Tuesday , April 16 2024

200 de procese pentru despăgubiri în contul exproprierilor făcute pentru şoseaua de centură

centura 1

  100 dintre acestea au fost înregistrate în ultimele două luni u 50 de dosare au fost deja soluţionate, statul român fiind obligat la plata de despăgubiri însumând 750.000 de euro. Dacă instanţa va fi consecventă şi va da soluţii asemănătoare, valoarea despăgubirilor ar urma să crească înspre 3 milioane de euro, numai în procesele deja deschise. In total, peste 400 de persoane care au avut teren pe traseul şoselei de centură în Scheia au fost expropriate, oferindu-li-se preţuri de nimic pentru terenurile preluate de stat

Numărul proceselor prin care locuitori ai comunei Scheia solicită despăgubiri de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri – CNADR pentru exproprierile făcute în vederea construirii şoselei de centură a Sucevei a ajuns, până ieir, la 195. Cu numai o zi înainte, erau înregistrate 193, ceea ce înseamnă că, după ce au prins curaj, văzând că mai toţi cei care au deschis procese de acest gen au avut câştig de cauză, cei îndreptăţiţi să ceară despăgubiri prin instanţă, chiar o fac.
La începutul lunii septembrie a acestui an arătam că dintr-un număr de 99 de procese deschise la Tribunalul Suceava de şcheienii cărora li s-au luat pământurile pe mai nimic, în 50 de cazuri instanţa de fond se pronunţase deja, obligând CNADR să plătească despăgubiri între 2-3000 şi 45.000 de euro pentru fiecare suprafaţă de teren expropriată, funcţie de dimensiuni şi de preţul pieţei. Toate cauzele în care s-a dat pronunţarea la Tribunal şi au fost atacate de CNADR cu recurs la Curte, au fost judecate deja la instanţa sucerioară, soluţia dată fiind în detrimentul recurentului – statul român prin CNADR. In cele două luni trecute de la ultimele calcule pe care Obiectiv de Suceava le-a făcut pornind de la 99 de cauze de acest gen ce s-au aflat sau se află pe rolul Tribunalului Suceava, au mai fost deschise încă 96 de dosare prin care cei expropriaţi cer despăgubiri de la stat ceea ce înseamnă că în total, s-a ajuns până acum la 195 de procese, toate cu sorţi maximi de izbândă, multe dintre ele fiind, cum am spus, deja câştigate. CNADR a fost obligată să plătească despăgubiri şi cheltuieli de judecată de peste 750.000 de euro în procesele în care instanţele s-au pronunţat. Dar lucrurile nu se opresc aici. Alte 150 de dosare îşi aşteaptă rândul, iar dacă media despăgubirilor pe dosar se păstrează în continuare, avocaţii celor care cer despăgubiri estimează că valoarea acestora şi a cheltuielilor de judecată aferente în cele aproape 200 de dosare judecate sau în curs de judecare ar putea atinge 3 milioane de euro. Dar nici aceasta nu este suma finală fiindcă în total, numărul celor expropriaţi la Scheia este de peste 400 de persoane, ceea ce înseamnă alte potenţial, 200 de procese care, dacă vor urma acelaşi traseu cu cele deja judecate vor împovăra şi mai mult statul român prin CNADR şi implicit contribuabilii. S-au făcut deja calcule din care rezultă că, dacă în 2011 s-ar fi plătit despăgubirile pentru terenurile expropriate de la Scheia la fel cum s-a făcut la Moara şi Pătrăuţi, statul român ar fi cheltuit mult mai puţin. Fierberea în rândul celor 420 de proprietari din comuna Scheia, care au suprafeţe pe traseul şoselei de centură a municipiului Suceava a început în primăvara anului 2011, când au aflat că despăgubirile ce le vor primi pentru terenurile expropriate vor fi de până la 100 de ori mai mici decât cele obţinute de cei din comunele vecine – Moara şi Ipoteşti. Asta după ce în luna decembrie a anului 2010, a fost schimbată legislaţia privind exproprierile, preţul plătit de stat pentru metrul pătrat de teren expropriat devenind insignifiant.
Astfel, în Moara, statul a plătit pentru fiecare metru pătrat de teren expropriat sume cuprinse între 94,4 de lei şi 154,62 de lei pe metru pătrat expropriat, funcţie de zonă şi dacă aceste terenuri erau situate în extravilanul sau în intravilanul localităţii. In comuna Pătrăuţi, sumele plătite persoanelor ale căror terenuri au fost expropriate au pornit de la 63,74 lei pe metru pătrat în extravilan, ajungând la 102,12 lei pe metru pătrat în intravilan. La Scheia însă nu s-a oferit proprietarilor de teren decât sume cuprinse între minim 0,8 lei în extravilan şi maxim 20 de lei în intravilan pentru un metru pătrat. De reţinut că pe raza localităţii Scheia trebuie construiţi 9 din cei 13,2 kilometri de şosea, lucrările şi în ziua de azi fiind pe acest tronson cel mai mult întârziate. (Neculai ROSCA)

Vezi si

Societate amendată cu 60.000 lei pentru abandonări de deșeuri reciclabile

Garda de Mediu Suceava a fost sesizată cu privire la abandonarea unei cantități foarte mari …