Friday , March 29 2024

Acuzat că a ţepuit comuna Hânţeşti cu 6,6 miliarde de lei vechi, patronul Opincaru de la Soconi se răcoreşte prin scrisori acide

Primarul Daniel Olaru, care i-a făcut plângere penală, este acuzat că e comunist şi a uitat că sistemul a căzut din 22 decembrie 1989. “Domnia dumneavoastră vă credeţi vătaf, nu un salariat care beneficiază de impozitele şi taxele achitate de noi”, spune Nelu Opincaru, patronul cercetat penal că s-a înfruptat din plin din banii publici plătiţi pentru alimentarea cu apă a comunei Hânţeşti, lucrare pe care nu a terminat-o nici după opt ani  

bazin hantesti [800x600]
Un bazin construit de Soconi acum cinci ani la Hânţeşti, încă nefolosit, are deja crăpături în care poţi băga mâna
 
 
Faptul că primarul Daniel Olariu de la Hânţeşti a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva patronului firmei Soconi Group SRL Nelu Opincaru, a fostului primar, Filaret Galan şi a dirigintelui de şantier, Vasile Lungu pentru că, pe baza unor falsuri şi uzuri de fals au prejudiciat bugetul primăriei cu 6,66 miliarde de lei vechi, l-a determinat pe omul de afaceri sucevean să răspundă extreme de agresiv la o solicitare normală a actualei conduceri a Primăriei, făcută în scris, prin care firma, intrată acum în insolvenţă, era întrebată când are de gând să facă lucrările pentru care a încasat bani încă de acum trei ani.
Răspunsul conţine şi ceva pozitiv – lucările vor continua din luna mai a acestui an, dar primarului Olariu i se spune că “modul dumneavoastră de adresare ne aduce aminte de vechiul regim, în care prim-secretarii credeau că sunt Dumnezeu, iar ceilalţi nu valorau nimic. Domnule primar, vă aduceţi aminte că la data de 22.12.1989 sistemul comunist a căzut? Toţi salariaţii bugetari, primari, viceprimari, etc, sunt oameni care trebuie să aibă un comportament civilizat şi un limbaj pe măsură, un mod de comunicare elegant faţă de cei care îi întreţin din impozite şi taxe plătite de către semenii lor. Acest limbaj oficial arată că domnia dumneavoastră vă credeţi vătaf, nu un salariat care beneficiază de impozitele şi taxele achitate de noi”, concluzionează patronul Nelu Opincaru, economist, care mai cere să fi delegată o persoană civilizată pentru o viitoare colaborare, cu care să se stabilească de comun acord graficul fizic şi valoric, locaţia pentru organizarea de şantier dar şi actul adiţional cu termen de finalizare 31.12.2014, cât şi sumele alocate de primăria Hânţeşti, pentru finalizarea lucrării.
De unde vine supărarea patronului Opincaru, arătăm în cele ce urmează. După ce la sfârşitul anului trecut, Primăria Hânţeşti a primit o adresă de la o firmă cu numele “Soconi Grand Construct” SRL, semnată de Alin – Costinel Opincaru, prin care unitatea administrativ teritorială era informată că are un subcontract pentru obiectivul “Alimentare cu apă sat Hânţeşti” şi că ar dori să înceapă lucrările din data de 15.01.2014, cerând să fie comunicate, pe trimestre, sumele alocate pentru acest obiectiv. La această scrisoare, primarul din Hânţeşti răspunde că “contractul din 8 noiembrie 2007 este încheiat cu Soconi Grup SRL şi nu cu societatea dumneavoastră”. Ulterior, primăria este informată, printr-o adresă din 8 ianuarie 2014, semnată de acelaşi Alin Cristinel Opincaru, că adresa precedentă “transmisă către instituţia dumneavoastră, s-a făcut din greşeală”. De aici noua adresă trimisă de primarul Daniel Olariu către Soconi Grup SRL Suceava, care îşi varsă năduful, legitim, conform datelor din contabilitatea primăriei hânţeştene: “vă aşteptăm să reîncepeţi lucrările din 2009, deci nu e nici o surpriză şi nu este prima minciună (prima de anul acesta), pe care o scrieţi în adresele trimise instituţiei noastre. Din câte îmi amintesc, societatea dumneavoastră mai are lucrări decontate şi neexecutate în valoare de 666.930, 48 lei, achitate între anii 2008 – 2009 de către fosta conducere a Primăriei Hânţeşti. Nu v-a oprit nimeni să demaraţi aceste lucrări la obiectivul “Alimentare cu apă sat Hânţeşti, comuna Hânţeşti”, mai ales că timpul a permis executarea lucrărilor restante. Când mai redactaţi diverse adrese, vă recomand să citiţi înainte de a semna şi să nu stabiliţi termene pe care ştiţi că nu le veţi respecta”. Această din urmă scrisoare a primarului Olariu l-a iritat la culme pe patronul Opincaru, care i-a răspuns în termenii descrişi la începutul articolului.
Dincolo de bătaia în vorbe, rămâne cert faptul că alimentarea cu apă a satului Hâţeşti este nefuncţională, că Soconi Grup a încasat în pus faţă de lucrările efectuate 6,66 miliarde de lei vechi, iar lucrările făcute anterior sunt deja compromise, un bazin construit de Soconi acum cinci ani, încă nefolosit, are deja crăpături în care poţi băga mâna. Pe de altă parte, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a preluat plângerea penală formulată de actualul primar Daniel Olaru
Inceperea urmăririi penale, iminentă în dosarul Soconi – Hânţeşti
Primarul comunei Hânţeşti, Daniel Olariu a depus la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava o plângere penală împotriva fostului primar, Filaret Galan, a patronului Nelu Opincaru şi a dirigintelui de şantier Vasile Lungu, cerând procurorilor să facă cercetări sub aspectul săvârşirii de către aceştia a infracţiunilor de fals intelectual, abuz în serviciu în formă calificată, uz de fals şi înşelăciune. Dosarul a fost preluat de poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ, fiind iminentă începerea urmăririi penale.
Iată care sunt argumentele pentru care conducerea primăriei Hânţeşti crede că cei trei ar trebui să fie cercetaţi, trimişi în judecată şi, de ce nu, condamnaţi: In urmă cu şase ani, s-a aprobat un proiect de construire a unei reţele de alimentare cu apă în comună, care să deservească o populaţie de 2.380 de persoane, finanţarea fiind asigurată prin OG 577 de la bugetul de stat. Conform devizului, lucrările urmau să coste în total 16 miliarde de lei vechi. Licitaţia a fost adjudecată de firma lui Opincaru, Soconi Group care s-a angajat să termine lucrările în 2009. Acest lucru nu s-a întâmplat dar patronul a reuşit să îl determine pe primarul de la acea vreme Filaret Galan să accepte decontarea unui volum de lucrări cu mult mai mare decât cel realizat faptic. Conform calculelor făcute de noua conducere a primăriei din localitate, lucrările au fost realizate doar în proporţie de 28% în vreme ce decontarea s-a făcut pentru un volum total de 78% lucrări executate. In acest fel, în vistieria firmei lui Opincaru au intrat, cu acte asumate de fostul primar Galan şi de dirigintele de şantier Lungu 6,6 miliarde de lei vechi în plus, reprezentând lucrări plătite dar neefectuate. Nici cu miliarde încasate în plus, Soconi nu a catadicsit să ducă lucrarea la bun sfârşit, abandonând-o, ca pe atâtea altele pe care le-a început în judeţ nici măcar un singur cetăţean din Hânţeşti nefiind racordat la reţeaua publică de alimentare cu apă pentru care statul a cheltuit atâţia bani. Primarul Daniel Olariu spune că speranţele de a recupera banii plătiţi necuvenit firmei Soconi sunt aproape inexistente. Mai ales că firma a intrat în insolvenţă şi, precum se ştie, Nelu Opincaru a avut grijă să înstrăineze mai toate activele care valorau ceva către Soconi Grand Construct” SRL o firmă înfiinţată de fiul său, Alin – Costinel Opincaru, înainte de a cere, în nume propriu, declanaşarea procedurii insolvenţei.
Am arătat la sfârşitul anului trecut că Nelu Opincaru, în calitate de asociat unic şi administrator al firmei de construcţii sucevene a vândut un număr de 24 autotomobile şi utilaje la un preţ derizoriu de 23.386 lei, (mai puţin de 1000 de lei per utilaj sau automobil, n.r.), conform contractului de vânzare -cumpărare nr. 199 din 15.10.2012, înregistrat la un notar public local. Cumpărătorul era nimeni altul decât SC Soconi Grand Construct SRL, firmă înfiinţată în 2010, cu acelaşi obiect de activitate – lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, avându-l ca patron pe fiul lui Nelu Opincaru, Alin Costinel. A fost vizibilă intenţia de a păstra în familie, în detrimentul creditorilor, bunurile cele mai valoroase şi mai uşor valorficabile ale firmei inclusive pentru creditorii înscrişi în tabelul creditorilor, care se judecă acum pentru a recupera măcar ceva din afacerile păguboase pe care le-au făcut cu SC Soconi Group SRL.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …