Thursday , March 28 2024

75 de ani de căsnicie – nunta de diamant a soților Natalia și Enea Iftode din Adâncata

Natalia și Enea, “tinerii” de 94, respectiv 96 de ani, împlinesc astăzi 75 de ani de când s-au căsătorit . Cei doi au avut împreună șapte copii, trei fete și patru feciori. Doi s-au prăpădit, la vârste mai mici sau mai mari. Ceilalți cinci, toți oameni așezați, sunt mândria bătrânilor Natalia și Enea. “Vrem să murim amândoi odată”, este cea mai mare dorință a celor doi oameni care au trecut împreună prin trei sferturi de veac  

 
batranii iftode - 1


Nunta de Diamant! Ce poate fi mai frumos! După nunta de argint, oarecum facilă pentru cei mai mulți dintre noi, după nunta de aur – prag serios la o jumătate de secol de căsnicie, urmează într-o ierarhie logică – cea de diamant. Conform unei logici acceptate, nunta de argint este sărbătorită cu cei dragi la 25 de ani de la cununie. Nunta de aur la 50 de ani de căsătorie. Ca să ajungi însă la diamant, mai trebuie mulți ani de trăit împreună. Unii spun, inclusiv înalte fețe împărătești, că 60 de ani de conviețuire este suficient. Alții, din alte părți ale lumii, spun că o nuntă de diamant se poate sărbători la 65 de ani, ori, în ultimă instanță, chiar la 70 de ani. Doi oameni de la noi din județ demonstrează însă că adevărata nuntă de diamant nu se poate sărbători decât atunci când se cuvine aritmetic. La 75 de ani de la căsătorie! La mulți ani doamnă Natalia, La mulți ani domnule Enea, gospodari din Adâncata ce au multe lucruri de spus celor din jur chiar și acum, la senectute.
Natalia și Enea Iftode, “tinerii” de 94, respectiv 96 de ani, împlinesc astăzi 75 de ani de când s-au căsătorit. Dacă ne uităm la ei cum se țin de mână, ni se pare că timpul nu mai are nicio valoare. Dacă le ascultăm micile gâlcevi, socotim că s-au cunoscut abia ieri, nu în urmă cu trei sferturi de veac.
Orice fotografie face cât o mie de cuvinte și de aceea credem că cele publicate spun totul despre trei sferturi de veac trăite pe acest pământ de Natalia și Enea, care s-au cunoscut și apoi s-au luat fix acum 75 de ani, în ziua de 22 ianuarie, 1941. Cuvintele ce urmează le aparțin, aducând o dojană în plus celor care au ajuns să nu mai creadă în temeinicia familiei: “Eu aveam 21, ea 19 ani. Am plecat în armată unde am fost patru ani. Mai aveam și concedii – permisii, dar după șase luni am fost trimiși direct în război. După un an de război, la Odessa, dintr-un brand razant mi-a rupt mijlocul. Intrebam- măi camarade, că așa se vorbea, mai sunt viu ori nu?. Fiindcă atunci când săpam tranșeul, omul spunea că este ca și sicriul. Findcă de multe ori așa se și întâmpla. In vremea asta doamna mea nu știu ce făcea”, spune cu umor fostul soldat de pe front Enea Iftode.
Repede însă domna Natalia l-a pus la punct pe soțul amator de povești de pe front, amintindu-i că, rămasă acasă, avea grija nu numai a ei, ci și a copilașilor iscați din scurtele permisii. “Venea acasă două trei zile și pleca înapoi”, a descris perioada aceea Natalia Iftode, reamintindu-i lui Enea că ea este cea care a născut șapte copii, trei fete și patru feciori. Doi s-au prăpădit, la vârste mai mici sau mai mari, dar sunt cinci cu care Natalia și Enea se mândresc. Cu excepția celui mai mic, Ionică, acum important om de afaceri cu un cuvânt greu de spus în mediul de afaceri județean și național, care s-a născut la dispensarul din sat, toți ceilalți copii au intrat în viață în casa familiei Iftode, de la Adâncata.
Cât privește longevitatea familiei, care a permis consemnarea unui eveniment atât de rar – 75 de ani de căsnicie – copiii Nataliei și a lui Enea își amintesc că, și dintr-o parte și din altă parte a familiei, au avut bunici și străbunici “verzi” până la  vârste înaintate de peste 90 de ani.
poza nunta iftode
Fotografie realizată acum 75 de ani, la nunta soților Iftode
Amintirile doamnei Natalia de acum trei sferturi de veac, legate de întâlnirea cu tânărul fecior Enea Iftode sunt lăsate în umbra unei discreții care ține de aristocratismul rural al românului. A lăsat doar atât pentru public – el era isteț și frumos, lăsând pe cei care doresc să facă o analiză serioasă să aprecieze definitiv dacă Enea era mai întâi frumos și după aceea isteț, ori viceversa. “Ne-am respectat unul pe altul” a curmat doamna Natalia gluma.
După ce Enea Iftode s-a întors din război,  lucrurile în gospodăria de la Adâncata au început să se așeze. Cei doi soți, încă tineri, s-au apucat să pună pe picioare o gospodărie. Au venit și alți copii, s-a ridicat o casă, cei mai mici din familie au ridicat capul spunând că vor la liceu, alții la școli mai înalte. Natalia și Enea au crezut în bunul destin al fiecăruia. Dintre ei, Ioan a făcut mai întâi o facultate, după aceea a devenit profesor, după 1990 împreună cu frații Vasile și Gheorghe au intrat în afaceri, punându-și în mod definitiv amprenta asupra construirii mediului de afaceri sucevean. Fetele au mers și ele mai departe, construindu-și cariere profesionale respectabile și familii de invidiat. “Bărbatul sau femeia când spun – asta trebuie să o facem, asta înseamnă înțelegere. Altfel, nu merge. Când unul a spus un lucru, iar celălalt  l-a judecat și a spus că e bun, lucrurile merg mai departe”, a intervenit  Enea Iftode.  Pentru că trebuiau bani pentru a-i ține în școli pe copii, a lucrat zece ani la Silvic, făcând traverse. Mai apoi s-a angajat la CCH, unde a lucrat alți mai bine de 20 de ani, până a ieșit la pensie. “Mănânc de 32 de ani pensie de acolo, de două ori și jumătate decât am lucrat”, a concluzionat cu umor Enea Iftode, concluzionând că “cu mine statul pierde”.
Nunta, copii și distincții. Concluzia: “Vrem să murim amândoi odată”
familia iftode
Soții Iftode, alături de trei dintre copiii lor

Natalia și Enea își aduc aminte de copiii pe care i-au avut, lăcrimând la pomenirea numelor celor care au murit. “A murit Maria și Dumitru, sunt lângă noi însă Gheorghe, Paraschiva,  Mărioara, Vasile și  Ioan”.

Dar înainte de nașterea lor s-a făcut nunta. Era război mare dar și dragostea mare, ca atare și nunta mare. Doamna Natalia își amintește că au ieșit în câștig de la nuntă, deși nu erau mulți bani la acea vreme: “Au dat și câte zece lei, și câte 15 lei, după puterile fiecăruia. Au fost oameni mulți și o nuntă frumoasă” a spus cea care era fix acum  75 de ani, mireasa Natalia. “A fost o zi frumoasă pentru luna lui ianuarie, nașul a venit cu săniuța, a intrat în ogradă cum se cuvine, așa era pe timpul acela. La nuntă au cântat lăutarii. Am dat la nuntă, cum se spunea atunci “răsol” – carne cu hrean, nu se punea ca acum farfurie la fiecare în față, sarmale, un fel de platouri cum sunt acuma din care lua fiecare ce dorea” și-a amintit doamna Natalia Iftode. Pe 22 ianuarie 1941, mireasa Natalia a avut și rochie de mireasă, cumpărată de la Bucecea, de peste apa Siretului. “Mi-a adus rochia cu săniuța de la Bucecea, un neam de-al nostru” a arătat Natalia Iftode. Cercând să lase deoparte sentimentalismele, Enea Iftode a intervenit în discuția noastră, cu o concluzie greu de acceptat pentru mulți dintre noi: “Noi nu ne dorim altceva decât ca atunci când ne vom sfârși zilele, să le sfârșim amândoi odată”. “Vrem să murim amândoi odată” a confirmat Natalia Iftode, cea care este la bine și la greu alături de Enea Iftode, de 75 de ani bătuți calendaristic astăzi.batrana iftode
Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, va acorda soților Natalia și Enea Iftode medalie și diplomă care să îi desemneze oficial ca fiind cel mai longeviv cuplu din comuna Adâncata. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …

One comment

  1. La multi ani impreuna si de ce nu chiar sa sarbatoriti tot impreuna si nunta de platina .