15 procese câştigate la primă instanţă de Direcţia Silvică Suceava, cu unităţi de cult din judeţ

12/01/18 ora:7:27am

577 de unităţi de cult din judeţul Suceava  vor trebui să restituie statului român, câte 30 de hectare de pădure

 paduri

Direcţia Silvică Suceava, ca reprezentant al Regiei Autonome Romsilva, a deschis anul trecut un număr de 577 de procese la  instanţele sucevene prin care s-a cerut ca suprafeţele de pădure ce au reconstituite  în favoarea unităţilor de cult din judeţul Suceava,  în limita a 30 de hectare  să revină în proprietatea publică a statului.

La judecătoriile din Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului, Fălticeni şi Suceava au fost depuse aceste acţiuni care au ca scop revenirea acelor suprafeţe în proprietatea publică.

Precizăm că în anul 2000 s-a constituit o fundaţie denumită Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei care a cerut să îi fie restituită o suprafaţă de 192.000 de hectare de vegetaţie forestieră şi toate dotările aferente ce au fost administrate de o entitate cu nume asemănător până în anul 1949. Procesul între Romsilva şi Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, respectiv Fundaţia  Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei (FBORB) înfiinţată în anul 2000, a fost câştigat în cele din urmă de către statul român prin Regia Naţională Romsilva. In aceste condiţii s-a considerat, în conformitate cu legislaţia românească, oportună  repreluarea de către stat a suprafeţelor de pădure ce fuseseră  iniţial atribuite  unităţilor de cult ortodox cu mai bine de 15 ani în urmă.

In urma analizei făcute împreună cu Prefectura judeţului Suceava, prin comisia judeţeană de fond funciar, s-a constatat că un număr de 577 de unităţi de cult au fost împroprietărite cu câte 30 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră pe care le-au exploatat cum au considerat de cuviinţă, dar după ce hotărârea definitivă şi irevocabilă a instanţelor române a stabilit că aceste proprietăţi nu au aparţinut de drept entităţilor religioase ci doar au fost administrate de FBORB, trebuie să fie restituite proprietarului de drept, statul român.
In acest fel, s-au  pronunţat în 15 din cele peste 100 de cauze supuse judecăţii, magistraţii de la Judecătoria Rădăuţi. La celelalte instanţe din judeţ, se aşteaptă de asemenea  judecarea şi pronunţarea în aceste speţe.

A fost şi un număr mare de abţineri din partea unor judecători ce îi aveau duhovnici chiar pe parohii chemaţi la judecată. De precizat că motivările redactate deja, ce conţin aproximativ 40 de pagini fiecare, constituie un bun material de lectură pentru cei interesaţi şi, în mod cert, un consistent material de lucru pentru avocaţi, jurişti şi magistraţi în acest complicat demers juridic.

Ca exemplu: prin hotărârea nr.515 din 10.04.2003  a Comisiei judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor Suceava s-a dispus validarea unor poziţii cu suprafeţe totalizând 30 de hectare de teren cu vegetaţie forestieră, fiind astfel reconstituit dreptul de proprietate al unei unităţi de cult. Acesta este doar un prim exemplu prin care se poate arăta cum funcţiona la începutul anilor 2000 Comisia judeţeană de stabilire a dreptului de proprietate.

In aceste zile instanţa rădăuţeană a admis acţiuni ale RNP- Romsilva pentru unităţile de cult ortodox aflate acum în proces, în cinci cazuri.  Si în alte zece cazuri s-a mai dispus şi nulitatea absolută parţială a hotărârilor comisiei judeţene şi s-a dispus anularea proceselor verbale de punere în posesie. (Neculai ROSCA)