Thursday , April 25 2024

237 de suceveni sunt diagnosticați cu HIV/SIDA

Numărul persoanelor diagnosticate cu HIV a crescut alarmant în ultimele luni în județul Suceava. Doi copii s-au născut din mame seropozitive, de la începutul acestui an. Alte două femei diagnosticate cu HIV sunt însărcinate și sunt monitorizate de medicii specialiști. De la începutul anului au mai fost diagnosticate cu HIV încă șase persoane, numărul pacienților ajungând astfel, în județul Suceava, la 237, în creștere cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut, când erau 209 suceveni diagnosticați cu SIDA/HIV  

hiv

Numărul bolnavilor infectați cu HIV sau suferind deja de SIDA este în creștere la nivelul județului Suceava, situația devenind alarmantă. Mulți pacienți renunță din proprie inițiativă la tratament, considerând că lupta cu această maladie nu-și mai are rostul, iar cea mai mare parte a bolnavilor de SIDA preferă să se izoleze într-o lume a lor. Situația este foarte gravă, deoarece numărul pacienților înregistrați în evidențele secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean a crescut cu aproape 20% în ultimul an. In aceeași perioadă a anului trecut erau 209 pacienți, numărul acestora ajungând acum la 237, dintre care doar 202 pacienți urmează tratamentul de specialitate. Printre bolnavii cu HIV se află și două femei însărcinate, monitorizate în prezent de cadrele medicale. Alte două femei seropozitive au născut, de la începutul acestui an, așteptându-se încă rezultatele care să confirme dacă bebelușii sunt sau nu infectați. Tot în cursul acestui an, un pacient a pierdut lupta cu viața. Este vorba despre un bărbat diagnosticat cu SIDA în vara anului 2015.
Direcția de Sănătate Publică Suceava a primit de la Ministerul Sănătății suma de 5.271.000 de lei, pentru derularea Programului Național pentru supravegherea și controlul HIV, dar reprezentanții DSP speră că vor mai primi fonduri care să le permită derularea în bune condiții a acestui program, la următoarea rectificare bugetară. Numărul bolnavilor seropozitivi din județul Suceava a crescut alarmant față de anul trecut, în timp ce fondurile alocate de Ministerul Sănătății pentru acești bolnavi a scăzut. Așa se face că în luna martie a anului 2015, în Suceava erau 209 pacienți diagnosticați cu HIV/SIDA, iar Ministerul Sănătății a alocat suma de 6.136.000 de lei, iar acum sunt 237 de astfel de pacienți pentru tratamentul cărora s-a primit suma de 5.271.000 de lei. Așa cum reiese din datele statistice furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, patru persoane au murit în cursul anului trecut din cauza infecției cu HIV. Tot din acest raport reiese că de la an la an, tot mai mulți pacienți sunt depistați ca fiind infectați cu acest virus. In cursul anului 2014 au fost diagnosticați 17 pacienți, iar în cursul anului trecut numărul pacienților nou descoperiți a fost de 25. Tot în cursul anului trecut s-au înregistrat și șase decese în rândul persoanelor seropozitive. Printre bolnavii seropozitivi sunt și două familii, soț-soție. Este vorba despre două cupluri diagnosticate în cursul lunii august 2014. In primul caz, pacienții au vârsta de 27, respectiv 28 de ani, iar în cel de-al doilea, ambii sunt în vârstă de 48 de ani. Toți au luat boala pe cale sexuală, unii dintre ei declarând medicilor că au călătorit în străinătate, întreținând relații sexuale acolo. “Vrem să atragem atenția populației, pe această cale, asupra relațiilor ocazionale și asupra comportamentului sexual în general. Chiar dacă testul pentru depistarea HIV nu este obligatoriu la eliberarea certificatului pentru întocmirea dosarului de căsătorie, noi îl recomandăm. Si dorim să atragem încă o dată atenția asupra necesității acestor investigații atunci când se ia decizia de a avea un copil”, susțin reprezentanții DSP Suceava. Potrivit evidențelor, 202 dintre pacienții seropozitivi sunt tratați pe plan local, în timp ce 12 urmează terapia de specialitate în diferite clinici din țară, doi nu au încă nevoie de medicamente, iar restul au fost pierduți din evidențele medicilor, ceea ce înseamnă că cel mai probabil au renunțat la medicația care i-ar fi ținut în viață. Costul lunar al tratamentului pentru acești bolnavi este de peste 500.000 de lei. (Cristina RUSTI)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …