Thursday , March 28 2024

191 de patroni, chemaţi să plătească pagubele produse de firmele administrate, în 2013

insolventa [800x600]

In total, anul trecut au fost depuse cereri de insolvenţă în judeţul Suceava la 875 de firme, au fost soluţionate 546 dosare, doar şapte fiind respinse. 31 de firme au intrat în faliment. BRD este unitatea bancară care a depus la Tribunalul Suceava cele mai multe cereri de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva debitorilor rău platnici, respectiv 267. Printre cele mai cunoscute insolvenţe, cu cele mai mari datorii, se numără SC Termica SA, SC Supermag Imperial din Slobozia, Sedcomlibris, proprietara lanţului de librării Alexandria, SC Autobitti SRL şi SC Soconi Group SRL

 
Anul 2013 a fost, conform bilanţului definitiv al Tribunalului Suceava, încă unul în care numărul dosarelor de insovenţă depuse de creditori sau de către administratorii firmelor cu probleme, este foarte mare. Conform statisticii furnizate de instanţă, în anul 2013 au fost înregistrate un număr total de 875 dosare de insolvenţă, din care 191 au vizat atragerea răspunderii materiale a administratorilor, conform articolului 138 din Legea 85/2006. Din acestea, au fost soluţionate în total 546, din care 171 au vizat angajarea răspunderii admistratorilor în condiţiile precizate anterior prin lege. Trebuie arătat că în anul care a trecut, au fost înregistrate 221 dosare în care s-a deschis procedura simplificată de insolvenţă – este vorba despre societăţi comerciale inactive, care, prin lichidatori, au făcut acest demers, în vederea radierii lor din Registrul Comerţului. Pentru alte 174 de firme s-a dispus dechiderea procedurii generale de insolvenţă în urma cererilor formulate la secţia Civilă a Tribunalului Suceava cu speranţa că printr-un plan de reorganizare judiciară activitatea acestora s-ar putea redresa. In şapte cazuri s-a respins deschiderea procedurii de insolvenţă şi în 31 de situaţii, s-a dispus deschiderea procedurii de faliment. Mai trebuie spus că în anu, 2013, s-a închis procedura de insolvenţă în cazul a 123 de firme. Cu alte cuvinte, majoritatea dosarelor intrate anul trecut în evidenţele Tribunalului, sunt abia la începutul judecării lor. Adunate la acestea, dosarele care vin din urmă, oferă o dimensiune adecvată a activităţii magistraţilor suceveni în judecarea procedurilor de insolvenţă
Până la sfârşitul anului 2014, erau înregistrate pe rolul instanţei sucevene circa 1400 de dosare de insolvenţă sunt nou intrate în anul trecut, conform datelor din Portalul Instanţelor de Judecată. Trebuie însă precizat că la fiecare dosar nou înregistrat se conexează în genere altele două, trei ori se ajunge, în anumite situaţii la zeci de astfel de noi dosare conexate, provenite în special din faptul că creditorii nu sunt de acord cu deciziile luate de administratorii judiciari şi atunci deschi dosare noi.
Fiscul şi băncile sunt principalii creditori care au solicitat Tribunalului Suceava deschiderea procedurii insolvenţei ori falimentului pentru societăţile comerciale cu datorii. Practic, 43% din totalul dosarelor de acest gen deschise la Tribunalul judeţean au fost iniţiate de către DGFP, actuala Administraţie Judeţeană a Finanţelor Publice.
BRD este unitatea bancară care a depus la Tribunalul Suceava cele mai multe cereri de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva debitorilor rău platnici, respectiv 267. Urmează, în ordine, BCR, cu 189 de solicitări, Banca Transilvania, cu 169, Bancpost cu 162, Banca Românească – 108, Raiffeinsen Bank – 104, Banca Italo Romena – 50, Alpha Bank – 41, Volksbank – 40, Marfin Bank – 15, ING Bank – 15, Procredit Bank – 12, Garanti Bank – 4, Pireus Bank – 2.
Cele mai importante dosare de insolvenţă de anul trecut
Anul 2013 a dat de lucru judecătorilor sindici în dosare de insolvenţă grele, unde datoriile acumulate au depăşit uşor milionul de euro. Un top cinci al firmelor intrate anul trecut în insolvenţă cosemnează datorii totale ale acestora ce depăşesc 30 de milioane de euro.
Cel mai de notorietate caz îl reprezintă desigur, intrarea în insolvenţă a SC Termica SA, societatea aparţinând Consiliului Local Suceava care a asigurat până anul trecut agentul termic în municipiul reşedinţă de judeţ. La intrarea în insolvenţă, datoriile totale ale SC Termica SA erau calculate la 456 de miliarde de lei vechi – peste 10 milioane de euro. Intrarea în insolvenţă nu a însemnat nicidecum o lămurire a situaţiei producătorului de energie termică local, firmele lichidatoare demarând un adevărat război, concretizat prin mai multe acţiuni în instanţă, împotriva Primăriei Suceava.
Cu datorii comparabile – peste 500 de miliarde de lei vechi, circa 12 milioane de euro a intrat în insolvenţă, la începutul anului trecut SC Supermag Imperial, firma care deţinea la Slobozia – Grăniceşti o fabrică de reprocesare a cauciucurilor indicată ca responsabilă pentru poluarea în mai multe rânduri a zonei. De curând, judecătorii de la Tribunalul Suceava au decis intrarea în faliment a societăţii. Lucrurile nu sunt însă clare nici aici, lichidatorul urmând să facă o evaluare a ceea ce mai este de vândut din patrimoniul firmei aparţinând lui Ioan Lungu Hânţar, existând suspiciuni că administratorul a înstrăinat o bună parte din active înainte ca creditorii să prindă de veste, existând şi dosare penale pentru sustragere de sub sechestru în acest sens.
Pe locul trei, din punct de vedere al debitelor pentru care s-a cerut anul trecut deschiderea procedurii insolvenţei se află firma Sedcomlibris, proprietara lanţului de librării Alexandria. Datoriile asumate în momentul cererii de deschidere a insolvenţei, în iunie 2013 erau de 230 de miliarde de lei vechi. De la o lună la alta, acestea au crescut, tot mai mulţi creditori înscriindu-se la masa credală. Procedura insolvenţei este în derulare la această firmă.
SC Autobitti SRL ocupă un “onorabil” loc patru în ceea ce priveşte firmele pentru care s-a decis deschiderea procedurii insolvenţei în anul care a trecut, cu datorii totale asumate de 140 de miliarde de lei vechi. O bună parte din aceste datorii sunt trecute la masa credală ca fiind revendicate de firme aparţinând aceluiaşi grup controlat de familia Rozopol, ca şi Autobitti.
Pe locul cinci, dar lista poate continua, se află SC Soconi Group SRL Suceava, aparţinând omului de afaceri Nelu Opincaru, pentru care s-a cerut în vara anului trecut deschiderea procedurii insolvenţei. Datoriile asumate sunt de 58 de miliarde de lei, o sumă nu foarte mare, dacă o raportăm la cele prezentate anterior. In toate cele cinci cazuri, cererea de intrare în insolvenţă a fost formulată chiar de către administratorii firmelor.(Neculai ROSCA)

Vezi si

Un bărbat de 28 de ani și tatăl său au terorizat luni în șir o familie din Vama pentru o bucată de pământ. Tânărul a fost reținut

Polițiștii din Vama au în lucru un dosar dosarul penal privind comiterea infracțiunilor de tulburare …