Tuesday , April 16 2024

A încetat din viaţă jurnalistul Mugur Geu

mugur geu [800x600]

In vârstă de 45 de ani, acesta a murit ieri dimineaţă, după ce duminică fusese supus unei complicate operaţii chirurgicale. Mugur Geu a scris vreme de 22 de ani la mai multe publicaţii sucevene sau regionale, fiind unul dintre cei mai cunoscuţi ziarişti din Suceava

Mugur Geu, un jurnalist care şi-a pus amprenta asupra presei sucevene de după 1990, a plecat dintre noi foarte devreme, lăsând deschise fronturi pe care şi le prefigurase a le ataca, prieteni, aliaţi şi adversari care n-au apucat să intre încă sub tirurile artileriei sale formate din cuvinte penetrante, greu digerabile pentru aceia care nu s-au pliat pe ceea ce Mugur Geu a considerat, în 22 de ani de muncă jurnalistică, respect pentru opinia publică.
Pe data de 11 aprilie, 2014, Mugur Geu a împlinit 45 de ani. In aceeaşi zi a fost operat, după ce fusese diagnosticat ca fiind bolnav de o boală necruţătoare. Era ziua lui şi se bucurase că operaţia a reuşit, iar duminică seară, în ultima convorbire telefonică pe care a avut-o, a rugat nişte prieteni să-i aducă apă pentru luni dimineaţă. Luni, pe data de 14 aprilie, pe la ora 6.00, inima lui Mugur Geu, cel iubit, cel criticat în egală măsură pentru stilul de viaţă boem, cel muncitor şi cel delăsător totodată, cel pe care nu l-a urât niciodată nimeni, a încetat să mai bată.
Mugur Geu, Mugur George Gagiu, după numele din actele de identitate, s-a născut în data de 11 aprilie 1969, în Suceava. A absolvit cursurile Liceului Stefan cel Mare şi ulterior a devenit licenţiat al unei facultăţi de drept. Preferând să-şi pună mai întâi în valoare aptitudinile jurnalistice, Mugur Geu a devenit redactor la Nord Press din 1992, până în 1996. După acest an a lucrat la „Bucovina”, “Cronica Sucevei”, „Actualitatea Suceveană”, „Tranşant”, “Nord Club Foresta”, din 1998 devenind colaborator, iar din anul 2000 angajat al cotidianului “Crai Nou”. Pe parcursul activităţii sale a mai colaborat cu “Evenimentul de Iaşi”, „Dimineaþa” iar din 2013 – “Cronica satului”. El a fost, totodată, printre iniţiatorii cenaclului boem “Capşa Mică”.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
*
De la victimele micilor infracţiuni ale căror necazuri Mugur Geu le-a consemnat zilnic, ani în şir la publicaţiile unde a lucrat, la acele victime cu probleme îndoielnice, cu o conotaţie juridică încă neclarificată prisma sistemului kafkian de apeciere a valorii umane folosit în societatea românească, în Suceava şi împrejur, până la vastele analize şi reportaje pe care Mugur Geu le-a construit de-a lungul muncii sale de jurnalist. Nu vor pieri niciodată anchetele sale în zona traficului de droguri, publicate în presa locală dar, mult mai pregnante vor fi reportajele pe care le-a scris, avându-l ca interlocutor pe regretatul arheolog Florin Hău, ce au fost tipărite într-o carte, la începutul acestui an.
Câteva pagini de dedicaţie specială pentru Cetatea de Scaun a Sucevei, supusă unei operaţii de bază, după mai bine de 100 de ani, l-au consacrat pe Mugur Geu ca pe un jurnalist ce a reuşit să transcrie ultimele gânduri ale arheologului Florin Hău, acum trei ani, dedicat Cetăţii de Scaun. Efortul său de a redimensiona pe plan istoric una dintre cele mai importante ctitorii medievale din Moldova, nu a fost în zadar. Arheologul Florin Hău şi jurnalistul Mugur Geu stau acum alături pe jilţurile puse la dispoziţie de Provindenţă, în parlamentul ceresc în care se va judeca rolul sucevenilor, apărători sau nu ai Cetăţii de Scaun, pentru păstrarea ideii de prietenie, fără graniţe culturale, pe bucata de pământ ce a fost denumită Bucovina. (N.R.)

Vezi si

Trei mașini făcute scrum de un foc făcut într-o livadă din Frasin

 Pompierii militari ai Gărzii de Intervenție Gura Humorului au intervenit în noaptea de luni spre …