Thursday , April 25 2024

333 de case și terenuri la vânzare în Suceava, doar 3 oferte de cumpărare

Pe piața imobiliară suceveană toată lumea vrea să vândă, mai nimeni nu vrea să cumpere. Programele gen “Prima Casă” pentru care nu a fost asigurată finanțarea au dezamăgit tinerii. Terenurile dintre blocuri nu mai sunt la fel de ispititoare pentru potențialii dezvoltatori imobiliari plictisiți de procese cu vecinii. Statistica neîndurătoare arată că luînd în calcul doar paginile de oferte imobiliare publicate de principalele ziare editate în județul Suceava, s-au înregistrat într-o singură zi, 333 de oferte de vânzări imobiliare – apartamente, case ori terenuri și doar 3 cereri de cumpărareOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piața imobiliară suceveană este total dezechilibrată. Acest lucru este suținut și de reprezentanții firmelor de tranzacții imobiliare, care constată că în acest domeniu, afacerile sunt tot mai scăzute. Pentru a arăta dimensiunea tot mai mică în domeniul tranzacțiilor de acest gen, am apelat la câțiva specialiști din domeniu, care ne-au explicat de ce această piață nu mai este ce a fost până în vara anului trecut. Am pornit discuția de la faptul că numărul de oferte de vânzare în presa județeană este copleșitor, indiferent dacă acestea vin de la agenții imobiliare ori de la persoane fizice. Pe aceleași căi ar fi urmat să vină către public și ofertele de cumpărare. Diferența este, cum am arătat, doar în ceea ce privește anunțurile publice de vânzare transmise prin mass-media județeană și cele de cumpărare de imobile, copleșitoare. Intr-o singură zi, s-au tipărit în mass- media, 331 de anunțuri de vânzare a unor imobile – 41 pentru garsoniere, 90 pentru apartamente de 2 camere, 66 pentru apartamente de 3 camere, 21 pentru apartamente de 4 camere, 106 pentru case, 73 pentru terenuri. In total, 333 de oferte, poziționate pe paginile de profil ale ziarelor din județul Suceava. Ca alternativă, în aceeași zi, la capitolul cumpărări, au fost numai 3 oferte de cumpărare. Două pentru garsoniere și una singură pentru un apartament de două camere. Terenurile și apartamentele cu mai multe camere nu sunt deloc interesante. Trebuie acceptat și faptul că mulți dintre proprietari preferă să efectueze tranzacțiile fără mijlocitori. Mai devreme sau mai târziu însă, trebuie să bată palma și în fața unei autorități, gen notar public sau, și mai probabil, în fața unei instranțe de judecată, dacă înțelegerea nu funcționează așa cum s-au așteptat.

Opiniile operatorilor de pe piața imobiliară suceveană privind inflația de oferte de vânzare în comparație cu cele de cumpărare de apartamente, case sau terenuri, sunt relativ diverse dar se subsumează aceleaiși idei – toată lumea vrea să vândă, foarte puțini sunt dispuși să cumpere. Prețurile cerute, în continuare foarte mari nu sunt pe placul cumpărătorilor, afacerile imobiliare, acelea care sunt perfectate, sunt făcute departe de ochii curioșilor, doar pe la Oficiul Județean de Cadastru, contra cost, putând afla cei interesați  amănunte despre astfel de tranzacții.

Există însă și explicații care nu țin neapărat de felul în care funcționează piața imobiliară suceveană, ci de felul în care s-a gestionat în ultima perioadă dezvoltarea acesteia la nivel național. Unii operatori de profil arată că în sezonul de primăvară – vară a acestui an au fost multe solicitări din partea celor care doreau să achiziționeze o locuință prin diferite programe de creditare, îndeosebi prin programul “Prima Casă”. S-a observat spre sfârșitul verii acestui an căderea semnificativă a numărului persoanelor dispuse să cumpere locuințe prin credit, deoarece banii oferiți prin programul “Prima Casă” s-au epuizat iar în ceea ce privește celelalte categorii de credite imobiliare, lucrurile se mișcă destul de greu. Pe de altă parte, cumpărătorii cu bani cash nu sunt numeroși. Mai mult, sunt persoane care au avut, în marea lor majoritate, o altă locuință pe care au scos-o la vânzare și cu o eventuală diferență, în sus sau în jos, pot cumpăra o altă casă – garsonieră, apartament, etc, la o valoare mai mare sau mai mică decât suma pe care au obținut-o din precedenta tranzacție imobiliară. Teoretic, dacă s-ar păstra tendința corectă, se așteaptă ca prețul imobilelor din Suceava, fie acestea garsoniere, apartamente, case ori terenuri să scadă. Dacă ne referim la ultima categorie de bunuri imobiliare scoase la vânzare  dar fără a exista cumpărători, ne referim la terenuri, prețul cerut pentru acestea, în municipiul Suceava de exemplu, se justifică doar dacă pe acestea se pot ridica construcții cu cel puțin două etaje. Mai mult, vânzătorul interesat trebuie să pună la dispoziția cumpărătorului documente care să ateste posibilitatea de a se construi acel imobil în respectivul perimetru, acest lucru însemnând obținerea prealabilă a unui certificat de urbanism de către vânzător.

In aceste condiții, ofertele de vânzare sunt multe, cumpărători sunt puțini iar la agențiile imobiliare se încearcă punerea de acord a celor două părți, oferindu-se și disponibilitatea ca lucrătorii acestor entități să rezolve în bună măsură partea de documentație, desigur dacă partenerii de afacere doresc seriozitate și legalitate în tranzacția imobiliară ce urmează să se realizeze. (Neculai ROSCA)

 

 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …

One comment

  1. Au dreptate vecinii, au si ei casele cumpărate si vor si ei confort si liniste….