Thursday , April 25 2024

Aeroportul Suceava – pe locul opt în țară în privința numărului de călători în primele nouă luni ale anului

In primele trei trimestre ale anului, prin aeroportul de la Suceava au trecut 271.893 de călători. La sfârșitul anului autoritățile județului speră să se atingă cifra de 350.000. Aeroportul de la Iași a anunțat că a depășit milionul de pasageri, iar Sibiul va atinge 500.000 de pasageri. Excluzând Otopeniul, campion de nedetronat este aeroportul din Cluj, care la finalul lui septembrie a numărat 2,1 milioane de pasageri

Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava și-a menținut poziția în clasamentul întocmit de Asociația Aeroporturilor din România, rămânând pe locul opt din clasament și în trimestrul al treilea ca număr al pasagerilor procesați. Dacă în clasamentul întocmit pentru trimestrele I și II apărea, cel puțin statistic, ca o rivalitate directă evolu­ția bună a aeroportuluui de la Oradea în privința numărului de pasageri procesați (diferența în favoarea Sucevei fiind de circa 29 de mii), din câte se pare, în trimestrul al III-lea are loc o distanțare a Sucevei, în sensul că diferența nu mai este atât de strânsă. Astfel, pe primele trei trimestre ale anului, aeroportul de la Suceava a procesat 271.893 de călători, în vreme ce Oradea nu a reușit să treacă de 200 de mii, fiind cu 81 de mii de călători în urma Sucevei, iar tendința de a se adânci diferența rămâne în continuare ascendentă.

Astfel, duminică, 28 octombrie, Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava a atins pragul de 300.000 de pasageri procesați  în anul 2018, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, afirmând că „suntem încrezători că vom depăși traficul de pasageri prognozat pentru acest an, acela de 330.000 pasageri (asta după ce, în debutul acestui an, ținta era stabilită pentru 300 de mii – n.r.) și la sfârșitul anului vom înregistra în jur de 350.000 de pasageri procesați, aceasta însemnând o creștere de circa 33% față de anul 2017 și de peste 6 ori față de 2016”.

Pe de altă parte, în clasamentul aeroporturilor (după numărul pasagerilor procesați) Bacăul (circa 353 de mii călători) continuă să sufle în ceafă celor de la Craiova (aproximativ 381 de mii de pasageri). Se distanțează tot mai mult de Craiova ocupantul locului 5, anume Sibiul, care în primul semestru avea doar 20 de mii de călători peste aeroportul din Bănie, iar la final de septembrie deja diferența era de 113 mii în favoarea Sibiului, căruia i-au lipsit mai puțin de șapte mii de călători pentru a trece de jumătate de milion de pasageri procesați în primele nouă luni.

Iașul este în continuare pe locul 4, la o diferență tot de 200 de mii de pasageri față de ocupantul locului 3, aeroportul de la Timișoara. Asta ar însemna că este posibil ca, în anii următori – dacă acest trend încet, dar sigur continuă – să asistăm la o schimbare de locuri. Ca și Suceava, care a anunțat că a trecut de 300.000 de pasageri procesați în octombrie, aeroportul de la Iași a anunțat că a trecut de un milion de pasageri.

De departe, Clujul are una din cele mai bune ascensiuni: de la aproape 1,3 milioane de pasageri la final de iunie la peste 2,1 milioane de pasageri la final de septembrie.

Totuși, saltul Otopeniului de la 6,3 milioane la final de iunie la aproape 10,5 milioane la final de septembrie plasează aeroportul Capitalei ca lider incontestabil pentru mulți ani de acum încolo.

Conform unor statistici oficiale prezentate de Asociația Aeroporturilor din România, Aeroportul Internațional „Ştefan cel Mare” Suceava a înregistrat, în 2017, cea mai mare creștere procentuală a numărului de pasageri comparativ cu celelalte aeroporturi civile din țară. Aeroportul Sucevei este singurul din țară unde creșterea numărului de pasageri a fost de peste 4,5 ori mai mare, beneficiind din plin de trendul ascendent în ceea ce privește opțiunile de călătorie cu avionul la nivelul întregii țări.

Tot anul trecut, numărul pasagerilor care au fost procesați pe Aeroportul „Ştefan cel Mare” Suceava și care aveau pașaport ucrainean a fost de peste 16 mii, adică de circa 13 ori mai mult față de anul precedent.

În ce privește situația actuală de la aeroport, compania TAROM operează zboruri zilnice spre București și a inclus de la începutul lunii iunie 4 zboruri suplimentare pe săptămână, în fiecare zi de marți, joi, vineri și duminică.

Din 2019, pe Aeroportul de la Salcea va opera încă o companie aeriană și va mai fi introdusă cel puțin o destinație externă, președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, evitând să facă precizări privind compania care va opera pe aeroportul de la Suceava – pe lângă WizzAir și Tarom – ori cu privire la destinația externă nouă față de cele deja operate de pe aeroportul de la Salcea.

În prezent, de la Suceava sunt efectuate zboruri externe (curse low-cost) către Italia (Roma – Ciampino, Bologna, Milano – Bergamo) și Marea Britanie (Londra – Luton), precum și curse interne spre București. Pe timp de vară au fost operate curse (charter) și spre destinații din Turcia (Antalya și Bodrum) și Grecia (Zakynthos). Anul viitor se vor menține cursele charter spre Antalya, probabil și spre Bodrum, „o necunoscută” fiind cursa charter spre Zakynthos, însă vor fi introduse două curse charter spre Hurghada (Egipt) și una spre Tunisia. Pasagerii care aleg zborurile charter de la Aeroportul Suceava vin din județele Vrancea, Bacău, Iași, Neamț, Mureș, Bistrița, Botoșani, Suceava. (D.P.)

 

Vezi si

Lăcrămioara Perijoc şi-a asigurat o medalie la Europenele de box la Belgrad

Pugilista suceveană Lăcrimioara Perijoc și-a asigurat o medalie la Campionatele Europene de box de la …