Monday , April 29 2024

15 martie – 15 aprilie – “Luna Plantării Arborilor”

impadurire 2 [800x600]

 “Se doreşte anul acesta, în mod special, implicarea în aceste acţiuni şi a altor deţinători de păduri, în scopul dezvoltării conştiinţei silvice a acestora”, declară directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu. 1.350 de hectare, program de regenerare a pădurilor în această primăvară, la DS Suceava 

 
Perioada 15 martie – 15 aprilie reprezintă intervalul stabilit în mod tradiţional de Regia Naţională a Pădurilor – Direcţia Silvică Suceava în care se desfăşoară manifestările şi acţiunile din cadrul “Lunii Plantării Arborilor”.
In acest an, Direcţia Silvică Suceava a stabilit un calendar complex al manifestătrilor prilejuite de această acţiune de tradiţie, care cuprinde, pe lângă activităţile concrete de plantare de puieţi şi alte acţiuni cu caracter ecologic, dintre cele mai diverse.
Pe 17 martie dar şi pe 14 aprilie a.c., în mai multe unităţi de învăţământ din judeţul nostru Direcţia Silvică Suceava organizează video – proiecţii a două filme produse de instituţia silvică judeţeană – “Freamătul Pădurii” şi “Viaţa Sălbatică în munţii Bucovinei”. Pe data de 26 martie, la Universitatea Stefan cel Mare, Facultatea de Silvicultură, se va desfăşura conferinţa cu tema “Păduri cu valoare ridicată de conservare”. In intervalul 10 aprilie – 15 aprilie, va avea loc prezentarea Salonului de grafică – afiş şi caricatură “Omul şi Pădurea”, manifestare de tradiţie organizată de Direcţia Silvică Suceava, cu termen de predare – jurizare a lucrărilor noi pe 15 iunie 2014. In perioada 1 – 10 aprilie 2014 Direcţia Silvică va tipări şi difuza prin ocoalele silvice, prin şcoli şi prin alte mijloace un număr de trei modele de afiş silvic, alese dintre lucrările valoroase prezentate în timp la Salonul “Omul şi pădurea” şi aflate în colecţia Direcţiei Silvice Suceava. In intervalul 7 – 14 aprilie a.c., la sediul Direcţiei Silvice şi la alte instituţii se va desfăşura acţiunea “Să ştii mai multe, să fii mai bun – Prietenii”, în care vor fi prezentate elemente de biodiversitate, cinegetică şi aspecte de arii protejate, unul dintre principalii parteneri fiind Grădiniţa cu program prelungit “Guliver” din Suceava. In acelaşi interval, sub genericul “Povestea bradului”, va avea loc o prezentare la sediul Direcţiei Silvice, a principalelor faze de dezvoltare a arborelui de la sămânţă şi până la arboreal matur, în parteneriat cu Scoala Generală nr. 4 Suceava. Totodată vor fi realizate acţiuni de conştientizare a rolului, importanţei pădurii şi ariilor naturale protejate la ocoalele silvice din Mălini, Breaza, Pojorâta, Cârlibaba, cu coorganizatori Scoala cu clasele I-VIII Bogdan Vodă din Câmpulung Moldovenesc, dar şi alte unităţi şcolare.
In perioada 1-15 aprilie 2014 vor avea loc acţiuni de ecologizare a Parcului Sipote şi a zonei Zamca din municipiul Suceava, împreună cu elevi ai unităţilor de învăţământ din municipiul reşedinţă de judeţ, cu implicarea ONG-urilor sub supravegherea Direcţiei Silvice Suceava – Ocolul Silvic Pătrăuţi.
Cea mai importantă componentă a acţiunilor dedicate “Lunii plantării arborilor” este rezervată, cum este de aşteptat, chiar acestei acţiuni. Direcţia Silvică Suceava, ocoalele silvice din subordine dar şi unităţi de învăţământ din judeţ vor desfăşura, începând din 17 martie a.c. şi până pe 15 aprilie acţiuni de împădurire şi conferinţe pe tema “Pădurii” cu elevi şi cadre didactice de la unităţile de învăţământ din municipiul şi judeţul Suceava, cadru în care vor fi desfăşurate acţiuni practice de teren, cu elevii, cu precizarea că în zona de munte, aceste acţiuni vor fi programate pe tot parcursul lunii aprilie, funcţie de evoluţia vremii. Au loc, în acelaşi interval, acţiuni de împădurire a unor terenuri din fondul forestier administrat de către Direcţia Silvică Suceava şi din afara acestuia, cu participarea cetăţenilor, în special a tinerilor şi pensionarilor. “Se doreşte anul acesta, în mod special, implicarea în aceste acţiuni şi a altor deţinători de păduri, în scopul dezvoltării conştiinţei silvice a acestora”, a punctat directorul Direcţiei Silvice Suceava, Sorin Ciobanu.
In cadrul acţiunilor prilejuite de “Luna plantării arborilor” se vor desfăşura, o multitudine de alte manifestări. Astfel, în intervalul 7 – 11 aprilie va avea loc o masă rotundă cu tema “Cooperarea dintre cercetarea forestieră şi practica – Direcţii de cercetare”, realizată în colaborare cu Universitatea Stefan cel Mare, Concursul “Tinerii în pădurile Europei”, concurs YPF, faza locală, în colaborarea DS Suceava cu Grupul Scolar Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, cu acelaşi partener fiind programată, în acelaşi interval şi o expoziţie de fotografie având ca temă principală pădurea. Va avea loc, în aceeaşi perioadă o acţiune de împădurire “Ne plantăm singuri viitorul” – lucrări de împăduriri de fond forestier de stat la Ocolul Silvic Pojorâta împreună cu acelaşi Grup Scolar Silvic “Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc.
Un eveniment marcant, pe parcursul acestei veritabile luni a pădurii îl va reprezenta, în perioada 10 -15 aprilie a.c., “Trofeul pădurii”, a X-a ediţie, însemnând întreceri sportive diverse – fotbal, tennis de masă etc., între silvicultorii suceveni. In acelaşi interval, Direcţia Silvică Suceava, în colaborare cu Sindicatul “Silvicultorul” Suceava – APSR, filiala Suceava va organiza întâlnirea “La sfat cu…arborii bătrâni”, cu reprezentanţii pensionarilor silvici. In acest cadru, vor fi acordare silvicultorilor pensionaţi diplome de excelenţă pentru servicii aduse pădurii sucevene şi însemne cu valoare simbolică.
Tot în intervalul generic intitulat “Luna plantării arborilor”, după data de 10 aprilie a.c., vor avea loc lansarea volumelor “Arborele vieţii (Simboluri ale pădurii)” aparţinând silvicultorului şi scriitorului Cezar Straton, “Nicolae Labiş – Opera Omnia” sub îngrijirea profesorului Nicolae Cârlan. Se va face difuzarea în mediul silvic şi în şcoli a broşurii cu DVD “Arborele care dăruieşte”, destinată educaţiei silvice a elevilor din ciclul gimnazial şi liceal şi, nu în ultimul rând, pe tot parcursul acestei luni, vor fi organizate acţiuni de documentare în teren – şantier de împăduriri, regenerare naturală, etc, pentru reprezentanţii mass- media locale, în scopul cunoaşterii nemijlocite a complexităţii lucrărilor de regenerare a pădurii şi reflectării corecte în presă a acestei importante responsabilităţi.
1.350 de hectare, program de regenerare a pădurilor în această primăvară, la DS Suceava
Programul de regenerare a pădurilor în fondul forestier de stat pentru anul 2014 aflate în administrarea Direcţiei Silvice Suceava este de 1350 de hectare, din care regenerări naturale 500 de hectare iar împăduriri 850 de hectare. Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări se vor efectua completări curente în plantaţii cu reuşită provizorie în suprafaţă de 338 de hectare. In fondul forestier privat administrat de DS Suceava cu contracte în primăvara acestui an se va împăduri o suprafaţă de 170 de hectare. Lucrările de completări în fondul forestier privat se vor executa pe o suprafaţă de 40 de hectare.
Disponibilul de puieţi al Direcţiei Silvice Suceava în primăvara acestui an este de 1,5 milioane, majoritatea de molid, dar şi brad, larice, salcâm, plop, etc. In pepinierele Direcţiei Silvice există, de asemenea, o gamă diversificată de puieţi ornamentali pentru amenajarea de spaţii verzi, pentru persoanele fizice şi juridice interesate. De menţionat că suprafaţa ce se va împăduri în fondul forestier privat în această primăvară va fi de circa 400 de hectare, din care suprafeţele cele mai mari se vor împăduri în raza ocoalelor silvice Vatra Dornei, Cârlibaba, Pojorâta, Iacobeni, Breaza, Broşteni şi Brodina, se mai arată într-o informare realizată de biroul de regenerarea pădurilor şi achiziţii din cadrul Direcţiei Silvice Suceava. (Neculai ROSCA)

Vezi si

CE Szeged. Canotorii suceveni Florin Arteni și Florin Lehaci, argint european la dublu rame. Ancuța Bodnar, doar bronz alături de Simona Radiș la dublu vâsle

Campioanele olimpice en titre la dublu vâsle feminin, suceveanca Ancuţa Bodnar şi botoșăneanca Simona Radiş, …