Tuesday , April 23 2024

Un adolescent din Brodina, care timp de șase ani a mers de trei ori pe săptămână câte 270 km pentru dializă, a primit un rinichi de la un copil de 10 ani aflat în moarte cerebrală

Medici din țară și străinătate au prelevat în noaptea de sâmbătă spre duminică inima, plămânii, ficatul și rinichii de la un copil de 10 ani, din Bacău, aflat în moarte cerebrală la Spitalul de Neurochirurgie din Iași. Donatorul fiind atât de mic, nu s-au găsit în România receptori pediatrici, așa că plămânii au ajuns la Viena, inima la Hanovra și ficatul la Bonn, tot la niște copii foarte bolnavi. Unul dintre rinichi a mers la un copil din Cluj, iar unul a fost primit de un băiat de 16 ani din Brodina, diagnosticat cu insuficiență renală cronică. Mama acestuia a povestit că de șase ani mergea cu el la Iași la dializă: “Făceam 270 de kilometri, dus-întors și tot așa. Dimineața plecam, seara ajungeam acasă. De trei ori pe săptămână, lunea, miercurea și vinerea”. Femeia a mulțumit cu lacrimi în ochi părinților care au fost de acord ca organele copilului lor să fie donate și speră ca acum fiul ei să poată avea o viață normală 

O echipă de medici din țară și străinătate a făcut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, o prelevare de organe de la un copil de 10 ani din Bacău, aflat în moarte cerebrală ca urmare a unei malformații rupte pe creier, la Spitalul de Neurochirugie din Iași.

„Este a doua prelevare făcută de la un copil în mai puțin de o săptămână. S-au prelevat ficatul, rinichii, cordul și plămânii. Din păcate, fiind un copil atât de mic nu au fost receptori pediatrici pe teritoriul României și au venit echipe de la Eurotransplant, respectiv pentru plămâni de la Viena, pentru cord de la Hanovra și pentru ficat de la Bonn. Toate transplanturile ei le-au făcut tot la receptori copii. De exemplu, fata care a primit plămânii avea 15 ani și suferea de fibroză chistică. Ficatul și cordul au fost puse tot la copii cu vârste de aproximativ 10 ani. Rinichii au rămas la noi, s-a făcut un transplant la Spitalul Parhon, tot la un copil, iar cel de-al doilea rinichi e în drum spre Cluj”, a declarat duminică Raluca Neagu Movilă, coordonator al Centrului Regional de Transplant Iași.

Sâmbătă noapte, pe Aeroportul din Iași au aterizat trei avioane pentru transferul echipelor medicale și a organelor către Viena, Hanovra și Bonn.

Unul dintre rinichii recoltați a ajuns la un băiat de 16 ani din localitatea suceveană Brodina, care era dependent de dializă de 6 ani, fiind diagnosticat cu insuficiență renală cronică.

„Cu ochii în lacrimi am primit vestea de la doamna doctor Stârcea de la Sfânta Maria, unde făcea copilul dializă. Timp de șase ani veneam cu el de trei ori pe săptămână la dializă. Făceam 270 de kilometri, dus-întors și tot așa. Dimineața plecam, seara ajungeam acasă. De trei ori pe săptămână, lunea, miercurea și vinerea”, a declarat Mihaela Pauliuc, mama băiatului.

Femeia spune că această perioadă a fost un chin.

„Aș dori să mulțumesc părinților care s-au gândit să doneze acest rinichi fiului meu și le doresc multă sănătate și mulțumesc din suflet și medicilor care au fost alături de el în timpul ăsta”, transmite femeia.

Mihaela Pauliuc spune că, din cauza bolii, fiul ei nu se putea juca și nu putea să mănânce ciocolată. „Avea tensiune, făcea tensiune, nu avea voie să mănânce sărat sau ciocolată. Trebuia un regim strict. Umbla la școală de două ori pe săptămână. A făcut opt clase așa cum a putut și acum l-am stopat, nu l-am mai dat la școală că mergea greu de picioare și i s-a agravat boala din ce în ce mai tare. Cu ajutorul medicilor am reușit să îl ținem. Datorită lor, copilul meu sperăm să devină normal, să se bucure de viață. Plângea că de ce nu poate alerga sau să joace fotbal. Îi era poftă de ciocolată și de cappucino. Toată ziua cerea. Trebuia să ascund tot din casă, nici ceilalți copii să nu mânânce, că voia și el”, a explicat Mihaela Pauliuc.

Transplantul renal a fost realizat la Spitalul CI Parhon, acolo unde de 20 de ani funcționează Centrul Regional de Transplant Renal.

„Este un transplant renal făcut la copii, este întodeauna o situație deosebită când avem această informație că vorbim despre un donator copil. De această dată, acest donator copil s-a potrivit cu un pacient care se afla pe lista de așteptare a Centrului de Transplant din Iași, de la Spitalul Parhon, este vorba de un băiețel de 16 ani, care făcea dializă din 2013 și era în evidența Spitalului de Copii Sfânta Maria. Este pacientul care este din punct de vedere imunologic primul pe lista de așteptare și întotdeauna copiii au prioritate pentru a fi transplantați, fiind cei mai vulnerabili pacienți. Centrul de Transplant din Iași, din fericire, are o experiență de câțiva ani în a face transplant la copii, sunt aproape zece copii care au fost transplantați până în prezent atât de la donator viu, cât și de la donator cadaveric”, a declarat pentru Mediafax Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului CI Parhon din Iași.

 

Vezi si

Angelica Fădor: ”Festivalul Național al Ouălor Încondeiate de la Ciocănești – un eveniment de înaltă ținută”

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a fost prezent, duminică, la Festivalul Național al Ouălor …