Saturday , April 20 2024

Abatorul “european” Nicşan – Călineşti, cel mai mare poluator al zonei

image description

Inspectorii de mediu au făcut verificări din care a reieşit că toate apele uzate rezultate din activitatea abatorului sunt deversate în pârâul Bocancea şi de aici în râul Suceava fără niciun tratament, staţia de epurare fiind nefuncţională. Abatorul Călineşti a încasat o amendă de 150 de milioane de lei vechi şi riscă să fie închis dacă nu remediază problemele de mediu până la sfârşitul anului

La un an şi jumătate după ce a devenit celebru împrăştiind prin tot judeţul căpăţâni de cal, Abatorul Călineşti din comuna Serbăuţi are din nou mari probleme pe linie de protecţie a mediului. In urma unei reclamaţii semnate de circa 20 de cetăţeni din satul Călineşti – Serbăuţi, adresată Gărzii de Mediu, prin care arătau că în zonă nu se poate trăi practic, din cauza mirosului insuportabil provenit de la reziduurile intrate în putrefacţie aruncate unde te aştepţi mai puţin, comisarii de mediu au descins la abatorul din localitate, constatând că cele reclamate corespund adevărului. Mai mult, apa reziduală rezultată din activitatea de abatorizare ajunge în pârâul Bocancea şi de aici în apa Sucevei cu depăşiri de câteva ori a limitelor maxime la mai toţi indicatorii stabiliţi în autorizaţia de la Apele Române în baza căreia s-a emis autorizaţia de mediu, de la suspensii felurite la amoniu ori detergenţi. Deşi abatorul este dotat cu o staţie de epurare, aceasta este nefuncţională astfel încât s-a dispus amendarea unităţii cu 15.000 de lei (150 de milioane de lei vechi). Comisarul şef al Gărzii de Mediu Suceava, Adriana Iordache a arătat că a fost administrat pentru alte încălcări ale legislaţiei de mediu şi un avertisment, iar ca sancţiune complementară s-a transmis către Agenţia de Protecţie a Mediului Suceava o adresă în vederea notificării firmei din Călineşti ca până la data de 1.01.2014 să remedieze problemele identificate, în caz contrar urmând să fie suspendată activitatea abatorului.
Abatorul “european” de la Călineşti – Serbăuţi a avut în ultimii ani probleme mari cu legislaţia în domeniul mediului, cea mai de notorietate fiind împrăştierea prin felurite locaţii din judeţ a peste 80 de căpăţâni de cal, în primăvara anului 2011, cele mai multe fiind găsite aruncate pe un câmp, în apropierea viitorului pod al şoselei de centură peste râul Suceava. S-a stabilit că acestea ar fi trebuit să ajungă de la abatorul aparţinând SC Nicşan Călineşti SRL, la un punct zoologic din Ilişeşti. Căpăţânile nu au mai ajuns acolo, fiind împrăştiate pe traseu de cei care le transportau. SC Nicşan – Călineşti SRL a fost sancţionată atunci cu suma de 12.000 lei pentru nerespectarea legislaţiei sanitar veterinare privind transportul subproduselor de origine animală cu maşini autorizate şi nerespectarea traseului. Reprezentanţii DSVSA Suceava s-au mai confruntat cu un caz asemănător şi în luna noiembrie a anului 2010, când 30 de tone de resturi de animale, în putrefacţie, au fost împânzite pe câmpurile din apropierea abatorului din comuna Serbăuţi. DSVSA Suceava a suspendat şi atunci activitatea firmei Nicşan Călineşti şi a aplicat o amendă de 30.000 lei.
Acum un an, SC Nicşan Călineşti SRL a fost la un pas de a intra în insolvenţă după SC Cominco Bucovina SA, firmă aflată de asemenea în insolvenţă, a reclamat că a făcut lucrări de 2,6 miliarde de lei vechi în contul investiţiei cu bani de la Sapard, pe care SC Nicşan Călineşti SRL nu le-a plătit Este vorba despre lucrări aferente la două contracte semnate în anul 2007 în valoare de 450.792 lei, respectiv 1.694.536 lei, exclusiv TVA, prin programul SAPARD. Datoria a fost recunoscută  de către debitor şi a fost reglată între timp. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Bucură-te de „Egg-straordinary Easter”, la Iulius Mall Suceava!

Poți câștiga un voucher de 1.000 de euro la ABAU – metal decor –, un …