Thursday , April 25 2024

4.000 de pelerini la sărbătoarea Marelui Stefan, la Mănăstirea Putna (FOTO)

IPS Teodosie Tomitanul: “De la un an la altul, imaginea de sfânt a Voievodului Stefan cel Mare a devenit tot mai pregnantă în calendarul creștin-ortodox românesc” . “Sărbătorirea Zilelor Marelui Stefan, un proiect pe care vrem să-l organizăm în fiecare an începând cu 2017”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur

 
Prăzniurea Sfântului Voievod Stefan cel Mare a prilejuit și anul acesta un prilej de comemorare, dar și de sărbătoare, totodată, pentru credincioșii ortodocși care au venit cu miile la Mănăstirea Putna, locul în care se odihnește în somnul de veci marele conducător al românilor. Ca în fiecare an, pelerinii au participat în număr foarte mare la manifestările religioase prilejuite de acest eveniment. Au fost peste 4.000, au apreciat cei care se ocupă de buna organizare a acestor evenimente, dar, dacă mai adăugăm și mulțimea de localnici care au pregătit pentru această mare sărbătoare a localității programe dintre cele mai diverse, participarea ca număr trebuie măcar dublată, sufletește vorbind.  Si anul acesta, curtea mănăstirii Putna a fost cu greu încăpătoare pentru numărul mare de pelerini veniți din România, Republica Moldova, din Ucraina și din alte părți ale lumii unde Stefan cel Mare înseamnă ceva în sufletul românilor plecați departe. Sfânta Liturghie a fost oficiată, ca și în anii trecuți, de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Inalta față bisericească suceveană a avut alături pe PS Teodosie Tomitanul, arhiepiscopul Tomisului, tot soborul Mănăstirii Putna, cu părintele arhimandrit Melchisedec în frunte, înalte fețe bisericești de la celelalte mănăstiri, schituri și biserici din zonă. După slujbă, copiii de la Scoala din Putna și de la alte școli din localitățile din împrejurimi au pregătit programe culturale care i-au însuflețit pe participanți.
De menționat că la ediția din acest an a comemorării Marelui Voievod Stefan cel Mare și Sfânt, la Mănăstirea Putna au fost prezente oficialități locale și județene.  Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, prefectul de Suceava – Constantin Harasim, primarul municipiului  Suceava – Ion Lungu, de­putatul PNL Sanda Maria Ardeleanu, primarul comunei Putna, Gheorghe Coroamă, și alte personalități politice au participat la slujbele religioase și la acțiunile culturale ce au urmat.
Slujbă religioasă, paradă militară și depuneri de coroane
IPS Teodosie Tomitanul a evocat în predica sa personalitatea domnitorului Stefan cel Mare, amintind că pentru victoriile obținute a ctitorit biserici și că pleca întotdeauna la luptă cu sabia într-o mână și crucea în cealaltă.
Totodată, arhiepiscopul Tomisului a arătat că românii au și acum în el un model de urmat, pentru că acesta și-a apărat credința, neamul și țara, fiind unul dintre domnitorii cei mai iubiți de români. Înaltul ierarh i-a povățuit pe credincioși să nu se războiască niciodată între ei, să se iubească și să se ajute. După slujba religioasă a fost organizată o paradă militară, iar oficialitățile au depus coroane de flori la mormântul lui Stefan cel Mare din biserica mănăstirii. Reamintim că în data de 20 iunie 1992, Sinodul BOR a semnat actul de canonizare a Voievodului Stefan cel Mare, care va fi sărbătorit în fiecare an pe 2 iulie. “De la un an la altul, imaginea de sfânt a Voievodului Stefan cel Mare a devenit tot mai pregnantă în calendarul creștin-ortodox românesc, dar și în memoria generală a românilor”, a spus IPS Teodosie Tomitanul, fiind considerat, în urma unei campanii media, “cel mai mare român”.
“Sărbătorirea Zilelor Marelui Stefan, un proiect pe care vrem să-l demarăm în fiecare an începând cu 2017”, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur
Prezent sâmbătă la Putna, președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a anunțat chiar în curtea vechiului edificiu religios că își dorește să demareze chiar din anul viitor un proiect internațional ștefanian. Seful administrației județene a declarat: „Este vorba despre sărbătorirea Zilelor Marelui Stefan, un proiect pe care vrem să-l demarăm în fiecare an începând cu 2017, de la Sânziene, când este hram la Suceava, de la Cetatea de Scaun și se va termina pe 2 iulie la Putna, odată cu ziua Marelui Voievod Stefan cel Mare. Acest proiect ștefanian va avea în vedere un parteneriat cu toate edificiile, tot ceea ce a creat, bisericile și mănăstirile Marelui Voievod”. El a mai spus, în același context, că, pe de altă parte, începând cu data de 1 august a.c. “vom deschide expoziția permanentă de la Cetatea de Scaun a domnitorului Stefan cel Mare și la Muzeul de Istorie și atunci vom inaugura proiectul Hai în Bucovina!, un model pe care vrem să-l scoatem pe piață și să fie de referință la toate pensiunile și centrele de promovare a turismului din țară și străinătate. Haideți să repornim marele proiect Hai în Bucovina!” a transmis președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Trei elevi de la Școala Gimnazială nr. 4 Suceava, premiați la etapa națională a Olimpiadei de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial

Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română pentru ciclul gimnazial a avut loc în perioada …

2 comments

  1. Flutur cat a fost presed. C.J. si la guvernare cu pdl-ul, nu a facut nimic in Suceava doar niste tampenii festiviste ca de ex. inscrisuri cu oi pe dealurile humorene , prin care am ajuns de rasul natiei …….
    Acum incepe iar cu aceste “prafuri” in ochii multimi (hai in ….), ineficiente si fara sens in loc sa redeschida sau sa aduca investitori in industrie, in conditiile in care 85% din pop. activa nu are loc de munca iar societatile industriale au fost inchise, distruse si vandute bucata cu bucata !!!!!!!!

  2. Am fi venit cu mult mai multi la Putna la”sarbatoarea marelui voievod Stefan”din toata regiunea Moldoveidar nu sa putut din cauza ca nu avem nici un mijloc de transport care sa poata sa fie legatuiri directe pe calea ferata vedeti d-voastra nu exista ca Iasi-Putna si retur si nici Chisinau-Putna si retur Galati-Putna si retur Cernauti-Putna si retur deci din aceasta cauza au venit foarte putini oameni chiar daca curtea minastirii Putna a fost plina dar numai cu oameni din partea locului deci din acest punct de vedere noi moldovenii toata Moldova si Republica Moldova suntem dezamagiti din acest punct de vedere iar in viitor ne-am dori ca aceasta problema sa poata fi rezolvata.OK?