Friday , March 29 2024

1,8 milioane de euro pentru consolidarea unei zone din Trans Rarău afectată de căderi de pietre

Un proiect de hotărâre a Consiliului Județean pentru aprobarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenție va fi supus aprobării în ședința din 28 ianuarie, zona unde urmează a se face lucrările fiind pe partea din drumul județean ce duce din vârful Rarău spre satul Chiril. Pe porțiunea de drum din vârful Rarău spre Izvorul Alb, Câmpulung Moldovenesc este însă un alt proiect al Consiliului Județean Suceava pentru care s-au făcut numeroase studii întrucât trece prin situri protejate, valoarea totală estimată fiind de peste 35 de milioane de lei 

Consiliul Județean Suceava are în plan să aloce fonduri pentru consolidarea versantului de pe drumul spre Masivul Rarău de unde cad frecvent bolovanii. Un proiect de hotărâre în acest sens se află pe ordinea de zi a ședinței care va avea loc pe data de 28 ianuarie. Este vorba de o porțiune de 300 de metri pentru consolidarea căreia este nevoie de 10,56 milioane de lei, inclusiv TVA din care 9,96 milioane lei reprezintă lucrările de construcție și montaj. Asta înseamnă că lucrările de consolidare (fără TVA) sunt de circa 8,37 milioane lei, ceea ce la un curs de aproximativ 4,7 lei ar însemna circa 1,78 milioane euro.

„Proiectul de hotărâre supus dezbaterii și aprobării Consiliului Județean Suceava este întocmit ca urmare a faptului că, versantul stâng adiacent drumului județean DJ 175A – Rarău, este afectat de fenomene de instabilitate pe o lungime de aproximativ 300 m. Acesta se destabilizează în mod constant, generând permanent desprinderi ale maselor de material ce se deplasează gravitațional pe taluz. Această instabilitate se evidențiază printr-o prăbușire a masei de pământ din taluzul adiacent drumului ce afectează dispozitivele de colectare și evacuare a apelor pluviale, podețele și corpul drumului județean iar în nenumărate rânduri această masă de pământ și bolovani, alunecată de pe taluzul stâng, a blocat traficul auto, fiind necesară evacuarea acesteia de pe partea carosabilă”, se spune raportul anexat la proiectul de hotărâre inițiat de vicepreședintele Viorel Seredenciuc.

Precizăm că drumul județean DJ 175A are o lungime de 23,32 km, începe pe raza municipiului Câmpulung Moldovenesc (DN 17) și se încheie pe raza comunei Crucea (DN 17B), în satul Chiril. DJ 175A se intersectează și cu DJ 175B cunoscut celor mai mulți ca fiind „drumul județean Pojorâta – Rarău” care în intervalul 2010 – 2011 a fost modernizat printr-un proiect cu fonduri europene al Consiliului Județean Suceava. Porțiunea din DJ 175A pornind de la intersecția cu DJ 175B din vârful Rarăului și până la Chiril a fost reabilitată (nu și extinsă la două benzi de circulație) în 2013-2014. După acea dată, DJ 175B și porțiunea din DJ 175A care a fost reabilitată au fost numite, generic, „TransRarăul”. Porțiunea de drum județean unde s-au constatat mai multe căderi de pietre care periclitează traficul face parte din zona reabilitată de CJ Suceava, pe fonduri proprii, ci peste cinci ani în urmă. Mai exact, este la km 14+300 până la km 14+600 din DJ 175A.

În ce privește cealaltă porțiune din DJ 175A care se află pe raza Municipiului Câmpulung Moldovenesc și care nu a fost modernizată, menționăm că aproximativ cinci kilometri se află în intravilanul municipalității câmpulungene, prin urmare cade în sarcina acesteia realizarea de lucrări de reparații/reabilitare/modernizare. Pentru porțiunea din DJ 175A din extravilanul Câmpulungului de la km 5+100 până la 12+730, în vecinătatea pârâului lzvorul Alb, trecând pe la poalele dealului Cucora, prin Cheile lzvorul Alb, Poiana Sihăstriei și se termină la intersecția cu drumul DJ 175B) este un alt proiect de reabilitare, inițiat anii trecuți de CJ Suceava, cu finanțare din fonduri proprii. Durata de realizare a lucrărilor este de 24 luni, programul de activitate fiind de 16 ore/zi. Valoarea estimată a investiției este de 35.238.587,952 lei, inclusiv TVA.

Practic, perimetrul de interes al proiectului este reprezentat de drumul județean 175A care străbate pășuni din extravilanul orașului Câmpulung Moldovenesc, apoi merge paralel cu pârâul Izvorul Alb (culoarea albă a pârâului este dată de excesul de calcar și dolomit din apă) și, pe jumătate din traseu străbate pădure de conifere. Drumul conectează orașul cu stațiunea de ski Rarău, dată în folosință la începutul lui 2019. Pe acest traseu se află și Mănăstirea Sihăstria Rarăului.

Suprapunerea sectorului din amonte a DJ 175A cu ariile protejate începe de la km 9+100 până aproape de intersecția cu DJ 175B. Totuși, conform studiului realizat de o firmă de specialitate din București, Proiectul „Modernizare DJ 175A, km 5+100 -12+760,Câmpulung Moldovenesc – Rarău, județul Suceava”, nu influențează marea majoritate a componentelor abiotice pe teritoriul ROSPA0083 Munții Rarău Giumalău și ROSCI0212 Rarău Giumalău, în nici una din etapele de implementare a acestuia, printre altele și pentru că: suprafață pe care se desfășoară este foarte mică în comparație cu întreaga suprafață a siturilor (aproximativ 0,2%); zona de interes pentru proiect este deja antropizată, fiind reprezentată de drum de piatră, ce urmează a fi modernizat; nu se utilizează apă din pârâu și nu se evacuează ape uzate în acesta iar drumul pietruit nu oferă condiții favorabile de habitat pentru nici una din habitatele și speciile de interes comunitar pentru care au fost declarate siturile și, de asemenea, apele pârâului sunt dure (duritatea generală totală de 22-24ºK) și nu permit viețuirea majorității speciilor de pești, a nevertebratelor și a larvelor de amfibieni din zona montană

Potrivit documentației revizuită a doua oară în iulie 2019, porțiunea din DJ 175A de la km 5+100 până la 12+730 are o platformă de 7 metri iar lățimea carosabilă variază de la 3,5 la 5,5 metri, acostamentele fiind de 0,75m. Vor fi realizate patru podețe dalate la intersecția cu drumuri laterale, șapte podețe noi „pentru descărcarea transversală”, reparații la 25 de podețe, ziduri de sprijin pe 12 zone (patru pe stânga și opt pe dreapta drumului) pe lungime totală de 1,187 km. Pentru asigurarea stabilității talvegului cursului de apă se vor executa traverse pe cursul de apă pe o lungime de 1,35 km. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la Primăria Suceava și la Consiliul Județean

Candidații Alianței Dreapta Unită (ADU) la funcția de primar al municipiului Suceava și la cea …