Thursday , April 25 2024

36 de dosare de insolvenţă înregistrate în luna decembrie a anului trecut

insolvent

Printre acestea, în rejudecare după nouă ani şi cel privind demult defuncta SC Montana SA Câmpulung Moldovenesc u 1.350 de dosare de insolvenţă înregistrate pe tot parcursul anului 2013

Luna decembrie a fost la fel de productivă în ceea ce priveşte dosarele de insolvenţă sau faliment înregistrate la Tribunalul Suceava ca şi celelalte luni ale anului trecut. Nu mai puţin de 36 de cereri de deschidere a procedurilor prevăzute de Legea 85/2006 pentru firme din judeţul nostru au fost înregistrate luna trecută, cu precizarea că patru dintre acestea, care vizează insolvenţa la Montana SA Câmpulung Moldovenesc, Bar Cafea Filimon SA, Adi-Ela Com SRL şi Consir SA Siret au fost reînregistrate în rejudecare la secţia civilă a Tribunalului. Primul dintre acestea, vizând fostul producător de încălţăminte din Câmpulung Moldovenesc – Montana SA a fost înregistrat prima dată în anul 2005.. SC Montana SA Cîmpulung Moldovenesc era atunci cel mai mare datornic la bugetul de stat din categoria întreprinderilor mici şi mijlocii din judeţul Suceava şi s-a dispus intrarea în faliment a acesteia în urma solicitării transmise Tribunalului Suceava din partea unei obscure firme din judeţul Iaşi – SC Aurora SRL Tîrgu Frumos. SC Montana SA acumulase datorii către bugetul consolidat al statului în valoare totală de aproximativ 120 miliarde de lei vechi. Incepînd din 1995 – 1996, SC Montana SA Cîmpulung Moldovenenesc a intrat în încurcături financiare, datoriile acumulându-se de la un an la altul.
O bună parte dintre debite vizau contribuţiile către bugetul asigurărilor sociale. De precizat că, de-a lungul timpului au fost organizate de către Fisc mai multe licitaţii de vînzare a activelor fabricii de la Cîmpulung Moldovenensc. SC Montana SA Câmpulung Moldovenesc şi-a închis porţile la începutul anului 2005, intrînd practic în colaps financiar.
Firme noi pentru care s-a cerut intrarea în procedura insolvenţei în cursul lunii decembrie a anului trecut sunt, după cum urmează: Signum SRL, Rom-Instalterm SRL, Cezar med SRL, Instermo SRL, Catsof Spedition SRL, Iuri – Dona Com SRL, Transport Timber SRL, Biogab Metal SRL, Ingerul Copiilor SRL, Eli – Sante Consulting SRL, Eurokit SRL, Andriforest SRL, Nordica SRL, Mihanichi SRL, Efi Tour SRL, Margaflor SRL, Auto Coşuleţ SRL, Prodcip SRL, Vladsebi SRL, Parcaroaia SRL, Halip Com Prest SRL, Sagri SRL, Dani Romagria SRL, Fu Hao Comex SRL, Five Time Flex SRL, Grigo Dona SRL, Crysraion SRL, Signum Publishing SRL, Enrico Impex SRL, Symmetrica SRL, Lalexcel SRL, Megaconstruct SRL.
S-a ajuns astfel ca în cursul anului trecut să fie depuse la Tribunal 1.350 de dosare de insolvenţă. Dintree acestea însă, în mai puţin de jumătate din cazuri, solicitările de deschidere a procedurilor prevăzute de Legea 65/2006 au fost aprobate. Cererile de insolvenţă au crescut foarte mult în cursul anului trecut dacă luăm în calcul faptul că în perioada 2006 – 2012 s-au înregistrat la Tribunalul Suceava 3.779 de dosare de insolvenţă sau faliment în instanţă, ceea ce înseamnă că anul trecut au fost înregistrate mai mult de o treime din totalul solicitărilor depuse în ultimii opt ani. O bună parte din cererile de insolvenţă au fost depuse în nume propriu de către administratorii firmelor debitoare, dar băncile şi Fiscul sunt principalii creditori care au solicitat Tribunalului Suceava deschiderea procedurii insolvenţei ori falimentului pentru societăţile comerciale cu datorii. Astfel, din numărul total de cereri depuse la Tribunal şi înregistrate pe Portalul instanţelor de judecată aproape un sfert provin de la băncile comerciale, iar 43% din totalul dosarelor de acest gen deschise la Tribunalul judeţean au fost iniţiate de către DGFP, actuala Administraţie Judeţeană a Finanţelor Publice. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Amenzi de peste 40.000 de lei aplicate de polițiști într-o acțiune BLOCADA organizată în Siret

Marți, 23 aprilie, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Siret  au organizat pe raza de competență …