Friday , March 29 2024

8.000 de pelerini la Putna, la hramul Mănăstirii (GALERIE FOTO)

putna 2013 - 1

Premierul Victor Ponta, cu soţia şi fiica lor au fost oaspeţii de vază ai sărbătorii, alături de demnitari locali din actuala guvernare u slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de 60 de preoţi şi trei episcopi. IPS Pimen a spus că indiferent de credinţa conducătorilor, aceştia sunt datori să respecte credinţa poporului pe care îl conduc: “Dacă e creştin ortodox să respecte credinţa poporului ortodox” . De asemenea, înaltul ierarh a ţinut să transmită mesajul Bisericii Ortodoxe privind unele prevederi din noua constituţie: “Familia înseamnă căsătoria între bărbat şi femeie”. Bazarul de la intrarea în mănăstire l-a supărat pe IPS Pimen u lideri ai PDL, prezenţi de asemenea la slujba religioasă de la Putna

 
8.000 de pelerini, conform estimărilor făcute de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi au fost prezenţi ieri la hramul Mănăstirii Putna, tradiţional prilej de pelerinaj al creştinilor ortodocşi la lăcaşul de cult ce adăposteşte mormântul voievodului Moldovei, Stefan cel Mare şi Sfânt. Primul ministru Victor Ponta, soţia sa Daciana, împreună cu fiica lor, însoţiţi de oameni politici şi demnitari locali au participat, pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă la slujba religioasă din curtea mănăstirii. Din partea partidelor aflate la guvernare au venit la Putna senatorii PSD Neculai Bereanu şi Ovidiu Donţu, deputatul PSD Ovidiu Iane, deputatul PSD Eugen Bejenariu, deputatul PNL Stefan Alexandru Băişanu, deputatul PNL Constantin Galan, deputatul PC Cezar Cioată, dar şi senatorul PPCD Vasilica Miron. Gazdă a fost, în scurta vizită a demnitarilor la Mănăstirea Putna, preşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Cătălin Nechifor.
Ponta a participat pentru scurt timp la slujba de la Mănăstirea Putna, plecând apoi la Cacica
Victor Ponta a ajuns la Mănăstirea Punta în jurul orei 10.00, el mergând până acolo pe jos de la primărie, prin mulţime, unde s-a oprit să vorbească cu oamenii.
Înainte de a intra în mănăstire, premierul a fost oprit de un tânăr din Republica Moldova, care i-a cerut să facă mai multe pentru Republica Moldova, Ponta răspunzându-i că peste două săptămâni va fi semnat contractul pentru gazoductul Iaşi-Ungheni.
Tânărul a insistat şi i-a cerut lui Ponta crearea unei structuri pentru Republica Moldova, acesta răspunzându-i că există un ministru delegat pentru românii din diaspora. Bărbatul i-a mai spus premierului că are un proiect de lege în acest sens, Ponta răspunzând: “Cu mare drag pentru Republica Moldova”.
Premierul a intrat apoi în biserica Mănăstirii Putna, unde s-a oprit la mormântul lui Stefan cel Mare, împreună cu soţia sa, Daciana, după care a mers la slujba religioasă oficiată în curtea mănăstirii, unde a stat câteva minute. Cei doi, împreună cu fetiţa lor, s-au recules câteva minute lângă crucea din spatele bisericii Mănăstirii, după care premierul, împreună cu o bună parte dintre demnitarii care l-au însoţit, s-a îndreptat către Cacica, pentru a participa şi la Sfânta Liturghie Pontificală oficiată cu prilejul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului, hramul bisericii romano-catolice din localitate, sanctuar naţional.
Premierul Victor Ponta a transmis că de 35 de ani încoace, aproape în fiecare an vine în Bucovina, nu doar cu prilejul hramului Mănăstirii Putna şi de fiecare dată se simte foarte bine.
IPS Pimen: “Familia înseamnă căsătoria între bărbat şi femeie”
Miilor de credincioşi care au asistat la slujba religioasă oficiată de un sobor de 60 de preoţi şi trei episcopi li s-a adresat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Pimen Suceveanul, a cărui mesaj s-a axat pe atitudinea pe care creştinii ortodocşi, dar şi cei care conduc ţară trebuie să o aibă în ceea ce priveşte statutul familiei în societatea românească. “Aceia care conduc ţara sunt datori să respecte dorinţa poporului, biserica s-a pronunţat la modificarea Constituţiei că familia înseamnă căsătoria între bărbat şi femeie”, a spus IPS Pimen în predica rostită. El a evocat-o pe Maica Domnului, dar şi pe voievodul Stefan cel Mare, care este înmormântat la Putna.
Înaltul ierarh a spus că Stefan cel Mare şi-a trăit viaţa în post, rugăciune şi credinţă şi că odată conducătorii poporului “erau trăitori ai credinţei poporului”. “Acum Dumnezeu ştie pe fiecare”, a spus Pimen.
El a apreciat că, indiferent de credinţa conducătorilor, aceştia sunt datori să respecte credinţa poporului pe care îl conduc: “Dacă e creştin ortodox să respecte credinţa poporului ortodox”.
“Căsătoria este între un bărbat şi o femeie. Conducătorii, Parlamentul trebuie să ţină cont de această credinţă a poporului nostru creştin ortodox”, a mai spus încă odată, IPS Pimen.
El a adăugat că speră ca actualii conducători vor avea înţelepciune, dacă vor să fie cu demnitate naţională.”Poporul are această demnitate faţă de credinţa creştină şi faţă de creaţie”, a mai arătat IPS Pimen.
Înaltul ierarh a mai spus că data de 15 august este acum o sărbătoare legală, când nu se lucrează, ceea ce înseamnă că se acordă o importanţă deosebită acestei sărbători.
El a arătat, însă, că sunt unii care lucrează şi în această zi pentru a-şi vinde produsele: “Produsele câte mai sunt pentru că fabrici nu mai avem, iar agricultură e ca şi cum n-ar fi”. Totodată, IPS Pimen a spus că orice român trebuie să vină la mormântul lui Stefan cel Mare, la Putna, care este “Ierusalimul neamului românesc”, cum în urmă cu aproape un un veac şi jumătate a spus poetul naţional Mihai Eminescu şi i-a mulţumit premierului Victor Ponta, care a venit să asiste la slujba de la Putna.
Bazarul de la intrarea în mănăstire l-a supărat pe IPS Pimen
Ca în fiecare an, drumul principal din localitatea Putna, de la Primărie la Mănăstire a fost restricţionat pentru traficul auto. Pe aproape un kilometru distanţă, şoseaua a devenit loc de trecere pietonală către lăcaşul de cult, dar şi pentru organizarea unui tradiţional bazar, cu mărfuri dintre cele mai diverse. Sunt oferite spre vânzare de comercianţi care de zeci de ani îşi încearcă norocul cu obiecte dintre cele mai diverse: de la taburete ieftine la produse de olărit – oale de sarmale, străchini, ulcele dar şi ceramică decorativă, până la mici chestiuni din plastic, cu baterii şi culori vii care atrag atenţia copiilor nerăbdători, îmbrăcaţi în haine naţionale de mămicile cu fustele de-o palmă dar cu batic pe cap, vânzări bune fiind şi la armele din material plastic cu preţuri de la cinci la zece lei, “kalaşnicoave” ori puşti americane, pentru care se dau în vânt voinicii ce abia ajung cu ochii pe tarabă. Nu ştim dacă înspre asemenea “oameni de afaceri” s-a îndreptat nemulţumirea din predica IPS Pimen, când s-a referit la “vânzarea produselor”.
Lideri ai PDL, prezenţi la slujba religioasă de la Putna
De menţionat că la slujba religioasă de la Hramul Mănăstirii Putna au participat şi lideri importanţi ai Partiduliui Democrat Liberal, principalul partid de opoziţie. Circuitul celor două delegaţii politice nu s-a intersectat însă. Au fost prezenţi la Putna prim vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, secretarul general al PDL, senatorul de Suceava Gheorghe Flutur, deputatul PDL Ioan Bălan, vicepreşedintele PDL pentru regiunea Nord – Est. Alături de cei trei a fost şi primarul PDL al municipiului Suceava, Ion Lungu. Aceştia, alături de alţi lideri locali au preferat să participe până înspre final la slujbă.
Din bucătăria politică locală se ştia că la Putna ar fi putut să vină şi preşedintele Traian Băsescu. Calculele consultanţilor în domeniu au dus la rezultatul prefigurat de altfel că premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu nu pot fi deocandată în acelaşi loc, în acelaşi timp. (Neculai ROSCA)

Vezi si

 Centrul de Transfer Tehnologic în Industry 4.0 și Smart Destinations al USV  a fost acreditat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

În cadrul Centrului USV și al Parcului Științific și Tehnologic vor fi dezvoltate activități variate, …