Friday , March 29 2024

Administratorul de la Toposig Expert Suceava, condamnat la șapte ani de închisoare

Fostul director al Oficiului de Cadastru Iași, acum administrator la Toposig Expert, suceveanul Orest Oanea, a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru fapte de corupție. Acesta a fost trimis în judecată pentru că a făcut parte dintr-o grupare ce ar fi furat mai multe terenuri de pe raza comunei ieșene Dumeștisentina

La data de 15 noiembrie 2017, Orest Oanea, de 48 de ani, din municipiul Suceava, a fost încarcerat în Penitenciarul Botoșani. Pe numele acestuia, Curtea de Apel București a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru comiterea unor infracțiuni de corupție.

In vara anului 2012, procurorii DNA au trimis în judecată mai multe persoane susținând că acestea sau rudele lor au obținut în mod ilegal terenuri situate în comuna Dumești, pe care intenționau apoi să le vândă unor investitori pentru mari sume de bani. Prejudiciul în dosar a fost estimat la peste 400.000 de euro.

Mihai Sabaiduc, primar al comunei Dumești, jude­țul Iași, Constantin Butnariu, consilier juridic al Primăriei Dumești, și Constantin Gheorghiu, fost primar și ulterior secretar al aceleiași comune, au fost acuzați de DNA București de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual în formă continuată și complicitate la infracțiunea de fals material în înscrisuri oficiale.

Alături de ei, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Orest Oanea, fost director general al Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași, în prezent administrator SC Toposig Expert Suceava, și pe notarul Lidia Vieru pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu consecințe deosebit de grave, abuz în serviciu contra intereselor publice și fals material în înscrisuri oficiale. Notarul a fost acu­zat și de fals intelectual, uz de fals și instigare la fals material.

În același dosar au dat ochii cu judecătorii și Constantin Dorneanu, consilier superior în cadrul Primă­riei Dumești, Radu Guzu, fost șef al Postului de Po­­li­­ție Dumești între 2005 – 2006, și Elena Matei, secretar la Biroul Notarial Vieru Lidia.

„În 2005 și 2006, inculpații Sabaiduc Mihai, primar al comunei Dumești și președinte al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Butnariu Constantin, consilier superior I în cadrul Primăriei Dumești și membru al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Gheorghiu Constantin, secretar al comunei Dumești și secretar al comisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar, Dorneanu Constantin, consilier superior în cadrul aceleiași primării și Guzu Radu, șef al Postului de Poliție Dumești, au pus în aplicare un mecanism prin care inculpații sau rudele lor au dobândit în mod ilegal mai multe terenuri situate pe raza administrativ-teritorială a comunei Dumești, județul Iași, în apropierea drumului european 58 (Halmeu – Iași – Sculeni) în scopul vânzării investitorilor, în schimbul unor importante sume de bani”, se precizează în rechizitoriu.

Aceștia ar fi cumpărat o serie de terenuri aparți­nând unor persoane cu vârste înaintate la prețuri modice, iar ulterior ar fi falsificat documentele schimbând scriptic amplasamentele. Apoi ar fi încheiat cu vânzătorii contracte de vânzare-cumpărare în formă autentică în care erau consemnate aceleași suprafețe, însă cu amplasamente în zona cu potențial imobiliar.

„Pe tot parcursul derulării acestui mecanism, vânzătorii au fost în permanență în eroare cu privire la actele pe care le încheiau. În concret, după ce inculpații Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin, Dorneanu Constantin, Guzu Radu și Sabaiduc Mihai intrau în posesia titlurilor de proprietate ale vânzătorilor sub pretextul realizării formalităților de încheiere a contractelor de vânzare-cumpărare și după ce identificau terenuri cu suprafețe similare în apropierea drumului european 58, inculpatul Oanea Orest, în calitatea sa de director general al OCPI Iași, modifica titlurile originale și adăuga datele de identificare ale terenurilor vizate. Acest lucru se realiza pe baza unei documentații întocmite în fals de inculpații Butnariu Constantin, Gheorghiu Constantin și Sabaiduc Mihai. Pentru a crea aparența de legalitate a acestor modificării, inculpații redactau în fals, în numele vânzătorilor, cereri către comisia locală de fond funciar Dumești având ca obiect schimbarea amplasamentelor terenurilor”, susțineau procurorii DNA București.

Contractele de vânzare-cumpărare erau redactate de notarul Lidia Vieru, împreună cu Elena Matei pe baza unor documente falsificate (titluri de proprie­tate, reprezentări gra­fi­­ce, etc.) fără eliberarea certificatului de sarcini și a documentelor cadastrale.

„Pe parcursul deru­lă­rii cercetărilor în acest dosar penal, inculpata Vie­ru Lidia i-a solicitat inculpatei Matei Elena să falsifice o parte din a­ces­te documente și a pre­zentat procurorilor aceste do­cumente falsi­icate. După declan­șarea cer­ce­tărilor pe­­nale, pentru a împiedica desco­perirea faptelor de co­­rupție și, implicit, pierderea tere­nurilor dobândite fraudulos, inculpatul Sabaiduc Mi­hai, cu sprijinul in­­culpatului Butnariu Constantin, a uzat în mod abuziv de prerogativele funcției sale de primar și, în numele Primăriei Dumești, a inițiat mai multe acțiuni civile împotriva persoanelor prejudiciate și a solicitat instanței de judecată desființarea titlurilor de proprietate legal emise părților ci­vile”, s-a precizat în rechizitoriu.

Inculpații ar fi creat un prejudiciu de 408.180 de euro unui număr de 16 persoane. Păgubiții au solicitat 857.190 de euro și 30.725 lei daune materiale și morale. Procurorii au pus sechestru pe bunurile primarului, ale notarului și ale lui Constantin Gheorghiu. (Dănuț ZUZEAC)

Vezi si

Primarul Dumitru Gulei a prezentat lista proiectelor prin fonduri nerambursabile derulate în comuna Ipotești în ultimii patru ani

Valoarea totală a investițiilor se ridică la aproape 95 de milioane de lei, din care …