Thursday , April 18 2024

22 de directori de şcoli au rămas fără funcţii, începând de la 1 septembrie

inspectoratul scolar 01

Decizia a fost luată la nivelul Inspectoratului Scolar Judeţean pentru motive dintre cele mai diverse – probleme manageriale, sesizări vizând anumite conflicte avute în comunitate, cu primarii ori cu părinţii dar şi pensionări ori intrarea în concediu de creştere a copilului. Niciun director de unitate de învăţământ preuniversitar din judeţ nu este stabilit pe funcţie, desfăşurându-şi activitatea cu delegaţie pentru că Ministerul Educaţiei şi Cercetării nu a mai organizat concursurile în acest sens promise acum un an

 
24 de directori şi directori adjuncţi de la unităţile şcolare cu personalitate juridică din învăţământul preuniversitar din judeţul Suceava au rămas de la 1 septembrie 2013, fără funcţii. Printre aceştia se numără directori de grădiniţe, licee, cluburi sportive şcolare, şcoli generale. In total în judeţul nostru funcţionează 220 de unităţi şcolare cu personalitate juridică la niciuna dintre acestea nefiind instalat cu titlu definitiv un director, pentru că, aşa cum se ştie, la începutul anului şcolar 2012, toţi vechii directori de şcoală au fost suspendaţi din funcţie fie că fuseseră anterior numiţi prin concurs sau altfel, posturile fiind ulterior ocupate cu “detaşare în interesul învăţământului”, adică cu delegaţie de la Inspectoratul Scolar Judeţean. In acest context, parte dintre directori şi-au păstrat slujbele, parte nu. Acum un an, Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţa că urmează să se organizeze concursuri pentru funcţiile de conducere ale unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. In acest fel, prelungirea valbilităţii delegaţiei de la un an la altul a rămas la latitudinea Inspectoratelor Sco-lare Judeţene.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Scolar Judeţean Suceava, inspector Laura Hacman a explicat că motivele pentru care s-a decis să nu se mai prelungească detaşarea la unii dintre directori sau directori adjuncţi sunt dintre cele mai diverse – probleme manageriale, sesizări vizând anumite conflicte avute în comunitate, cu primarii ori cu părinţii, rezultate slabe ale copiilor la examene, dar şi pensionări ori intrarea în concediu de creştere a copilului. S-a decis astfel înlocuirea din funcţie a directorilor de la Grădiniţa Cajvana, şcolile generale din Brodina, Coşna, Milişăuţi, Cîrlibaba, Ioan Ciurea din Fălticeni, Probota, Horodnic de Sus, Horodnic de Jos, Moara Nica, Rădăşeni, Herla – Slatina, Neagra Sarului, Iacobeni, la Clubul Sportiv Scolar Rădăuţi, Liceul Tehnologic Vasile Gherasim din Marginea, unde au fost înlocuţi din funcţie atât directorul cât şi directorul adjunct, fiind de asemenea schimbaţi directorii adjuncţi de la Colegiul Naţional de Informatică Spiru Haret, Colegiul Naţional Eudoxiu Hurmuzachi şi Colegiul Alexandru cel Bun din Gura Humorului. S-a mai făcut un schimb de directori la două unităţi şcolare din Bivolărie.
Unii dintre primari, precum Ilie Gherman de la Slatina şi-a manifestat revolta faţă de atitudinea Inspectoratului Scolar de a schimba directorii de şcoli fără consularea acestora: “Au pretenţii să contribuim cu fonduri la întreţinerea şi repararea şcolilor, să plătim cheltuieli dintre cele mai diverse, dar nu suntem niciodată consultaţi când e vorba de a ne spune punctul de vedere în numirea managerilor unităţilor de învăţământ, deşi legea îi obligă în acest sens”, a declarat Ilie Gherman. De cealaltă parte, Laura Hacman a explicat că legislaţia în vigoare nu prevede consultarea primarilor de către Inspectoratul Scolar Judeţean atunci când este numit sau înlocuit din funcţie un director de şcoală. “Inspectoratul Scolar numeşte directorii, nu există o altă netodologie. In consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţămând există reprezentanţi au primăriilor şi, fără să supăr pe cineva, spun că nu de fiecare dată aceşti reprezentanţi se dovedesc cu adevărat interesaţi de problemele şcolilor. Parte din ei vin la şedinţele consiliilor de administraţie numai de formă, pentru a puncta o obligaţie”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISJ Suceava.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Adăpost de animale incendiat intenționat la Marginea (FOTO, VIDEO)

Pompierii militari ai Detașamentului Rădăuți, împreună cu lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență Marginea …

3 comments

  1. isj Suceava=coruptie ,incompetenta cat cuprinde,abuzuri evidente.Peste tot e la fel.Cum sa fie invatamantul romanesc performant?Inspectorii scolari sunt asezati pe functii ,pe baza de incompetenta…Sunt multe de spus dar mai ales de facut in acest sens…

  2. Daca d-na inspector Hacman este de parere ca numirea directorilor se face de catre ISJ fara acordul primarilor, este intr-o grava eroare.
    Recomand respectuos d-nei inspector o lectura in comun impreuna cu conducerea ISJ Suceava a Legii Educatiei Nationale, precum si a reglementarilor ulterioare de functionare a consiliilor de administratie din unitatile de invatamant
    Din aceasta lectura, vor afla ca numirea directorilor se face de catre Consiliul de administratie al scolii (din care face parte si un reprezentant al primariei).
    In acest caz, stimata d-na inspector veti constata ca ISJ Suceava face un ABUZ
    Domnilor, domnisoarelo si doamnelor din conducerea ISJ Suceava ….LEGEA SE RESPECTA, NU SE ELUDEAZA…
    DIXI

  3. D-na inspector Hcman spune ca nu trebuie sa ceara parerea primarilor in ceea ce priveste numirea directorilor????!!!!!
    Sa citeasca d-na inspector Legea Invatamantului si sa afle ca directorii se numesc de catre Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant si NU de catre ISJ-uri….
    ESTE ABUZ, D-NA HACMAN CEEA CE FACE ISJ-ul…..Legea se aplica, nu se eludeaza…..