53% din bugetul CJ Suceava va fi alocat capitolului Dezvoltare

14/01/20 ora:2:43am

 „Niciun ban de la bugetele locale nu se mai naționalizează”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, cu referire la faptul că excedentul bugetar de la fiecare pri­mărie de la finele anului nu se mai retrimite la bugetul de stat 

Bugetul estimat al Consiliului Județean Suceava pentru anul 2020 este de 652 de milioane de lei (136 de milioane de euro), mai mare cu 40% față de anul trecut, când a fost de 406 milioane de lei. Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Consiliului Ju­de­țean Suceava, Gheorghe Flutur, care a precizat că dacă pentru cheltuielile de funcționare suma este mai mică decât în anul 2019, suma propusă pentru dezvoltare a crescut, potrivit lui Flutur, de la 100 de milioane de lei, la 347 de milioane de lei, în 2020. „Din acest punct de vedere, în sfârșit, 53% din bugetul anului 2020 va fi pentru dezvoltare”, a subliniat Gheorghe Flutur.

Președintele Consiliului Jude­țean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat, în prima conferință de presă din acest an, că bugetul va putea fi adoptat după data de 10 februarie, când, conform calendarului, se termină perioada de contestații, dar nu mai târziu de 15 februarie. „Toată săptămâna trecută am lucrat la analiza, simularea și repartizarea bugetului care apăruse în primele zile ale anului 2020. Este corect ca unitățile administrative și noi, Consi­liul Județean, să avem bugetul conturat foarte repede. După data de 10 februarie, în orice zi putem să organizăm ședința de Consiliu Județean pentru aprobarea bugetului pe anul 2020. Astfel, între 10 și 15 februarie vom avea bugetul pe 2020 aprobat”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

El a explicat că filosofia bugetară în acest an este de repartizare către consilii județene a cotelor din impozitul pe venit a 14% față de 15% în trecut iar la primării, suma din impozitul pe venit crește de la 60% la 63%. „Eu salut această mișcare”, a explicat președintele CJ Suceava. Pe de altă parte, ­Gheorghe Flutur a precizat că CJ Suceava a primit sume mai mari din TVA cu 36% mai mult decât suma acordată anul trecut la drumuri, suma crescând de la 14 la 22 de milioane de lei.

Şeful administrației județene a subliniat și faptul că sumele necesare plății restanțelor și ratelor curente la componenta gaz a pro­iectului Utilități și mediu sunt alocate de la început în buget la 57 de primării unde s-au derulat lu­crări pe componenta de gaz metan. „Per ansamblu, sunt mulțumit de bugetul anului 2020, în primul rând pentru că a crescut suma alocată către primării, că nu mai pleacă niciun ban din impozitul pe venit din județul Suceava la centru și că nu se mai retrage excedentul bugetar, așa cum era prevăzut în actul normativ al PSD-ului. Niciun ban de la bugetele locale nu se mai naționalizează”, a subliniat Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, președintele CJ Suceava a precizat că bugetul este „pe muchie de cu­țit”, însă vor fi cele mai bune soluții pentru a nu fi afectată funcționarea instituției. (D.P.)