Tuesday , May 7 2024

15 mii de participanţi la procesiunea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava

Sfânta Liturghie a fost oficiată ieri de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Pentru ierarhii Sucevei, Hramul oraşului are şi o însemnătate în plan personal: IPS Pimen a fost hirotonit arhiereu cu 36 de ani în urmă, pe 24 iunie, iar Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Damaschin Dorneanul, a văzut lumina zilei cu 37 de ani în urmă, tot pe 24 iuniepelerini12

În weekendul care a trecut a avut loc pelerinajul de la Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava, unde mii de credincioşi au fost prezenţi la slujbele oficiate de preoţi şi ierarhi ortodocşi. Sâmbătă dimineaţă a început, în mod oficial, pelerinajul la moaştele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, însă mulţi credincioşi au ajuns chiar de vineri şi o parte dintre ei chiar au spus că s-au pregătit de mai multă vreme. Alţii, între care şi mulţi credincioşi din Suceava şi din împrejurimi, au venit doar ca să se închine la racla Sfântului. Pelerini din toată ţara, dar şi din Ucraina şi Republica Moldova veniţi la Suceava pentru sărbătoarea de Sânziene s-au rugat la racla cu moaştele Sf. Ioan cel Nou, care a fost scoasă în dimineaţa de sâmbătă din biserica mănăstirii şi aşezată sub baldachinul din curtea interioară. Ca şi în alţi ani, alături de racla cu sfintele moaşte, în baldachinul din curtea mănăstirii a fost adusă şi icoana Sf. Ioan cel Nou de la Suceava îmbrăcată cu flori. Credincioşii s-au aşezat la rând, unii venind încă de dimineaţă, iar o parte din ei aveau flori de sânziene în mâini şi au aşteptat civilizat să ajungă la racla cu moaştele Sf. Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava ca să se roage şi să dea câte un pomelnic preotului care stă la căpătâiul Sfântului. Faţă de anii anteriori, jandarmii au stabilit un nou traseu pentru cei care doresc să se închine, intrarea făcându-se din stradă, iar ieşirea pe sub arcada turnului. Ca de obicei la astfel de manifestări, nu lipsesc comercianţi, călugări care adună fonduri, cerşetori, vânzători de sânziene, bolnavi adevăraţi sau închipuiţi.dav

În exteriorul mănăstirii acţionau efective ale Poliţiei Locale şi de la Poliţia Municipiului, iar în incintă jandarmi din judeţele Bacău şi Suceava. Potrivit plutonierului Alexandru Mormenchi, nu s-au semnalat incidente sau alte evenimente care să perturbe liniştea şi ordinea publică. O parte dintre cei veniţi de departe se odihneau pe iarbă, în faţa scenei pe care se săvârşeau slujbele şi pe prispele clădirilor din incintă.

Sâmbătă, de la ora 18:00, în curtea mănăstirii a avut loc slujba de priveghere, în cinstea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi a Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, ocrotitorul Sucevei. Ceremonia religioasă a fost oficiată de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ierarhi din alte eparhii, preoţi şi diaconi.procesiune 3

Duminică, 24 iunie, de la ora 09:00, pe scena special amenajată în curtea mănăstirii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfinţitul Ignatie, Episcopul Huşilor, Preasfinţitul Părinte Macarie al Episcopiei Ortodoxe Române a Europei de Nord, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor. Nu au lipsit de la slujbă primarul Ion Lungu – un obişnuit al acestui gen de ceremonii, mai cu seamă atunci când sunt slujbele de hram ale bisericilor din oraş, prefectul Mirela Adomnicăi, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheor­ghe Flutur, preşedintele Partidului Naţional Li­-beral, Ludovic Orban, deputaţii liberali Ioan Balan şi Bogdan Gheorghiu, şefii inspectoratelor judeţene pentru Situaţii de Urgenţă, de Jandarmi şi de Poliţie – gen. Ioan Burlui, lt. col. Marian Lungu şi comisar şef Adrian Buga.procesiune 2

După ora 11:00, conform tradiţiei, racla cu moaştele Sfântului a fost scoasă într-o procesiune pe străzile Sucevei, pe traseul Biserica Sf. Înviere, Biserica Sf. Ioan Botezătorul – Coconilor, Biserica Sf. Gheorghe – Mirăuţi, Biserica Sf. Dumitru, Biserica Sf. Nicolae, Catedrala Naşterea Domnului – Mărăşeşti, Biserica Naşterea Maicii Domnului – Palatul de Justiţie) şi înapoi la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou. După procesiune, racla a fost aşezată din nou sub baldachinul din curtea mănăstirii.

Potrivit estimărilor Poliţiei Locale, în jur de zece mii de oameni erau în zona mănăstirii atunci când a început procesiunea, mare parte dintre aceştia urmând cortegiul cu racla sfântului. De asemenea, potrivit şefului Poliţiei Locale Suceava, Ovidiu Doroftei, au fost încă cinci mii de credincioşi care au asistat, pe traseu, la această procesiune.

  ÎPS Pimen, 36 de ani de la hirotonia ca arhiereu

Potrivit basilica.ro, Agenţia de presă a Patriarhiei, Arhiepiscopul Pimen al Sucevei şi Rădăuţilor a aniversat duminică, 24 iunie 2018, primirea arhieriei.

Basilica.ro precizează despre Ierarh că s-a născut în 25 august 1929, în localitatea Greabănu, jud. Buzău, la botez primind numele Vasile, urmând cursurile medii ale Liceului din Râmnicu Sărat; între 1948 şi 1951 a studiat la Semi-narul monahal de la Mănăstirea Neamţ, ca frate de mănăstire, absolvind în 1951; la 10 martie 1951 a fost tuns în monahism, primind numele Pimen, iar la 29 iunie acelaşi an a fost hirotonit ierodiacon. În anul şcolar 1951-1952 a fost numit profesor pentru ciclul al ll-lea în cadrul şcolilor mănăstireşti de la Neamţ şi Secu, apoi pedagog la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamţ (1952-1953); între 1953 şi 1957 a urmat Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, unde a obţinut licenţa cu lucra¬rea “Personalitatea Fericitului Augustin, oglindită în confesiunile sale”.

A fost hirotonit ieromonah în anul 1957. În perioada 10 octombrie 1976 – 1 ianuarie 1977 a urmat cursurile de limba germană la Universitatea din Köln. Bun slujitor şi gospodar, a fost numit iconom şi apoi stareţ al Mănăstirii Putna (1957 – 1961). Apoi a împlinit diferite ascultări: preot duhovnic la Mănăstirea Văratec (1961-1962), preot la Mănăstirea Durău (1962-1964), muzeograf la Mănăstirea Putna (1964-1974); între timp a fost hirotesit protosinghel (1966) şi arhiman¬drit (1975); între 1974 şi 1978 a fost stareţ la Mănăstirea Sfântul loan cel Nou de la Suceava. De la 1 februarie 1978 a slujit la Reprezentanţa Patriarhiei Române din Ierusalim.

Între anii 1979 şi 1982 a fost exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia laşilor. La recomandarea Arhiepiscopului şi Mitropolitului Moldovei, Teoctist Arăpaşu, pe 10 ianuarie 1982 a fost ales episcop – vicar al Arhiepiscopiei laşilor, cu titlul de Suceveanul şi hirotonit la 24 iunie 1982. În urma reînfiinţării Arhiepiscopiei Sucevei, pe 24 ianuarie 1991, a fost ales Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor şi instalat la Suceava pe 3 martie 1991.

Agenţia de presă a Patriarhiei mai notează despre ÎPS Pimen că pe lângă fructuoasa activitate misionar-pastorală şi administrativ-gospodărească, a publicat şi diverse studii, îndeosebi cu privire la iconogra¬fia bisericească, dar şi articole, cronici, recenzii în “Mitropolia Moldovei şi Sucevei” sau “Candela” (de la Suceava); a făcut parte din delegaţii care au reprezentat Biserica noastră în străinătate.

 Vicarul Arhiepiscopiei şi-a sărbătorit ziua de naştere

De menţionat că Hramul Sucevei are o semnificaţie aparte şi pentru Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, acesta sărbătorind duminică, 24 iunie 2018, ziua de naştere. Ierarhul s-a născut în 1981 în comuna Dorneşti, judeţul Suceava, fiind cel de-al doilea copil al părinţilor Constantin şi Elena Luchian, potrivit basilica.ro. Potrivit sursei citate, formarea teologică a dobândit-o la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Mitropolit Dosoftei” Suceava, apoi la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi, secţia Pastorală, fiind licenţiat în urma susţinerii lucrării “Paternitate şi filiaţie duhovnicească în Ortodoxie. Continuitate şi înnoire”, alcătuită sub coordonarea Pr. Prof. Dr. Ioan-Cristinel Teşu. Între anii 2006-2008 a urmat cursuri postuniversitare de masterat în cadrul Facultăţii de Teologie „Patriarhul Justinian” din Bucureşti, secţia Doctrină şi Cultură, finalizate cu lucrarea de disertaţie “Paternitate şi filiaţie duhovnicească în scrisorile Sfinţilor Varsanufie şi Ioan din Gaza”, îndrumător Pr. Prof. Dr. Vasile Răducă. Din 2015 este doctorand al Facultăţii de Teologie „Andrei Saguna” din Sibiu, cu o lucrare despre “Dimensiunea mistagogică a Săptămânii Sfintelor Pătimiri. Elemente de antropologie teologică”, sub coordonarea Arhid. Prof. Dr. Ioan I. Ică jr.

În anii 2009 şi 2010 Părintele Damaschin Luchian a urmat cursuri de training manager proiecte cu finanţare externă, organizate de Asociaţia Profesională de Management Regional Suceava, iar între 2014-2016 a urmat cursuri de formare de formatori, organizate de Centrul de Formare şi Inovare al Fundaţiei Varlaam, Iaşi şi Institutul de Dezvoltare Personală Bucureşti.

În ceea ce priveşte ascultările pe care le-a avut în Biserică, basilica.ro notează că părintele Damaschin a fost închinoviat la Mănăstirea Sihăstria Putnei în data de 19 iulie 2004, apoi tuns în monahism pe 18 decembrie 2005. A fost hirotonit ierodiacon de către Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul în 25 martie 2006, după care, în 28 aprilie 2006 a fost hirotonit preot de către Înaltpreasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Hirotesia întru protosinghel a avut loc în data de 9 noiembrie 2009, iar cea întru arhimandrit în 25 martie 2012. A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor în 23 iulie 2017. (Dan PRICOPE)

 

Vezi si

Miercuri începe ultimul modul din acest an școlar, în care elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a au de susținut Evaluarea Națională

Miercuri, 8 mai, elevii și preșcolarii revin la cursuri, în modulul 5, ultimul din actualul …