Thursday , April 25 2024

Administratorii de la Termica, daţi pe mâna DNA, din interior

termica1

Procurorii DNA suceveni vor trebui să cerceteze de ce banii care trebuiau alocaţi prin acte normative centrale şi locale pentru reparaţiile conductelor de transport şi distribuţie din oraş, au fost folosiţi în alte scopuri. Trei săptămâni, în vara ce a trecut, sucevenii nu au avut apă caldă, fiind amăgiţi că se face o revizie a sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic ce nu a existat. Doar 140 de mii  de lei erau necesari pentru minimele reparaţii preconizate, dar nici aceşti bani nu au fost alocaţi de administratorii speciali ai SC Termica SA, numiţi cu acceptul instanţei să reprezinte interesele Unicom Holding, principal creditor 
Săptămâna trecută, procurorii Serviciului teritorial Suceava ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au primit o sesizarea din partea unei persoane cu funcţie de conducere în cadrul SC Termica SA, care a solicitat investigarea unor aspecte din activitatea firmei aflate în procedură de insolvenţă. Se cere procurorilor anticorupţie să se facă o verificare a modului de alocare a fondurilor pentru reparaţii pe sistemul de transport ţi distribuţie, coroborat cu nivelul de acoperire din tarif a sumelor respective, dar şi cu nivelul încasărilor. Procurorii anticorupţie suceveni au fost informaţi prin sesizarea depusă că în preţul gigacaloriei livrate, trebuie să fie cuprinse toate cheltuielile, inclusiv cele aferente reparaţiilor de pe reţelele de transport şi distribuţie, ca procent din valoarea totală. Anul acesta însă, ca niciodată, nu au fost alocaţi bani pentru reparaţii la conducte fiindcă pur şi simplu nu au fost dirijaţi bani către această activitate de către administratorul judiciar – Management Reorganizare – Lichidare Iaşi care a acceptat ca administrator special din partea Unicom Holding, pe  un anume Marin Marinoiu. De menţionat că Unicom Holding este cel mai mare creditor al SC Termica SA, având tot interesul ca banii încasaţi de firma ce are ca obiect de activitate transportul şi distribuţia energiei termice, aflată în insolvenţă încă din vara anului trecut, să intre în conturile sale, neavând preocupări pe linia menţinerii în funcţiune a sistemului de termoficare din municipiul reşedinţă de judeţ.
In mod ironic, sumele necesare pentru reparaţiile curente ale reţelelor de transport şi distribuţie solicitate au fost, conform programului anual, aprobat în şedinţă de consiliu local în luna februarie a anului curent, foarte mici – 160.000 de lei. Administratorii de la Termica, speciali, judiciari ori cum se vor mai fi numind şefii acestei entităţi care până acum doi ani era indispesabilă dar acum parazitează serviciul de alimentare cu energie termică a celor 60 de mii de suceveni încă racordaţi la reţeaua publică de termoficare, au refuzat în vara acestui an să aloce un leu măcar, pentru reparaţiile la conductele de transport şi distribuţie. Incasările de la suceveanul de rând, unic platnic acum, au  fost direcţionate în principal către Unicom Holding, pentru acoperirea datoriilor istorice pe care Termica le-a acumulat prin contracte nefaste de achiziţionare de cărbune ru-sesc.
Numai că există şi prevederi legale, care nu au fost respectate, invocate în sesizarea adresată DNA. Astfel, conform Legii 544/2004, lipsa resurselor financiare alocate pentru reparaţia şi întreţinerea sistemului centralizat de alimentare cu agent termic poate să ducă la un prejudiciu viitor şi chiar să pericliteze un serviciu public. Fundamentul legal al sesizării depuse la Serviciul Teritorial Suceava al DNA este Legea 78/2000 care la articolul 10, litera C, explică pe îndelete modul în care sunt utilizate şi cum sunt urmărite fondurile obţinute din subvenţii. In fapt, din banii plătiţi de Primăria Suceava către SC Termica SA, bani din bugetul public, partea ce  trebuia să se constituie în cotă aferentă pentru reparaţia reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic, trebuiau să fie folosiţi ca atare. Din păcate, arată semnatarii sesizării depuse la DNA Suceava, aceste sume au fost folosite în alte scopuri. In acest fel, în cele trei săptămâni din luna august când locuitorii municipiului Suceava încă racordaţi la reţeaua pu-blică de alimentare cu agent termic s-au spălat cu apă rece nu din motive de “revizie”, ci doar de tradiţie, fiindcă în acest interval nu s-a schimbat nici măcar o garnitură la îmbinarea conductelor aflate în continuare în administrarea SC Termica SA, care nu vrea să renunţe nicidecum la concesiunea asupra reţelelor de termoficare din oraşul Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

2 comments

  1. Întărâtă-i drace! Sa intre si primaria in hora.Sa se dea in gat unii pe altii, poate vom afla si de ce a falimentat Termica si ne aflam in prag de iarna mai nesiguri ca niciodata in ultimii 25 de ani daca vom avea caldura sau vom ingheta in case.

  2. Hai sa vad ce iese si din asta!Hoti ordinari ce sunteti!Toti trebuie sa platiti,de la primul pana la ultimul pentru halul in care ne-ati adus!Dupa ce ne-ati jupit si pielea de pe noi,ne lasati sa traim ca in Evul Mediu!Hai DNA,de cand te asteptam sa faci lumina cu toate furtisagurile din orasul asta si cu Termica!