200 de profesori încadrați la plata cu ora, în așteptarea ordinului de ministru care le va debloca salariile

18/02/20 ora:7:40am

Potrivit IŞJ Suceava, cadrele didactice încadrate la plata cu ora își vor primi atât salariile restante, cât și salariile aferente muncii pentru care au fost angajate în unitățile școlare în care își desfășoară activitatea, până la finalul anului școlar în curs. Doar că mai au de așteptat până să încaseze banii mult așteptați, cel mai probabil până luna viitoare, pentru că se așteaptă încă ordinul de ministru în baza căruia să se poată face plățile   

La finalul săptămânii trecute, angajații din sistemul de învă­ță­mânt și-au încasat salariile, mai puțin cadrele didactice încadrate la plata cu ora. Este vorba despre 200 de profesori din tot județul, care predau atât în școli din mediul rural, cât și în școli din mediul urban, dar care și-au încasat salariile ultima data în luna decembrie 2019. Sistarea plății drepturilor salariale în cazul profesorilor încadrați la plata cu ora a fost compro­misul la care au ajuns re­­pre­­zentanții Inspectoratului Şco­lar Județean (IŞJ) Suceava și directorii școlari pentru a se încadra în alocarea bugetară.

În urma mai multor comisii de dialog social organizate la solici­tarea sindicaliștilor din învăță­mântul sucevean și, ulterior, a discuțiilor purtate de șefii IŞJ Suceava cu ministrul Educației, Monica Anisie, s-a primit aprobarea continuării activității școlare cu încadrarea actuală, fiind cu­prinse și cele 40 de norme didactice care erau în plus, până la finalul anului școlar.

Potrivit IŞJ Suceava, cadrele didactice încadrate la plata cu ora își vor primi atât salariile restante, cât și salariile aferente muncii pentru care au fost angajate în unitățile școlare în care își desfășoară acti­vitatea, până la finalul anului șco­lar în curs. Doar că mai au de a­ș­teptat până să încaseze banii mult așteptați, cel mai probabil pâ­nă luna viitoare, pentru că se așteaptă ordinul de ministru în baza căruia să se poată face plățile. “Aprobarea plății cadrelor didactice în regim de plata cu ora se va face în baza unui ordin de ­mi­nistru, pe care îl așteptăm să vină de la Ministerul Educației, aici fiind vorba despre plăți salariale restante. Vineri și-au încasat sa­lariile toți angajații din sistem, dar nu și cei încadrați la plata cu ora. Noi am primit aprobarea Ministerului Educației în urma discuțiilor purtate, însă avem nevoie de ordinul de ministru pentru a efectua plățile salariale restante, cel mai probabil luna ­viitoare”, a declarat inspectorul școlar general Grigore Bocanci.

Sindicaliștii spun că plata nu avea cum să fie efectuată vineri, 14 februarie, zi de salariu pentru angajații din sistemul de învățământ, pentru că discuțiile purtate de șefii IŞJ Suceava și ministrul Monica Anisie au avut loc după ce statele de plată au fost deja efectuate. “Ne bucură vestea că șefii IŞJ Su­ceava au primit acordul ministerului de a funcționa cu în­cadrarea existentă până la fi­nalul anului școlar, ceea ce înseamnă că nu vor mai fi probleme la plata cu ora. Dar clar nu aveau cum să facă plățile pentru profesorii la plata cu ora pentru că în momentul în care inspectorii au purtat discuțiile cu cei de la minister statele de plată erau deja făcute pentru plata salariilor din această lună. Sigur, de luna viitoare lucrurile vor intra pe un făgaș normal și nu vom mai avea probleme la plata cu ora”, a explicat Giani Leonte, președintele Alianței Sin­di­­catelor din Învă­ță­mânt Suceava.

Potrivit ASI Suceava, este vorba despre circa 300 de ore de muncă/ lună, prestate de cei 200 de profesori suceveni încadrați la plata cu ora, care așteaptă salariile res­tante pe ultimele două luni. (Oana NUȚU)

 

1 Comentariu pe acest subiect. Spune-ti parerea!

  1. Lorin 18/02/2020 la ora 22:03 -

    Problema nu sunt aceștia care sunt la plata cu ora, cheltuielile sunt minore. Marea problema a învățământului și marile cheltuieli sunt cele ale profesorilor în prelungirea activității cu drepturi salariale maxime, cu gradații, doctorate plagiat dar bine plătite, cu ore suplimentare pe Maxim și în final salarii de 8000-9000 lei. Cei tineri nu vor mai avea anul acesta niciun post, plecarea sigură în străinătate…