Friday , March 29 2024

220 de mineri de la exploatarea de uraniu de la Crucea s-au blocat în subteran

protest crucea [800x600]

Minerii au coborât în galerii, la peste un kilometru de suprafaţă, după ce au aflat că salariile promise cu o lună în urmă printr-un protocol semnat de o sumedenie de responsabili din Ministerul Energiei, Companiei Naţionale a Uraniului, în frunte cu Ioan Moraru, lideri sindicali şi alţi indivizi cu funcţii de răspundere au fost doar praf în vânt . Minerii obţinuseră promisiunea, la sfârşitul lunii ianuarie a.c., că vor primi salarii majorate din luna următoare ceea ce nu s-a întâmplat. “N-au fost alocaţi banii necesari de la minister”, se scuză dorneanul Ioan Moraru, acum  director al Companiei Naţionale a Uraniului 

Minerii de la exploatarea de uraniu de la Crucea, au reluat ieri protestele şi cel puţin 220 dintre aceştia au intrat în subteran fără intenţia de a ieşi până când revendicările lor nu vor fi soluţionate favorabil. In luna ianuarie a acestui an, minerii de la Crucea au întrerupt lucrul reclamând faptul că conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), asigurată chiar de o persoană din zonă – Ioan Moraru, fost primar al municipiului Vatra Dornei, le-a diminuat salariile. După câteva zile de negocieri s-a semnat un protocol în favoarea minerilor, care aşteptau la sfârşitul lunii februarie măriri de salarii asumate de responsabilii guvernamentali. Acest lucru nu s-a produs şi ca o consecinţă directă, minerii de la Exploatarea Minieră de Uraniu Crucea au reluat ieri protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie şi cel puţin 220 dintre ei au intrat în subteran unde vor continua greva.
Ei acuză conducerea companiei că nu a respectat nimic din protocolul încheiat în 30 ianuarie cu ministrul Economiei, că nu li s-au mărit salariile, şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană. Minerii din primul schimb de la ambele puncte de lucru, Crucea şi Botoşana, s-au adunat ieri dimineaţă în faţa sediului administrativ al minei Crucea şi au purtat discuţii cu directorul CNU, Ioan Moraru, fără succes.
Ulterior, Ioan Moraru a declarat că discuţiile cu minerii de la Crucea au rămas fără efect iar din punctul său de vedere, responsabilitatea aparţine celor care nu au prins în buget creşterile de salarii asumate. “De comun acord, s-a încheiat la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2015 un protocol la sediul administrativ al Minei Crucea, semnat de conducerea minei, a Companiei, de un inspector general şef şi a altor factori de răpundere din Ministerul Energiei, inclusiv de ministru. Se avea în vedere o creştere cu 4 milioane de lei a cifrei de salarizare, ceea ce ar fi însemnat o creştere cu până la 25% a salariului lunar al angajaţilor”, a spus directorul Ioan Moraru, care a precizat în continuare că până în momentul de faţă nu s-a putut opera creşterea angajată de salarii prin înţelegerea de la sfârşitul lunii trecute pentru simplul fapt că bugetul Companiei Naţionale a Uraniului pe anul 2015 nu a fost încă aprobat de guvern.
Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au transmis că sunt în gardă şi în continuare, în condiţiile în care minerii de la Botuşana şi-au anunţat deja intrarea în subteran printr-o altă galerie a minei, punctul de întâlnire între ortaci fiind undeva sub munte.
Reamintim că în data de 30 ianuarie a.c., după o săptămână de proteste ale minerilor de la Exploatarea Minieră Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea care au purtat discuţii cu minerii au ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.
Atunci a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.
“Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşti, Ziua Mineritului şi de Crăciun”, se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.
Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei mesei antidot, mai menţiona sursa citată. “Înţelegem condiţiile grele în care se desfăşoară munca în subteran, iar măsurile decise astăzi pentru o mai bună recompensarea a eforurilor şi a expunerii la un mediu neprielnic sănătăţii sunt ceea ce putem face pentru mineri în acest moment. Vom studia cu atenţie punctele care ne-au fost semnalate şi cu siguranţă vom susţine viitoare schimbări legislative necesare oamenilor care lucrează în acest sector. De asemenea, considerăm că se impune o analiză atentă a modului de salarizare, a relaţiilor de muncă şi a condiţiilor de securitate în muncă”, declara, la data respectivă, Andrei Gerea. Niciun paragraf asumat de reprezentanţii guvernamentali nu a fost respectat, atfel încât minerii din exploatările de uraniu de la Crucea nu au primit niciun ban în plus în luna februarie, faţă de ianuarie. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …