Acțiunile de căutare a salvatorului montan dispărut în avalanşa din Călimani, reluate

5/05/18 ora:8:04am

Acțiunile de căutare a salvatorului montan dispărut în avalanşa care s-a produs în data de 1 decembrie 2017, în Munții Călimani, au fost reluate, acestea fiind îngreunate de stratul de zăpadă care măsoară cinci metri.cautari alpinist

Potrivit unui anunț postat, vineri, pe pagina de Facebook a Salvamont Neamț, căutările salvatorului montan Sorin Pandele au reînceput joi, la acestea participând echipaje ale Salvamont Suceava, Neamț şi Vatra Dornei.

Stratul de zăpadă la fața lo­cului măsoară cinci metri, acesta fiind extrem de compact, de duritatea cimentului, ca urmare a mai multor avalanşe succesive produse în cursul iernii, precizează sursa citată.

“S-a sondat din nou, s-a căutat cu echipaje canine zona limitrofă (în masa jneapănului) unde zăpada s-a topit, practic din nou s-a făcut tot ce este posibil pentru găsirea celui dispărut. Salvamontiştii din Suceava vor reveni din trei în trei zile să facă o evaluare, dar estimăm că stratul cimentat de zăpadă se va topi în trei săp­tămâni, poate o lună, în funcție de condițiile meteo. Colegii de la Dorna au instalat o cameră wireless, alimentată cu panouri solare, şi o sondă de probă pentru a putea vedea în timp real evoluția stratului de zăpadă”, se arată în anunțul citat.

Trei persoane care au parti­cipat la o acțiune de amplasare a unui steag tricolor în Munții Călimani, de Ziua Națională, au fost surprinse de o avalanşă, do­uă dintre ele, între care o femeie, fiind găsite în urma căutărilor. Femeia a fost declarată decedată după ce s-au executat timp de o oră manevre de resuscitare. (Agerpres)