217 cuiburi de barză din județul Suceava, inventariate cu aplicația “Uite, Barza!”

17/07/19 ora:4:32am

Cifre impresionante pentru al treilea an în care românii numără berzele albe cu ajutorul aplicației „Uite, Barza!” – deja sunt peste 2.00 de cuiburi introduse în baza de date a Societății Ornitologice Române (SOR), pe site-ul berzeleromaniei.sor.ro. Mai mult de atât, pe data de 8 iulie 2019 aplicația se afla pe locul întâi în topul celor mai populare aplicații din categoria Călătorii și informații locale, în Google Play. Până acum, „Uite, Barza!” a fost downlodată de peste 10.000 de ori.

Cele mai multe intrări de cuiburi recenzate (345) sunt cele din județul Harghita. Pe locul secund se află județul Constanța (249), urmat de Tulcea (237) și Suceava (217). Intrările de cuiburi reprezintă doar semnalările utilizatorilor de aplicație și pot fi dublate – statistica oficială a cuiburilor de berze va fi gata abia după 31 iulie, când se încheie numărătoarea oficială, iar cuiburile sunt validate.

Proiectul și aplicația „Uite, Barza!” sunt dezvoltate de Societatea Ornitologică Română cu sprijinul companiilor Enel în România. Datele pe care românii le introduc cu ajutorul aplicației ajută și ornitologii, și berzele, și companiile de distribuție de energie electrică. Barza își face cuib pe stâlpi și unele cuiburi pot arde de la scurtcircuit, unele păsări se pot electrocuta de la contactul cu liniile electrice. Prin acest proiect de citizen science, oamenii ajută la identificarea cuiburilor care pot avea probleme. În 2019, toți furnizorii de energie electrică vor primi statistica SOR, astfel încât să știe unde pot interveni pentru a supraînălța cuiburile cu ajutorul unui suport. Pentru prima oară, pe lângă firmele de distribuție ale Grupului Enel, și cele de aparținând CEZ, E-ON și Electrica vor putea interveni direct, la punct fix, pentru a ajuta berzele.