Adolescentul trimis în judecată pentru că ar fi omorât o bătrână din Milișăuți a fost achitat

11/07/18 ora:8:38am

Curtea de Apel Suceava l-a achitat definitiv pe Vasile Vlăduț Pușcașu, după ce Tribunalul Suceava a luat împotriva sa măsura internării într-un centru educativ pe o perioadă de trei ani și patru luni pentru comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată și viol urmat de moartea victimei. Tânărul a fost trimis în judecată pentru că ar fi omorât o bătrână de 70 de ani, din Milișăuți, pe când avea vârsta de doar 15 ani 

casa milisauti

Casa din Milișăuți in care s-a petrecut oribila crima

Curtea de Apel Suceava l-a achitat pe inculpatul Vasile Vlăduț Pușcașu pentru comiterea infracțiunilor de viol și tâlhărie calificată. Decizia magistraților suceveni este una definitivă. Amintim că în primăvara acestui an, la data de 11 aprilie,Tribunalul Suceava a dispus măsura internării într-un centru educativ față de Vasile Vlă­duț Pușcașu, de 19 ani, din comuna Arbore, pe o perioadă de trei ani și patru luni pentru comi­terea infracțiunii tâlhărie calificată și viol urmat de moartea victimei. La sfârșitul lunii mai 2014, polițiștii judiciariști au reușit să-i prindă pe doi tineri considerați principalii suspecți în cazul unei crime comise în orașul Milișăuți, victimă fiind Garafina Moțoc, o bătrână în vârstă de 70 de ani, din localitate. Anchetatorii au stabilit faptul că în după-amiaza zilei de 17 mai 2014, Mădălin Vasile Pașcu, de 21 de ani, din satul Cașva, comuna Gurghiu, județul Mureș și Vasile Vlăduț Pușcașu, de 15 ani, din comuna Arbore ar fi pătruns în locuința victimei cu intenția de a-i fura banii, ocazie cu care tânărul din Mureș ar fi strâns-o de gât pe femeie, în timp ce o viola, lucru ce a condus la decesul acesteia. Cei doi au furat din casa bătrânei suma de 600 de lei.

În baza probelor administrate de anchetatori, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatului Mădălin Vasile Pașcu sub aspectul comiterii infracțiunii de omor. Mureșeanul a fost prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, astfel că judecătorii au admis propunerea procurorilor suceveni și au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a inculpatului Mădălin Vasile Pașcu pentru comiterea infracțiunii de omor.

În momentul în care era dus la Palatul de Justiție, în fața magistraților suceveni, acesta a susținut că nu el este autorul crimei. Chiar dacă susținea că nu el ar fi omorât-o pe bătrână, Pașcu a fost introdus în arestul IPJ Suceava. Față de minorul Vasile Vlăduț Pușcașu anchetatorii au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul comiterii complicității la infracțiunea de omor.

Amintim că la data de 22 mai 2014, o femeie de 70 de ani, din Milișăuți, a fost găsită moartă în propria ei casă. Garafina Moțoc locuia singură, însă săptămânal era vizitată de un nepot din municipiul Suceava. Bătrâna suferea de mai multe boli și mergea foarte greu. Nepotul femeii a găsit-o pe aceasta fără suflare în casă și dezbrăcată de la brâu în jos. Corpul bătrânei era deja în putrefacție, semn că era moartă de câteva zile.

Vecinii ei au spus că nu au mai văzut-o pe femeie de aproape o săptămână. Mai mulți ofițeri de la Serviciul de Investigații Criminale și un procuror criminalist au ajuns la fața locului deoarece pe trupul Garafinei Moțoc erau mai multe urme de violență. Corpul acesteia a fost ridicat și dus la Serviciul de Medicină Legală, medicii stabilind în urma necropsiei preliminare că bătrâna a decedat prin asfixiere mecanică prin strangulare.

În acest caz au existat încă de la început suspiciuni de viol, însă acest fapt nu a putut fi confirmat sau infirmat de rezultatele preliminare ale necropsiei. La început cei doi se acuzau reciproc de violul bătrânei. Dacă minorul de 15 de ani a spus că după ce a luat cei 600 de lei a ieșit afară și l-a așteptat pe Mădălin Vasile Pașcu, pe care l-a văzut că o violează pe femeie, mureșeanul a precizat că Vasile Vlăduț Pușcașu este cel care a abuzat sexual de bătrâna în vârstă de 70 de ani, deoarece el nu intrat în casa acesteia.

„L-am văzut pe Pașcu cum a început să o lovească pe bătrână cu palmele și mai apoi cu un leaț în zona feței și a corpului, strigându-i  „curvo, dă-mi banii!”, am cotrobăit prin cele două camere, n-am găsit nimic și am revenit în hol. Aici, Pașcu era peste bătrână, am observat că era culcată la pământ, pe spate, fusta îi era ridicată, iar în acel moment Pașcu se încheia la nasturii de la pantaloni. După aceasta Pașcu a început să o electrocuteze pe bătrână în zona abdomenului, direct pe piele, strigând să-i dea banii. Pașcu mi-a dat 200 de lei, mi-a spus că a luat 600 de lei”, a declarat Vlăduț Pușcașu în fața procurorilor suce­veni, imediat după comiterea crimei.

La mijlocul lunii august 2014, Mădălin Vasile Pașcu a fost din nou reținut de polițiștii suceveni. În urma unor percheziții făcute de oamenii legii s-a stabilit că acesta, împreună cu Vlăduț Pușcașu, de 15 ani, din comuna Arbore, au dat două spargeri la două magazine. Cei doi au fost atunci reținuți, însă judecătorii i-au lăsat în libertate considerând că nu prezintă un pericol pentru societate.

 Adolescentul de 15 ani și-a tot schimbat declarațiile pe parcursul urmăririi penale

Vasile Mădălin Pașcu a petrecut în Arestul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava două luni de zile pentru crima pe care a susținut că nu a comis-o. Mandatul său de arestare preventivă a fost prelungit în două rânduri, el fiind eliberat la data de 6 august 2014, după ce procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au cerut înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, deoarece probele avute împotriva sa nu erau foarte concludente.

Pașcu a fost testat de două ori cu detectorul de minciuni. La primul test, răspunsurile date de el nu au fost relevante, în timp ce la cel de-al doilea test a ieșit că a fost sincer. Celălalt suspect din dosar, Vlăduț Pușcașu, nu a putut fi supus testului poligraf din cauza vârstei de 15 ani.

Procurorii au cerut să fie recoltate probe biologice de la cei doi suspecți în cazul omorârii bătrânei de 70 de ani, pentru stabilirea ADN-ului. Rezultatele acestor probe au arătat faptul că Pașcu, principalul suspect din dosar, nu a călcat în casa Garafinei Moțoc. Pentru a fi siguri că individul din Mureș nu a avut nicio implicare în omorârea bătrânei din Milișăuți, oamenii legii au cerut ca testele ADN să fie repetate, însă rezultatul a fost același. Anchetatorii suceveni au rămas cu un singur suspect, și anume cu Vlăduț Pușcașu, care între timp a devenit major.

Pe parcursul urmăririi penale, adolescentul și-a schimbat declarațiile și a explicat că el ar fi comis oribila crimă de unul singur. Totuși, anchetatorii nu au pus mare preț pe cele spuse de Pușcașu, considerând că încearcă să acopere pe cineva, punând încă de la început totul în cârca lui Vasile Mădălin Pașcu.

La data de 20 ianuarie 2017, Vlăduț Pușcașu a fost testat cu aparatul poligraf, picând testul. Acesta a recunoscut în fața anchetatorilor că el a fost cel care a omorât-o pe bătrâna de 70 de ani și că a fost singur în locuința acesteia. Tânărul a mai spus că nu a vrut să o omoare pe femeie, ci doar să întrețină relații sexuale cu ea. Deși a recunoscut crima, Pușcașu a fost cercetat în stare de libertate, fără a fi luată asupra lui vreo măsură preventivă. (Dănuț ZUZEAC)