Friday , April 19 2024

Absolvenții Facultății de Silvicultură Suceava susțin că au fost discriminați de procedura de recrutare a RNP Romsilva

Conform criteriilor de selecție, se iau în considerare vechimea școlii silvice și cifra de școlarizare a unității de învățământ pe care a absolvit-o candidatul, iar reprezentanții Facultății de Silvicultură Suceava consideră că absolvenții lor sunt discriminați. Pe de altă parte, Regia Pădurilor se declară mulțumită de concursul organizat în vederea ocupării a minimum 45 de locuri vacante la acest moment, 153 din cei 178 de tineri evaluați fiind admiși și susține că criteriile în baza cărora s-a făcut selecția sunt obiective, independente de Romsilva 

Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității ”Ştefan cel Mare” Suceava (USV) acuză Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva că a introdus criterii discriminatorii în procedura de recrutare a candidaților în vederea ocupării posturilor de inginer silvic stagiar, selecție ce a avut loc în data de 14 noiembrie. Conform noilor criterii de selecție, se ia în considerare vechimea școlii silvice și cifra de școlarizare a unității de învățământ pe care a absolvit-o candidatul.

”Concursul de selecție nu s-a limitat la verificarea competențelor cerute de postul respectiv, ci a introdus drept criterii de notare vechimea școlii silvice și cifra de școlarizare a unității de învățământ pe care a absolvit-o candidatul. Față de această situație, înțelegem să amintim Regiei Naționale a Pădurilor că articolul 29, al. (3) din Codul Muncii prevede că informațiile cerute, sub orice formă, de către angajator persoanei care solicită angajarea, cu ocazia verificării prealabile a aptitudinilor, nu pot avea un alt scop decât acela de a aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale. Considerăm că vechimea instituției de învățământ absolvite și cifra de școlarizare nu pot constitui criterii de evaluare a aptitudinilor profesionale. Prezența acestor criterii în formula de calcul a punctajului final obținut de către candidat reprezintă, în mod evident, o manifestare de discriminare în sensul Ordonanței de Guvern nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare.

Facultatea de Silvicultură Suceava consideră că studenții pe care îi pregătește pot face față cu succes oricărui concurs transparent și nediscriminatoriu, organizat în condițiile legii. Examenul de licență al specializării Silvicultură se desfășoară pe baza unei proceduri transparente care are la bază o testare teoretică obiectivă, ce conține un set complex de întrebări, definiții și aplicații, format care poate constitui oricând un model de testare replicabil la nivel național”, se precizează într-un comunicat al Facultății de Silvicultură din cadrul USV.

Pentru o apreciere unitară a competențelor viitorilor ingineri stagiari, reprezentanții Facultății de Silvicultură Suceava propun un examen de atestat național, organizat de comun acord cu angajatorii din domeniu și cu toate unitățile de învățământ care pregătesc ingineri silvici.

”Ne exprimăm convingerea că Procedura de recrutare a RNP Romsilva va fi modificată în sensul eliminării acestei regretabile discriminări și ne manifestăm deschiderea față de orice propunere de cooperare vizând verificarea unitară la nivel național a aptitudinilor profesionale ale absolvenților ingineri silvici”, au conchis reprezentanții Facultății de Silvicultură Suceava.

Pe de altă parte, Romsilva se declară mulțumită de concursul organizat în vederea ocupării a minimum 45 de locuri vacante la acest moment, de ingineri silvici stagiari. Într-un comunicat al insti­tuției se arată că 178 de absolvenți ai facul­tăților de silvicultură din România s-au întrecut în cunoștințele acumulate în anii de studenție în fața unor comisii formate din profesioniști ai Romsilva, care s-au declarat încântați de nivelul de pregătire pe care aceștia l-au arătat. Dintre candidații care s-au înscris la concurs și care au îndeplinit condițiile de participare, comisia de examinare a declarat admiși 153 de tineri, cei mai buni absolvenți de silvicultură la nivel național. ”În plină criză de forță de muncă calificată, cei care au primit răspuns pozitiv la concursul organizat de Romsilva, vor fi o sursă valoroasă și foarte importantă pentru piața muncii din România. Examenul este valabil un an, iar toate posturile vacante de ingineri silvici care vor apărea în decursul anului următor, pot fi ocupate direct pe baza acestui examen în funcție de opțiunea fiecăruia, formulată fie în timpul ­exa­­menului, fie precizată ulterior.

Criteriile în baza cărora s-a făcut selecția sunt obiective, independente de Romsilva. Acestea pot fi ajustate pentru a se găsi o formulă optimă, astfel încât dezideratul Romsilva de a-i angaja pe cei mai buni candidați să fie dus la îndeplinire”, se arată în comunicatul Romsilva. (Oana NUȚU)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …