Friday , April 19 2024

220 de miliarde de lei vechi plătite de suceveni pentru încălzire în acest an au dispărut în gaura neagră de la Termica

termica si bioenergy [800x600]

In acest an, Termica a încasat de la suceveni şi de la Primărie 25 de milioane de lei.  In acelaşi interval, Termica a plătit către Bioenergy, producătorul de energie termică, doar trei milioane de lei. Riscul la care este sistematic supusă populaţia că rămâne fără apă caldă nu ar fi trebuit să fie de actualitate dacă, după cum susţin experţii în insolvenţă, Termica ar fi plătit datoria curentă către Bioenergy. Energia termică facturată de Bioenergy până ieri a fost de 18,4 milioane de lei, iar Termica a plătit cu 15,1 milioane de lei mai puţin, în condiţiile în care 12,3 milioane a încasat de la populaţie în primele cinci luni, iar încă 13 milioane de lei a încasat de la Primărie în prima jumătate a anului curent 

Gaura neagră de la SC Termica SA Suceava se adânceşte tot mai mult şi nu mai contenesc nici ameninţările la adresa populaţiei că rămâne fără apă caldă, cu toate că societatea avea încasări cu care să achite măcar o mare parte din debite la producătorul de energie termică. Sumele încasate de societatea care, încă asigură sucevenilor serviciile de transport şi distribuţie a energiei termice în sistem centralizat ar fi mai mult decât suficiente pentru ca Termica să nu fie înregistrat debite imense la societatea Bioenergy SRL – producătorul sucevean de energie termică.
Experţi în procedura insolvenţei au explicat pentru reporterii cotidianului Obiectiv de Suceava că prima dată trebuiau plătite de către societatea Termica SA datoria curentă, adică cea către producătorul de energie termică Bioenergy SRL. Deşi nu a fost inclus în tabelul creditorilor, faptul că Bioenergy a furnizat energie termică în cursul procedurii insolvenţei îndreptăţeşte această societate să aibă prioritate la încasări de la SC Termica SA Suceava, faţă de plăţile care s-ar fi efectuat către alţi creditori inclusiv faţă de Unicom Holding, în contul creanţelor născute anterior deschiderii procedurii insolvenţei.
Aceeaşi experţi susţin că deşi sunt debite care urmau să se plătească în baza graficului de plăţi din planul de reorganizare, în cadrul procedurii insolvenţei este prioritară plata datoriilor curente care să asigure funcţionarea în continuare a societăţii tocmai în vederea obţinerii de bani pentru achitarea datoriei creditorilor cuprinşi în tabelul de creanţe. Aceasta este procedura normală şi legală care ar fi trebuit să fie folosită şi de administratorii judiciari de la SC Termica SA Suceava, iar faptul că la ora actuală Bioenergy nu a încasat nici măcar un sfert din energia termică produsă şi vândută la Termica, ridică mari semne de întrebare cu privire la gestionarea întregii problematici de către administratori.
De fapt, situaţia stă în felul următor, în perioada ianuarie – mai, energia termică pe care SC Termica SA Suceava a facturat-o la populaţie este în sumă de 12,07 milioane de lei, pe când încasările de la populaţie în aceeaşi perioadă au fost de 12,3 milioane de lei la care se mai adaugă şi alte încasări din datorii ale Primăriei şi din subvenţiile pentru diferenţa de preţ. Acestea din urmă ar fi, conform celor afirmate de primarul Ion Lungu, în sumă de aproape 13 milioane de lei, calculate tot de la începutul anului până acum. Prin urmare, Termica a încasat în jur de 25 de milioane de lei de la începutul anului şi până acum, puţin peste jumătate fiind de la populaţie. Aceasta din urmă continuă să aibă debite de circa patru milioane de euro, adică în jur de 18 milioane de lei, cu tot cu penalităţi pentru neplata la termen a apei calde şi a căldurii.
Totuşi, problema de fond rămâne modul în care Termica distribuie fondurile pe care le primeşte de la populaţie şi de la Primărie. Asta pentru că Bioenergy are de recuperat, în nici un an de funcţionare, o datorie uriaşă de peste trei milioane de euro. Mai exact, după cum a confirmat, ieri, directorul societăţii Bioenergy, Vasile Ilie, de la începutul anului până ieri s-a furnizat energie termică în sumă de 18,472 milioane de lei în vreme ce Termica a plătit la Bioenergy numai 3,353 de milioane de lei. Asta cu toate că avea bani cu care, teoretic, să fi plătit furnizorul curent de energie termică. Din cele circa 22 de milioane de lei care ar mai fi rămas la Termica – 12,3 de la populaţie şi 13 de la municipalitate – puteau fi date mai multe fonduri către producătorul de energie termică, în aşa fel încât gaura faţă de Bioenergy fie să fie total astupată sau măcar să nu fie atât de mare.
Cu alte cuvinte, presiunea pe recuperarea restanţelor de la populaţie rămânea în continuare justificată, dar greutatea rămânea doar la Termica, fără a fi transferată şi la Bioenergy care flutură, periodic, ameninţări că Suceava poate rămâne fără apă caldă şi căldură.
Pe de altă parte, experţii contactaţi de reporterii cotidianului Obiectiv de Suceava, susţin că există posibilitatea ca firma Unicom Holding să fi putut beneficia de plăţi de la SC Termica SA Suceava chiar înainte de recenta aprobare de la Tribunal a planului de reorganizare. Dar asta numai cu condiţia ca Unicom să fie un creditor indispensabil pentru funcţionarea societăţii. Nu este însă cazul pentru că Termica SA Suceava nu mai are activitate de producţie de energie electrică şi termică, iar Unicom era furnizor de cărbune pentru CET-ul deţinut de Termica şi care este, în prezent, în conservare.
Un alt mare creditor al SC Termica SA Suceava este societatea ACET SA care, în contul apei furnizate are de recuperat de la societatea de termoficare peste 11 milioane de lei. Conform afirmaţiilor directorului general al ACET, Stefan Groza, datoriile celor de la Unicom au coborât în jur la 26 de milioane de lei, pentru că între timp firma care furnizase iernile trecute huilă către Termica SA şi-a mai recuperat din debite. „Noi nu ne-am recuperat nimic. Prin planul de reorganizare care a fost aprobat de Tribunal, au spus cei de la Unicom că într-un an de primim banii”, a mai spus, ieri, Stefan Groza. El a ţinut să precizeze că ACET face parte din categoria creditorilor garantaţi, asupra datoriei de 11 milioane de lei fiind pusă o garanţie, pe când Unicom nu are aşa ceva faţă de Termica.
Pe de altă parte, primarul Sucevei a spus că se va implica în continuare pentru a rezolva problemele şi a face de aşa fel încât să nu existe riscul ca populaţia să nu mai primească apă caldă şi căldură la iarnă, dar atras atenţia asupra că problema de fond rămâne neplata datoriilor de către populaţie, indiferent de deciziile care s-au luat la Termica în legătură cu plăţile unor sume către Bioenergy, salariaţi sau alţi creditori ori furnizori. „Trebuie să fac în continuare mediere între Termica şi Bioenergy pentru că interesul este ca să avem apă caldă. Situaţia de la Termica este complicată cu debitele pe care le are şi creditorii care vor şi trebuie să îşi recupereze debitele. Bioenergy trebuie să recupereze de la Termica peste trei milioane de euro. Termica are de recuperat de la populaţie vreo patru milioane de euro. Bioenergy are datorii de vreo două milioane de euro la furnizorii de masă lemnoasă. Eu sunt de părere că dacă am recupera mai repede de la populaţie vreo două milioane de euro din cele patru cât este datoria s-ar putea altfel discuta, fără presiunea ca Bioenergy să rămână fără biomasă pentru că nu are cu ce plăti furnizorii. Principala problemă, oricum am discuta, rămâne neplata serviciilor de către populaţie. Discutam cu primarul de Chişinău care îmi spunea că la ei gigacaloria este 60 de euro, iar la noi preţul pentru populaţie este de 42 de euro. Cu toate acestea, la ei nu sunt datorii şi la noi sunt de milioane. Trebuie o colaborare între producătorul şi distribuitorul de energie termică, dar aceasta nu este posibilă în aceste condiţii, când la SC Termica decizia se ia pe mai multe paliere”, a declarat primarul Ion Lungu. (Dan PRICOPE, Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

One comment

  1. Informatia este falsa. De la data deschiderii procedurii insolventei si pana in prezent nu s-a achitat nicio suma de bani catre Unicom. In afara de populatie principalul datornic la Termica ramane in continuare Primaria Suceava care nu achita subventia la timp si nu suporta pierderile produse.