Thursday , March 28 2024

A fost aprobat “Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane îîn județul Suceava reactualizat”

pesta

La ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Suceava care s-a desfă­șurat ieri, începând cu ora 10:00, în Sala „Bucovina” din Palatul Administrativ, a fost aprobat, în unanimitate, „Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava reactualizat”.

Potrivit unui comunicat al biroului de rpesă al Instituției Prefectului – Județul Suceava, șeful Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, medicul veterinar Dan Corneanu, a pre­zentat „stadiul actual al evoluției și răs­pân­dirii pestei porcine africane și vul­­ne­rabilitatea județului Suceava”, ­le­gis­lația  națională privind pesta porcină africană și Planul de prevenire și combatere a pestei porcine africane în județul Suceava-reactualizat.

Potrivit sursei citate, în contextul evo­luției unor focare de pestă porcină, 23 de state au restricționat României exportul de carne de porc și produse din carne de porc. Județul Suceava se numără printre județele de graniță considerate cu risc de apariție a bolii, de aceea, în cadrul șe­dinței s-a accentuat asupra intensificării controalelor în târgurile de animale, unde a fost interzisă comercializarea porci­nelor, încă din 2017, măsură fiind reactualizată în planul aprobat astăzi.

În acest sens, se vor constitui echipe mixte formate din reprezentanți ai DSVSA, Poliția de Frontieră, IPJ, Jandarmi, și autorități locale și se va stabili un calendar potrivit căruia se vor face ve­rificări în târguri de animale din județul Suceava, mai ales în cel de la Vicovu de Sus, localitate aflată aproape de granița cu Ucraina.

În Ucraina, în iunie s-au semnalat 1 caz PPA la mistreț – regiunea Volyn și 4 focare PPA la porcii domestici în regiunile Donets’k, Zaporizhzhya, Ternopil și Poltava, în total, de la începutul anului fiind 28 de cazuri PPA la mistreți și 36 focare PPA la porci domestici.

Potrivit raportului DSVSA Suceava, în perioada 10 – 20 iunie 2018, în România – județul Tulcea – au fost confirmate și notificate 131 de focare de pestă porcină africană, apărute în gospodării ale populației din mai multe localități ale județului Tulcea, inclusiv în orașul Tulcea, zona Zagău, iar situația nu este sta­ționară. Din câte se pare, cel puțin în cazul unei unități de procesare din ju­dețul Tulcea, pesta porcină a fost depistată în condițiile în care au fost aduse exemplare de porci din Ucraina.

În ce privește situația epidemiologică a țărilor aflate la granița cu România, în luna iunie 2018, în Ungaria s-au semnalat 13 cazuri de pestă porcină africană la mistreți, în regiunile infectate Heves și Syabolcs – Syatmar – Bereg, în total, în 2018, fiind 21 cazuri PPA la mistreț.

În Republica Moldova, s-a semnalat un caz de PPA la  porcii domestici, la 1,5 km de sat Me­reni, raionul Ane­nii Noi. (D.P.)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …