Saturday , April 20 2024

3,2 milioane de euro pentru Mănăstirea Putna

putna [800x600]

“Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”, se numeşte proiectul depus de Mănăstirea Putna, semnat ieri la Bucureşti de ministrul Liviu Dragnea cu stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, şi care vizează restaurarea şi consolidarea Casei Domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a Cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mănăstirii. „A purta de grijă Mănăstirii Putna este o datorie lăsată de Stefan cel Mare urmaşilor săi” a transmis arhimandritul Melchisedec Velnic

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a semnat ieri cu stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, un acord prin care lăcaşul de cult va primi 3,25 de milioane de euro pentru activităţi de restaurare. Cei mai mulţi bani, circa 3,15 milioane de euro, provin din fonduri europene, restul fiind asiguraţi de statul român.
Intr-un comunicat de presă privind semnarea proiectului „Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”, transmis de la Mănăstirea Putna se readuce în amintirea creştinilor ortodocşi faptul că “în 10 iulie 1466, Sfântul Voievod Stefan cel Mare a pus piatra de temelie a Mănăstirii Putna. În 10 iulie 2016, în zi de duminică, se vor împlini 550 de ani de la acest eveniment din istoria mănăstirii”.
Încă din anul 2009, vieţuitorii mănăstirii s-au gândit la acest eveniment, de aceea au depus un proiect la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, intitulat „Restaurare, modernizare şi conservare a patrimoniului cultural naţional şi a infrastructurii conexe la Mănăstirea Putna”, proiect care urmăreşte să îmbrace în haină de sărbătoare mănăstirea. Suma alocată pentru acest proiect este de 3.278.885 de euro (cu TVA), din care 629.093 euro reprezintă TVA-ul, contribuţia Uniunii Europene fiind de 2.556.764 euro (fără TVA), adică 98% din valoarea proiectului”.
In acelaşi comunicat de presă se arată că lucrările prevăzute în proiect sunt: schimbarea învelitorii întregului complex monahal, înlocuindu-se tabla zincată din 1968 de mai multe construcţii din incinta mănăstirii – corpul de chilii de pe latura de nord, zidul de incintă, Casa Domnească dar şi refacerea accesului la Turnul Tezaur, accesul la Turnul Eminescu; refacerea aleilor pietonale cu piatră cioplită; crearea de căi de acces speciale pentru persoanele cu dezabilităţi; reabilitarea reţelelor electrice, termice şi sanitare; refacerea centralei termice. “Proiectul cuprinde şi un lucru de maximă urgenţă şi strică necesitate: refacerea drenului din jurul bisericii mari a monumentului care străjuieşte mormântul marelui voievod, pentru înlăturarea apelor pluviale şi a infiltraţiilor de apă subterane.
În urma derulării proiectului, nădăjduim, cu darul lui Dumnezeu, ca aceste lucrări să îmbrace Putna într-o aleasă haină de sărbătoare, vrednică de un locaş ce este Ierusalim al neamului românesc şi altar al conştiinţei naţionale, după cum i-a identificat Mihai Eminescu firea şi rostul acestei mănăstiri. Ele sunt necesare, deoarece un număr foarte mare de români vin, măcar o dată în viaţă, să se închine la mormântul Sfântului Stefan cel Mare. Ei îl caută aici pe acest părinte al neamului nostru şi doresc să plece la casele şi familiile lor cu mesajul pe care necropola Sfântului Stefan l-a avut dintotdeauna: un mesaj pentru neam şi pentru ţară, pentru păstrarea adevărurilor de credinţă, pentru păstrarea valorilor noastre naţionale. Împlinirea acestei dorinţe face ca Putna să fie iubită şi îndrăgită de toţi românii.
A purta de grijă Mănăstirii Putna este o datorie lăsată de Stefan cel Mare urmaşilor săi. De aceea, după trecerea sa la cele veşnice, voievozi precum Bogdan al III-lea, Petru Rareş, Ieremia Movilă, Alexandru Lăpuşneanu, Vasile Lupu şi alţi conducători au simţit şi au împlinit datoria de a purta de grijă acestui sfânt locaş. Ei nu au uitat că aici îşi doarme somnul de veci Părintele, cel care a fost, până la adânci bătrâneţe, eroul, apărătorul ţării şi al poporului.
Conservarea şi restaurarea monumentelor istorice şi păstrarea lor în bune condiţii sunt fireşti, fiind gesturi ale respectul faţă de înaintaşi, faţă de moştenirea sfântă a lor, şi ale responsabilităţii de a transmite această moştenire pe mai departe.
Valorile de patrimoniu sunt certificatul de naştere al poporului român şi trebuie păstrate cu aceeaşi dragoste şi preţuire pe care le avem faţă de cei care ne-au dat viaţă. Patrimoniul cultural şi spiritual face parte din însăşi fiinţa neamului nostru. De aceea, astăzi s-a semnat acest proiect, între stareţul Mănăstirii Putna, arhimandritul Melchisedec Velnic, şi viceprim-ministrul Liviu Dragnea.
Conducerea mănăstirii mulţumeşte pe această cale tuturor celor care au sprijinit-o pentru această reuşită. Nădăjduim, cu ajutorul lui Dumnezeu, al Maicii Sfinte şi al marelui ctitor, Sfântul Voievod Stefan, să vedem finalizat acest proiect”, se arată în comunicatul de presă semnat de arhimandritul Melchisedec Velnic împreună cu vieţuitorii Mănăstirii Putna.
“Am semnat cu părintele stareţ acordul pentru reabilitarea ansamblului de la Mănăstirea Putna şi am ţinut să îl semnez personal (…) pentru că e vorba de un simbol cultural important pentru România şi vorbim astăzi de peste 3 milioane de euro, bani europeni care au fost alocaţi pentru restaurarea Mănăstirii Putna şi a infrastructurii conexe. Banii vor fi alocaţi pentru restaurarea şi consolidarea Casei Domneşti, a atelierelor, a stăreţiei, a Cramei şi a chiliilor care fac parte din ansamblul Mănăstirii Putna, dar şi pentru sistemul electric şi termic al mănăstirii”, a explicat Liviu Dragnea.
Ministrul a precizat că, dincolo de valoarea economică a acestui acord, este vorba de conservarea unui simbol naţional al românilor.
“Mănăstirea Putna este legată de domnitorul Stefan cel Mare, care se odihneşte acolo şi este legată şi de istoria pe care acesta a scris-o pentru poporul român. (…) Este un simbol central pentru cultura românească şi acest contract semnat astăzi nu reprezintă numai o valoare din punct de vedere economic sau turistic. Este vorba de conservarea unui simbol naţional şi cultural al poporului român şi, nu în ultimul rând, un simbol al credinţei ortodoxe a acestui popor”, a spus Dragnea.
Ministrul Dezvoltării a adăugat că prin acordul de joi “s-a reparat o nedreptate”, pentru că au trecut patru ani de când a fost depusă cererea de finanţare.
“Am reuşit împreună cu colegii mei să realocăm banii de la alte axe, am reuşit să găsim aceşti bani şi am ţinut neapărat să semnăm cât de repede se poate, astfel încât peste doi ani, când se sărbătoresc 550 de ani de la ctitorirea acestei mănăstiri, Mănăstirea Putna să arate aşa cum se cuvine”, a afirmat vicepremierul Liviu Dragnea. (N.R.)

Vezi si

21 de elevi de la ”Hurmuzachi”, calificați la etapele naționale ale olimpiadelor școlare, de la aproape toate disciplinele din planurile-cadru

”Lotul olimpicilor naționali de la CNEH cuprinde, astfel, 21 de elevi calificați la 13 discipline …