Friday , April 19 2024

565 de pacienţi, trataţi cu succes la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Suceava

centru 1 [800x600]

Au fost trataţi pacienţi cu boli cardiovasculare, anevrisme cerebrale, hernie de disc, tasări vertebrale, fibrom uterin, diabet, anevrisme cerebrale, malformaţii cardiace. La Centrul Medical ARES au fost efectuate în premieră pe Moldova două intervenţii endovasculare de embolizare a anevrismului cerebral. Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională este singurul din ţară care rezolvă malformaţiile cardiace congenitale

De la inaugurarea Centrului de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie (ARES) Suceava 565 de pacienţi au fost trataţi, dintre care doar opt persoane cu boli cardiovasculare nu au mai putut fi salvate. Din data de 1 octombrie 2012, până pe 5 februarie 2014, din totalul pacienţilor ajunşi la Centrul de Excelenţă ARES, 228 au suferit de afecţiuni grave ca infarctul miocardic sau angina instabilă, iar 220 au fost pacienţi cronici cărora li s-au făcut proceduri de diagnostic ori li s-au montat stenturi, toţi aceştia fiind trataţi de către medicul cardiolog Robert Haret,iar în ceea ce priveşte radiologia, 117 persoane au fost tratate la Centrul de Excelenţă de către medicul Mihai Creţeanu Jr.
Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie (ARES) Suceava este al doilea din ţară, primul fiind la Bucureşti, iar de la deschidere şi până acum au fost trataţi 565 de suceveni cu afecţiuni ca bolile cardiovasculare, anevrisme cerebrale, hernia de disc, tasările vertebrale şi multe altele.”Infarctul miocardic este cea mai frecventă cauză de deces în momentul de faţă, mulţi pacienţi pierzându-şi viaţa înainte de a ajunge la spital, iar cu cât se intervine mai repede (mai puţin de 12 ore), cu atât cresc şansele de supravieţuire” a declarat directorul de relaţii publice din cadrul Centrului ARES Suceava, Petronela Gălăţeanu. Astfel că, deschiderea acestui centru la Suceava este mai mult decât benefică pentru pacienţi în condiţiile în care timpul din momentul producerii infarctului şi până la interveneţia medicilor s-a redus foarte mult, ceea ce înseamna că şansele de supravieţuire şi de recuperare a pacientului sunt mai mari, şi, mai mult decât atât, pacientul nu mai este nevoit să facă un drum până într-un alt centru de specialitate din Iaşi sau Târgu Mureş.
Fibromul uterin este o altă afecţiune tratată cu succes la Centru, acesta nefiind nevoie a fi extirpat chirurgical împreună cu întregul uter, ci se aplică embolizarea fibromului. Această procedură este mult mai puţin invazivă faţă de procedura deschisă pentru eliminarea fibromului sau a întregului uter, pacientele putându-şi relua activităţile obişnuite cu câteva săptămâni mai devreme decât în cazul histerectomiei. Mai mult decât atât, femeile ce au trecut prin aceste intervenţii au constatat dispariţia completă sau semnificativă a simptomelor.
In cazul pacienţilor diabetici care au obstrucţii ale vaselor de sânge sunt recomandate angiografiile pe membrele inferioare. Acestea sunt intervenţii nedureroase care se desfăşoară sub anestezie locală, pacientul fiind conştient pe tot parcursul intervenţiei.Hernia de disc afectează pacienţi de orice vârstă, aceasta apărând în urma unor traumatisme ori accidentări, cauzând o durere severă şi constantă. Ea este tratată cel mai des prin intervenţii chirurgicale ce necesită timp îndelungat de recuperare, însă herniile de disc moderate pot fi tratate cu ajutorul nucleoplastiei, procedură folosită şi în cadrul Centrului ARES. Nucleoplastia durează între 15 şi 30 de minute, intervenţia fiind eficientă în 70-80% din cazuri. Indicaţia de nucleoplastie percutană se pune după consultul clinic şi imagistic (RMN), nu toate herniile de disc pretinzându-se la nucleoplastie, în cazurile grave indicaţia corectă fiind cea chirurgicală. Nucleoplastia este o procedură care se efectuează cu anestezie locală şi astfel riscurile anesteziei generale sunt eliminate, iar durata spitalizării este scurtă şi recuperarea este rapidă.
Vertebroplastia este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii cauzate de tasările vertebrale. Prin această metodă folosită la Centrul de Excelenţă ARES corpul fracturat şi tasat este întărit, fiind o procedură care nu presupune o operaţie deschisă şi durează aproximativ 20 de minute.centru 2 [800x600]
Afecţiunile neurologice la nivel cerebral (anevrisme cerebrale, malformaţii arteriovenoase cerebrale) sunt diagnosticate cu ajutorul angiografiei şi tratate prin embolizare. Această tehnică presupune injectarea unei substanţe ce se întăreşte rapid, blocând total sau parţial sângele la acel nivel. Procedura durează în jur de 2 – 3 ore şi se efectuează sub anestezie totală. Anul trecut, în Suceava a avut loc o premieră în medicina suceveană, dar şi în Moldova, fiind efectuate două intervenţii endovasculare de embolizare a anevrismului cerebral în cadrul Centrului de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională (ARES) Suceava. Intervenţiile au durat aproximativ două ore şi jumătate fiecare şi au reprezentat un real succes.
Centrul Medical ARES este singurul din ţară care rezolvă malformaţiile cardiace congenitale ce apar la 1 din 100 din nou-născuţi. Această afecţiune nu este tratată însă în Suceava, pacienţii cu astfel de malformaţii fiind trimişi la Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională Bucureşti. (Georgiana ONUT|)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. creteanu jr, un mare doctor!!!