Thursday , March 28 2024

20.000 de suceveni, înregistraţi ca suferind de un handicap

In medie, un sucevean din 33 este înregistrat în sistemul de protecţie socială şi beneficiază de drepturi pentru persoane cu handicap, adică 3,3% din populaţie. Conform statisticii oferite de DGASPC Suceava, cei mai mulţi handicapaţi pe cap de locuitor sunt în mediul urban, în Solca – 6,5%, iar în mediul rural în Râşca – 6% din populaţie. Fiecare dintre aceştia beneficiază, după caz, de indemnizaţie de persoană cu handicap sau de însoţitor plătit cu salariul minim pe economie

handicap1 [800x600]


Intr-o statistică pusă la dispoziţie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava sunt evidenţiate o serie de date care ar trebui să pună pe gânduri sistemul de asistenţă socială judeţean, acesta din urmă trebuind, în unele cazuri, să efectueze analize mai serioase în ceea ce priveşte ponderea asistaţilor social din cele 114 localităţi ale judeţului nostru, în condiţiile în care, în mod paradoxal, procentul celor care beneficiază de sprijin din partea statului pentru felurite handicapuri, este mai mare în localităţi cu un nivel de trai recunoscut a fi mai bun decât media judeţeană şi uneori chiar mai mare decât media naţională. Prezentăm, mai întâi, câteva cifre statistice relevante la nivel judeţean. Dintr-o populaţie totală de 600 de mii de persoane, declarată la referendumul din 2012, în acest moment se află în evidenţa DGASPC Suceava un număr de 19.765 de suceveni cu diferite grade de handicap. Dintre aceştia, 7.491 adulţi cu grad grav de handicap, 9349 adulţi cu grad accentuat de handicap, 789 cu grad mediu de handicap şi 77 cu grad de handicap uşor. In total, 17.715 persoane. La acestia se adaugă încă 2.050 de copii din care 881 cu grad grav de handicap, 647 cu grad accentuat de handicap, 503 cu grad mediu de handicap şi 19 cu grad de handicap uşor. Trecând peste faptul că, cel puţin în privinţa copiilor nu se poate estima măsura în care sistemul de sănătate reuşeşte sau nu să acorde sprijinul aşteptat, mai ales în cazul acelora care au nevoie permanentă de asistenţă socială, putem face o analiză mai lucidă a ponderii persoanelor care beneficiază de sprijin din partea structurilor publice de sănătate, în diferite comunităţi din judeţul Suceava.
Orăşelul Solca, lider judeţean la numărul de persoane cu handicap pe cap de locuitor
In mediul urban, cum este el descris în geografia judeţului nostru, cu cele 16 oraşe, de departe, orăşelul Solca, care a rămas cu numai 2.100 de locuitori după ce satul aparţinător Poieni-Solca s-a dezlipit, are cel mai mare procent de asistaţi social din mediul urban al judeţului Suceava, adică 6.5%, respectiv 126 de adulţi şi 11 copii. Pe locul următor se află Siretul, oraş care, la ultimul recensământ înregistra 8.000 de locuitori din care 360 de adulţi şi 25 de copii sunt înscrişi ca persoane cu handicap şi beneficiază de ajutor social, aceştia reprezentând 4,8% din populaţia localităţii. Urmează, în ordine descrescătoare, oraşul Milişăuţi cu 3,9% din populaţie beneficiară a indemnizaţiilor pentru persoane cu handicap, Suceava cu 3,3%, Rădăuţi şi Cajvana cu 3,2%, Salcea şi Dolhasca 3.1%, Gura Humorului cu 3%, Frasin, Liteni şi Fălticeni cu 2,9%, Câmpulung Moldovenesc şi Vatra Dornei cu 2,7%, Vicovu de Sus cu 2,4% şi Broşteni cu 2,3% din cetăţeni, care sunt încadraţi în grad de handicap.
Fruntaşă la procentul de persoane cu grad de handicap, în mediul rural, este comuna Râşca
In mediul rural, localitatea cu cea mai mare pondere a persoanelor cu handicap, 6% din numărul total al populaţiei, este comuna Râşca unde, la o populaţie de 2.500 de locuitori sunt 151 de asistaţi social. Pe locul doi se află localitatea Bălcăuţi, unde, la o populaţie de 3.000 de locuitori sunt înregistraţi un număr de 158 de persoane beneficiare a ajutorului pentru grad de handicap, reprezentând 5,2% din populaţie. Acelaşi procent se înregistrează şi în comuna Capu Câmpului unde, la 2.000 de locuitori, DGASPC are în evidenţă 105 persoane. Urmează comuna Todireşti cu 4,4% din populaţia de peste 5.000 de locuitori încadrată într-un grad de handicap, Voitinel, Ciprian Porumbescu şi Dumbrăveni cu 4,3%, Grăniceşti cu 4,2%, acelaşi procentaj înregistrându-se şi la Straja, urmează comuna Buneşti cu 4% din populaţie încadradă în una din cele patru forme de handicap, stabilite prin dispoziţii legale, Brodina cu 3,9%, Fântânele cu 3,8%, Frătăuţii Vechi 3,6%, Preuteşti cu 3.1%, Frătăuţii noi 3%, în celelalte localităţi rurale, procentul persoanelor care figurează în evidenţa DGASPC Suceava ca persoane cu handicap, fiind mai mic de 3%.
Fiecare persoană încadrată cu grad de handicap are dreptul la indemnizaţie din partea statului iar cei cu grad grav de handicap au dreptul de a fi îngrijiţi de asistenţi personali angajaţi cu carte de muncă de către unităţile administrativ – teritoriale. In judeţul Suceava sunt angajaţi un număr de 1.421 de asistenţi personali pentru persoanele adulte şi 352 pentru copii. Cum era de aşteptat, cel mai mare număr de asistenţi personali sunt angajaţi de Primăria Suceava, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Concret, în judeţul Suceava sunt în total 1.773 de asistenţi personali la un număr de 8.372 de adulţi şi copii cu grad grav de handicap. (Ida MOISII)

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …