26 de mii de vizitatori la Festivalul de Artă Medievală

21/08/18 ora:2:38am

Față de ediția de anul trecut, numărul de vizitatori a crescut în acest an cu aproximativ 3.000 festival-min

Ediția din anul acesta a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” Suceava a atras aproximativ 26.000 de vizitatori. Anun­țul a fost făcut, ieri, în conferință de presă, de pre­­șe­dintele Consiliului Ju­dețean Suceava, Gheorghe Flutur. „Nu am o evidență precisă, deocamdată, a încasărilor”, a precizat Gheorghe Flutur. El a declarat că Festivalul Medieval reprezintă un mare câștig pentru municipiul Suceava, care începe să devină tot mai cunoscut la nivel național și internațional. În sensul acesta, el a spus că la ediția din acest an a Festivalului de Artă Medievală au fost prezente 30 de trupe cu circa 470 de membri din România, Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Turcia și Chile. Dacă la Festivalul derulat între 17 și 20 august 2018, la Cetatea de Scaun și la Muzeul Satului Bucovinean au fost 25.926 de vizitatori, la ediția precedentă au fost înregistrați 23.000.cj1-min

Reamintim că debutul ediției din acest an a Festivalului de Artă Medievală „Ştefan cel Ma­re” a avut loc joi seară cu Parada cu Făclii (eveniment despre care se poate spune că a intrat deja în tradiția festivalului). Dansuri, spectacole cu foc și lasere, cai, pantomimă, școli de lupte, commedia dell’arte, toate în acorduri de muzică medievală, au făcut deliciul spectatorilor. Parada Fă­cliilor de la Festivalul Medieval, organizat de Muzeul Bucovinei și Primăria Municipiului Su­ceava, s-a desfășurat pe traseul Obcini – Bulevardul George Enescu – Primăria Suceava – Bulevardul Ana Ipătescu – Cetatea de Scaun a Sucevei, mii de suceveni și oaspeți ai muni­cipiului urmărind fascinați feeria excepționalului spectacol de stra­dă.

Pe toată perioada evenimentului, Primăria Suceava a pus la dispoziția sucevenilor transport în comun până pe platoul Cetății de Scaun a Sucevei, unde au fost susținute 50 de spectacole medie­­vale pe zi, de către 45 de tru­pe de actori profesioniști și ama­tori. Nu au lipsit abordări interactive precum atelierele de gastronomie medievală, de artă textilă, fierărie, pielărie, dulghe­rie, caligrafie, ateliere de magie, dar și painting facial.

 

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului de Artă Medievală „Şte­­fan cel Mare” s-a încheiat du­­mi­­nică, 19 august, cu spectacole și focuri de artificii la Cetatea de Scaun a Sucevei. (D.P.)