Thursday , March 28 2024

172 de creditori îşi cer banii înapoi de la SEDCOMLIBRIS

alexandria 1

Intrată în insolvenţă, firma suceveană trebuie să facă rost de peste 220 de miliarde de lei vechi pentru a-i îndestula, dacă vrea să rămână în viaţă.  SEDCOMPLIBRIS, proprietara unuia dintre cele mai mari lanţuri de librării din ţară, cu 30 de spaţii comerciale în zece judeţe, nu mai are bani nici pentru plata curentului consumat de becurile din aceste incinte, dar nici pentru carburanţi u pricipalii creditori râmân însă băncile la care s-au făcut împrumuturi ce nu au fost restituite, editurile şi furnizorii de alte mărfuri 

163 de creditori s-au înscris în tabelul general al creditorilor SC SEDCOMLIBRIS SA Suceava, firmă intrată în insolvenţă în luna iulie a acestui an, la solicitarea debitorului. Alte opt au depus cerere de înscriere la masa credală ulterior iar, dacă mai punem la socoteală şi o cerere mai veche de deschidere a procedurii insolvenţei, formulată în luna mai a acestui an de către firma Picolino Jucării SRL, solicitare care, cel mai probabil se va conexa la dosarul mare, numărul creditorilor care speră să recupereze măcar o parte din datoriile pe care firma suceveană le are faţă de aceştia ajunge la 172. Datoriile totale ale SEDCOMLIBRIS erau, la sfârşitul anului trecut, conform estimărilor administratorului Dan Alexandrescu, care deţine întreg pachetul de acţiuni al societăţii şi cel care a depus cererea de deschidere a procedurii insolvenţei, de peste 22 de milioane de lei – 220 de miliarde de lei vechi.
Principalii creditori sunt unităţi bancare, edituri, firme de distribuţie de carte, jucării, produse de papetărie, bugetele locale ale mai multor oraşe din ţară, furnizori de utilităţi dar şi proprietari ai spaţiilor în care funcţionează cele 30 de librării ale reţelei.
O listă scurtă a creditorilor mai cunoscuţi cuprinde nume precum DGFP Suceava, Banca Comercială Română, Banca Transilvania – Sucursala Suceava, dar şi bugetele locale ale municipiilor Arad, Câmpulung Moldovenesc, Bacău, Rădăuţi, Deva, Vatra Dornei, Oneşti. De reţinut că în tabelul general al creditorilor s-au înscris şi mai mulţi furnizori de utilităţi, precum E.On Energie, ceea ce înseamnă că nici curentul consumat în librăriile firmei nu a fost plătit, o factură ce poate fi apreciată ca fiind modestă, în condiţiile în care asemenea spaţii comerciale nu sunt mari consumatoare de energie electrică, ceea ce spune foarte mult despre impasul financiar în care a intrat SEDCOMLIBRIS. Firma este datoare şi la Termica SA pentru apa caldă şi căldura furnizate în librăriile din municipiul Suceava dar şi către Rompetrol SA, ceea ce însemnă că societatea lui Dan Alexandrescu a rămas şi fără bani de carburanţi. O listă foarte lungă este cea cu editurile de la care SEDCOMLIBRIS a preluat cărţi pe care nu le-a plătit. Printre cele mai importante sunt editurile Polirom, Nemira, Adevărul Holding, Herald, Humanitas, Univers Enciclopedic, Editura Enciclopedică, Editura Universitară, Editura Universul Juridic şi lista poate continua.
 O cerere de insolvenţă cu importante contradicţii în conţinut, acceptată totuşi de instanţă
Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) a fost numită de către Tribunalul Suceava administrator judiciar al firmei. Intrarea în insolvenţă a fost solicitată de companie, cererea fiind aprobată de Tribunalul Suceava pe 9 iulie.
La acea vreme “Obiectiv de Suceava” arăta că insolvenţa cerută de Dan Alexandrescu, patronul SEDCOMLIBRIS în doarul 7465/86/2013 înregistrat în data de 4 iulie a.c., la secţia civilă a Tribunalului Suceava părea a fi o joacă, dacă scoatem din calcul datoriile pe care administratorul firmei le-a invocat. Conform acestuia, cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă este solicitată, pentru SC SCOMLIBRIA firmă care nu se află în nicio evidenţă. Pe aceeaşi primă pagină, se cere păstrarea dreptului de administrare a societăţii de către actualul administrator, solicitându-se totodată ca administrator judiciar să fie desemnat practicianul în insolvenţă “Casa de Insolvenţă Transilvania, filiala Bucureşti”. Dan Alexandrescu arăta, pe a doua pagină a solicitării că vrea să iniţieze, ca administrator, procedura insolvenţei la SC SEDCOMLIBRIS SRL, societate care la data de 31 mai 2013 avea datorii ce se ridică la suma totală de 21.231.308 lei (212 miliarde de lei vechi, n.r.)
“Starea generală de insolvenţă a societăţii a fost generată de criza financiară mondială, care s-a făcut resimţită şi în domeniul nostru de activitate, asociată cu imposibilitatea de a obţine mijloacele de finanţare necesare. Deşi au fost luate măsuri de redresare a costurilor, apreciem că numai printr-un plan de reorganizare eficient vom reuşi să finalizăm toate obiectivele pe care ni le-am propus pentru redresarea activităţii societăţii şi o acoperire optimă a creanţelor creditorilor noştri” se arată în cererea de deschidere a procedurii insolvenţei semnate de patronul Dan Alexandrescu, în care se mai arată, în paragrafele următoare, că disponibilităţile bancare la 31 mai 2013 erau de 33.422 de lei şi, imediat după aceea că datoriile totale sunt de 23.908.190 lei (239 miliarde de lei vechi, n.r.).
Greu de priceput cum pe două pagini şi doar în câteva paragrafe, s-a schimbat numele firmei pentru care administratorul Alexandrescu a cerut insolvenţa, iar datoriile au crescut cu 27 de miliarde de lei vechi, din condeiul patronului. Cert este că instanţa a trecut peste aceste inadvertenţe, punându-le probabil pe seama emoţiei patronului care, prin cererea depusă a semnat posibila condamnare la moarte a propriei afaceri. Dat fiind volumul foarte mare al debitelor, numărul extrem de mare al creditorilor ce s-au înscris deja în tabelul preliminar, şi practica generală în domeniu, care arată că odată pornită o procedură de insolvenţă, şansele ca firma ajunsă în această situaţie să se redreseze printr-un plan de reorganizare sunt extrem de mici, şi la SEDCOMPLIBRIS pare a se confirma sintagma clasică deja – insolvenţa este anticamera falimentului.
Pe de altă parte, “SEDCOMLIBRIS este o afacere stabilă, cu tradiţie, însă lipsa lichidităţilor şi costurile mari ale contractelor de închiriere au dus la dificultăţi economice. Credem că această companie are toate şansele să redevină unul dintre principalii jucăţori pe piaţa de profil din România şi vom lucra în perioada următoare, împreună cu conducerea ei, la eliminarea cauzelor care au condus la situaţia dificilă, astfel încât să putem propune un plan de reorganizare cât mai bine aplicat situaţiei specifice. În această perioadă, compania va funcţiona în condiţii normale”, a declarat, într-un comunicat, Octavian Barbu, deputy area manager al Casei de Insolvenţă Transilvania. Rămâne de văzut.
Problemele cu neplata datoriilor au început la SEDCOMLIBRIS încă de acum trei ani
In urmă cu trei ani, firma suceveană a fost chemată în insolvenţă de AUDIO VISUAL ROMANIA pentru debite totale de peste 3,3 miliarde de lei vechi – facturi neachitate şi penalităţi, pentru filme vândute prin reţeaua librăriilor Alexandria, dar neplătite furnizorului încă din anul 2007.
SC AUDIO VISUAL ROMANIA SRL Bucureşti – fosta PROOPTIKI SRL a depus atunci o cerere introductivă privind declanşarea procedurii insolvenţei împotriva SC SEDCOMLIBRIS SA Suceava, pentru neplata unei creanţe în valoare de 1,81 miliarde de lei vechi, la care se adăuga suma de 1,50 miliarde de lei vechi reprezentând penalităţi contractuale.
Conform cererii de deschidere a procedurii insolvenţei, între cele două firme s-au derulat relaţii comerciale în baza unui contract datând din 2007, având ca obiect achiziţionarea de filme pe care agentul economic sucevean urma să le vândă prin lanţul său de librării. Filmele au fost livrate, operaţiunea a fost facturată, dar SEDCOMLIBRIS nu a plătit marfa către firma bucureşteană. “Sunt debite foarte vechi, ceea ce arată că în mod vădit societatea se află în incapacitate de plată. Deşi obligaţia plăţii facturilor era de 45 de zile de la livrare, pârâta a nesocotit în mod brutal aceste obligaţii, în acest moment toate facturile scadente depăşind 402 zile, iar majoritatea fiind cuprinse între 503 şi 685 de zile de la scandenţă, fapt ce ne prejudiciază în mod evident, debitoarea vânzând în propriile librării din cele 30 de puncte de lucru bunurile livrate de noi fără a le plăti” se arată în cererea de insolvenţă depusă de SC AUDIO VISUAL ROMANIA SRL Bucureşti la Tribunalul Suceava. Până la urmă AUDIO VISUAL ROMANIA SRL nu a mai continuat procesul.
In luna mai a acestui an, SEDCOMLIBRIS a fost chemată din nou chemată în insolvenţă de către un partener de afaceri, de această dată pentru o sumă totală de aproape 700 de milioane de lei vechi. Tribunalul Suceava a înregistrat la începutul lunii mai 2013 o cerere de deschidere a procedurii insolvenţei împotriva acestei firme, formulată de SC PICOLINO JUC|RII SRL Bucureşti, în condiţiile în care firma suceveană are de plătit un debit de 57.553 de lei, contravaloarea unor facturi fiscale neachitate, la care se adaugă o dobândă în cuantum de 11.730 lei, calculată de la scadenţa facturilor şi până la data introducerii acţiunii. Se cere de asemenea şi plata dobânzii legale de la această dată, până la deschiderea procedurii insolvenţei. Conform cererii de deschidere a procedurii, între cele două societăţi s-au desfăşurat relaţii comerciale constând în livrarea de mărfuri – jocuri şi jucării în principal, în condiţiile impuse de SEDCOMLIBRIS, dar contravaloarea acestora nu a fost achitată. Acest dosar are următorul termen de judecată în data de 8 octombrie a.c., când cel mai probabil va fi conexat, cum s-a spus, la dosarul mare.
Alexandria Librării, aparţinând SEDCOMLIBRIS este una dintre cele mai mari reţele de librării din ţară. Infiinţată în urmă cu şase decenii ca “Centrul de librării”, compania deţine în prezent 30 de magazine specializate în 10 judeţe din România, respectiv Suceava, Bacău, Iaşi, Focşani, Buzău, Vâlcea, Sibiu, Arad, Mureş şi Hunedoara, suprafaţa totală a spaţiilor aflate în proprietate proprie fiind de peste 11.000 metri pătraţi. (Neculai ROSCA)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vezi si

 Bărbat din Dornișoara, amendat cu 5.000 de lei pentru că a fost prins transportând fără acte lemn de foc de  1.300 de lei

Miercuri, la ora 18:00, lucrătorii de poliție din cadrul SPR 15 Vatra Dornei, împreună cu …