Thursday , April 25 2024

15 arestări în mega-dosarul de evaziune fiscală de 10 milioane de euro. FLorea si Pastrav – liberi (GALERIE FOTO)

evazionisti 1

Patronul Florconstruct a fost pus în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara n aceeaşi măsură a fost luată şi pentru patronul de la Hidroterra, Cosmin Păstrăv. Obligarea de a nu părăsi ţara este măsura luată şi împotriva lui Cosmin Stama, lider PSD în Codlea, judeţul Braşov. Arestările au fost dispuse în primul rând pe numele capilor reţelei, Marcel Stănescu, Costel Cristian Gurzu, Andrei Ionuţ Cârnăreasa, Mugurel Stănescu, Ciprian Stănescu, Dumitru Mihai Câmpanu, Galaţian Stănescu şi alţii 

Patronul de la Florconstruct, Vasile Florea, dar şi administratorul de la Hidroterra, Cosmin Păstrăv au scăpat de arest, judecătorii Tribunalului Suceava dispunând ca măsură împotriva lor interdicţia de a părăsi ţara. Cei doi oameni de afaceri suceveni au fost capul de afiş în dosarul instrumentat de DIICOT care s-a soldat cu 167 de percheziţii în 14 judeţe, din care 74 în Suceava.
30 de persoane au fost prezentate ieri de către procurorii DIICOT Tribunalului Suceava, cu propunere de arestare preventivă într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune şi spălare de bani instrumentate în judeţul Suceava. Este vorba despre un prejudiciu adus statului estimat la prima ochire a procurorilor la aproape 10 milioane de euro. 39 de firme implicate, 118 învinuiţi, 91 de persoane audiate. Patroni ai unor firme cu renume au căzut pradă tentaţiei de a păcăli statul la sugestia unor indivizi fără pregătire, majoritatea de etnie romă.
Din cei 30 de inculpaţi trimişi în faţa instanţei de Serviciul teritorial Suceava al DIICOT, pentru 15 s-a acceptat propunerea de arestare preventivă, ceilalţi fiind puşi în libertate cu aceeaşi interdicţie de a nu părăsi ţara.
Munca judecătorilor a fost îndeajuns de laboriasă. Pentru că nu au acceptat ca acelaşi complet să judece mai mult de 20 de cauze, s-a stabilit de către procurori să facă două referate de trimitere spre judecată a cererilor de arestare preventivă. Marcel Stănescu, Andrei Ionuţ Cârnăreasa, Dumitru Mihai Câmpanu, Nicuşor Luca, Galaţian Stănescu, Mariana Stănescu, Vasile Dan Spătaru, Constantin Apostol, Eusebiu Adrian Catrinescu, Ionuţ Stănescu, Cătălin Bîrsanu, Mihai Cătălin Chiriac, Adrian Scîntei, Mugurel Munteanu, Constantin Ovidiu Pătraşcu, Florin Alexandru Rădulescu, Tiberiu Traian Reus, Gabriel Sandu, Costinel Birău, Viorel Mihai Boghean au fost incluşi în primul lot iar în cel de-a doilea au fost trimişi cu propunere de arestare preventivă Vasile Florea, Ionel Stănescu, Ferdinand Stănescu Dionisie Pascu, Viorel Morăraşu, Cosmin Păstrăv, Robert Stama, Adrian Borosac, Florin Anghelache şi Florin Munteanu.
In urma descinderilor şi a audierilor de luni, au fost reţinute 36 de persoane, iar 30 dintre acestea au fost trimise, marţi după-amiază, în faţa instanţei, cu propunere de arestare prevenitivă.
În urma percheziţiilor au fost ridicate 820.198 de lei, 12.355 de euro, 500 de dolari, 280 de lire sterline, trei autoturisme de lux, şase ceasuri de lux, 61 de telefoane mobile, 60 de cartele telefonice, un card de memorie, un memory stick, 13 CD-uri, două laptopuri, şase unităţi de calculator, şase hard-diskuri, un pistol cu gaze, plicuri cu substanţe cu efecte psihotrope, ştampile şi înscrisuri.
Vedetele – Vasile Florea, patron la Florconstruct, Cosmin Păstrăv, patron la Hidroterra
Oamenii de afaceri cu cea mai importantă notorietate din judeţul Suceava care au fost reţinuţi în acest doar, sunt, fără îndoială Vasile Florea, patronul SC Florconstruct SRL şi Cosmin Păstrăv, patronul SC Hidrotera SRL. Afacerişti cu reputaţie, cei doi au acceptat să intre în jocul propus de indivizi fără experenţă în afaceri dar cu idei privind înşelarea statului, fără a se gândi la consecinţe. Afacerile SC Florconstruct S.R.L. cu Marketing Reloaded SRL şi Alexia Mar Construct SRL atestă faptul că au fost înregistrate în contabilitate facturi fictive emise de societăţile comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat .
Ca exemplu, în data de 5 februarie 2013, Marcel Stănescu i-a trimis pe Dumitru Mihai Câmpanu să retragă din conturile S.C. Alexia Mar Construct S.R.L. suma de 68.400 lei de la agenţia unei bănci din Suceava, sumă provenită din depunerea efectuată de S.C. Florconstruct SRL în aceeaşi zi, în valoare de 70.000 lei cu ordin de plată, reprezentând contravaloare facturi. In aceaşi situaţie a fost surprinsă şi firma Hidrotera, care a dorit să profite de aranjamentele cu facturi false, pentru a nu plăti bani la bugetul de stat.
Cercetările procurorilor DIICOT Suceava în cazul de evaziune fiscală cu materiale de construcţii au relevat că opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei.
Potrivit referatului procurorilor transmis instanţei pentru arestarea preventivă a inculpaţilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care şi Florconstruct Suceava, firmă deţinută de Vasile Florea.
O altă firmă, Marketing Reloaded SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 10.005.539 de lei către 25 de firme, în timp ce Komezzo SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 6.265.969.4 de lei către 21 de firme.
Firma Kos Mital Invest SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.861.732 lei către şapte firme, Bucovina Forwating SRL a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.021.783,5 lei către zece firme, Alexandra Best Construct a emis facturi fiscale fictive în valoare de 9.589.167.2 lei către 18 firme, Impuls Mark Mitel a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.939.383.3 lei către 13 firme, iar Kocotas Nicol a emis facturi fiscale fictive în valoare de 2.100.831,42 lei către trei firme.
Seful PSD Codlea implicat în afacere
Cosmin Stama, faţă de care s-a propus aresatrea preventivă, este preşedintele PSD Codlea, judeţul Braşov. El a introdus în contabilitatea a două firme pe care le deţine, Grand Federal IFN SRL şi Exchange Victoria SRL, facturi fiscale fictive pentru a-şi diminua impozitul pe profit.
Stama Robert Cosmin, în vârstă de 40 de ani, este preşedintele PSD Codlea şi consilier local la Codlea. El a candidat, fără succes, la alegerile din 2012 pentru funcţia de primar al localităţii.
Potrivit vicepreşedintelui PSD Braşov, Cosmin Leonte, Stama nu este de mult timp în partid.
“Nu l-am cunoscut personal. Nu am avut tangenţe cu dânsul. Dar cred că este de puţin timp în partid, de dinainte de alegerile din 2012”, a declarat Leonte pentru corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, nici site-ul oficial al organizaţiei PSD Codlea, al cărei preşedinte este Stama, nu oferă date sau vreun curriculum vitae despre el.
Stama este administratorul SC Exhange Victoria SRL, care are ca obiect de activitate, conform clasificării CAEN, “activităţi auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activităţi de asigurări şi fonduri de pensii”.
Conform anchetatorilor, au fost reţinute 36 de persoane, iar 30 dintre acestea au fost trimise, marţi după-amiază, în faţa instanţei, cu propunere de arestare prevenitivă.
În urma percheziţiilor de luni au fost ridicate 820.198 de lei, 12.355 de euro, 500 de dolari, 280 de lire sterline, trei autoturisme de lux, şase ceasuri de lux, 61 de telefoane mobile, 60 de cartele telefonice, un card de memorie, un memory stick, 13 CD-uri, două laptopuri, şase unităţi de calculator, şase hard-diskuri, un pistol cu gaze, plicuri cu substanţe cu efecte psihotrope, ştampile şi înscrisuri.
Un vechi partener de afaceri al lui Dumitru Morhan, Nicuşor Luca din Bucecea – Botoşani reţinut de asemenea
Unul dintre cei reţinuţi în acest important dosar este o persoană cunoscută sucevenilor doar prin prisma faptului că a fost asociat cu omul de afaceri Dumitru Morhan, aflat acum în penitenciar unde ispăşeşte o condamnare de trei ani. Luca Nicuşor, împreună cu Morhan au înşelat o firmă din Bucureşti – Select ’95 SRL cu 3,5 miliarde de lei
In data de 10 octombrie 2011, Tribunalul Suceava s-a pronunţat, condamnându-l pe Dumitru Morhan la şase ani de închisoare şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de trei ani precum şi la un an şi jumătate de închisoare pentru complicitate improprie la evaziune fiscală. Judecătorii instanţei de fond au decis că omul de afaceri sucevean va trebui să execute pedeapsa cea mai grea – şase ani de puşcărie cu trei ani de interzicere a drepturilor civile, ca pedeapsă complementară, după executarea pedepsei principale.
In acelaşi dosar a fost condamnat la 12 ani de închisoare pentru înşelăciune şi Luca Nicuşor, născut în Adâncata, cu domiciliul în Bucecea, judeţul Botoşani. Luca Nicuşor a mai primit o pedeapsă de patru ani de închisoare pentru instigare la evaziune fiscală şi alţi doi ani pentru participaţie improprie la evaziune fiscală plus un an şi şase luni pentru refuzul predării documentelor contabile administratorului desemnat. Prima instanţă a decis că Luca Nicuşor va executa pedeapsa cea mai grea – 12 ani de închisoare şi interzicerea drepturilor civile pe o perioadă de şapte ani după executarea pedepsei principale.
Marcel Stănescu, iniţiatorul şi coordonatorul operaţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani
Procurorii au stabilit că Marcel Stănescu a fost iniţiatorul, coordonatorul şi conducătorul reţelei de spălare de bani şi evaziune fiscală, fiind persoana consultată de toţi inculpaţii şi învinuiţii în legătură cu toate acţiunile şi deciziile ce au privit tranzacţiile comerciale şi financiare vizând societăţile cercetate.
Costel Cristian Gurzu, Andrei Ionuţ Cârnăreasa, Mugurel Stănescu, Ciprian Stănescu, Dumitru Mihai Câmpanu, Galaţian Stănescu, Mariana Stănescu, Ionuţ Stănescu, Antal Nicolae şi Nicuşor Luca au fost persoanele de încredere care l-au ajutat şi care au participat în mod activ la săvârşirea activităţii infracăionale, fiind în acelaşi timp oamenii de legătură cu împuterniciţii societăţilor.
Potrivit anchetatorilor, palierul imediat următor a fost alcătuit din Adrian Borosac, Eusebiu Adrian Catrinescu, Mihai – Cătălin Chiriac, Vasile Horăndău, Florin Munteanu, Constantin Ovidiu Pătraşcu, Marius Florin Pauliuc, Costinel Birău, Lăcrămioara Stănescu, Nicuşor Stănescu, persoane care sunt administratori ai unor societăţi comerciale ce aveau comportament de „firme fantomă”, prin intermediul cărora s-a derulat circuitul de spălare de bani în sensul că apăreau în circuitul fraudulos ca intermediari între societăţile emitente a facturilor fiscale fictive şi adevăraţii beneficiari ai acestora, conturile lor fiind creditate de administratorii societăţilor comerciale ce au săvârşit în concret infracţiunile de evaziune fiscală, iar inculpaţii din cadrul acestui palier au iniţiat circuitul de spălare de bani, transferând aceleaşi sume către societăţile comerciale controlate de membrii grupului infracţional organizat din primul palier din conturile cărora aceştia le ridicau imediat în numerar, în baza unor documente justificative false
Conform scenariului DIICOT, al treilea palier a fost alcătuit din inculpaţii: Vasile Dan Spătaru, Marian Claudiu Prisacariu, Jan Wojcech Marona, Constantin Apostol, Florin Anghelache, Cătălin Bîrsanu, Viorel Mihai Boghean, Panseluţa Bucşă, Ionel Catrinoi, Valentin Constantin, Florin Costinescu, Vasile Florea, Maria Fonai, Elena – Liliana Ghigheci, Vasile Luchian, Adrian Scîntei, Roşu Ionel Micu, Mugurel Munteanu, Dumitru Zaharie Ormetişan, Dionisie Paşcu, Cosmin Vasile Păstrăv, Serban Cornel Pintiliciuc, Valentin Prisacariu, Florin Alexandru Rădulescu, Tiberiu Adrian Reus, Alexandru Robu, Gabriel Sandu, Fănuţă Stăncescu, Robert Cosmin Stama, Mihai Vărzari, Camelia Mariana Isopescu, Viorel Morăraşu. Acestea sunt persoane care sunt administratori sau împuterniciţi ai societăţilor comerciale ce au beneficiat efectiv de facturile fiscale fictive emise de membrii grupului infracţional organizat din primul palier sau de inculpaţii administratori ai firmelor intermediare introduse în circuitul de spălare de bani, aşa cum au fost menţionaţi ca membrii al celui de-al doilea palier.
Tot din acest palier fac parte, potrivit anchetatorilor şi invinuiţii Răducu Amuzescu, Valentin Dănuţ Antonovici, Alexandru Florit Bosînceanu, Nicolai Cazac, Constantin Bogdan Ciocîrlan, Constantin Constantin, Bogdan Aurelian Cucu, Ilie Daneliuc, Ruxandra Cristina Dănilă, Romeo Domnescu, Marcela Dumbravă, Ion Enescu, Florea Farcaş, Constantin Frăţeanu, Rachila Grigorean, Gabriel Sorin Iacob, Cătălin Ioan, Marius Iuraşog, Petru Lăcustă, Vasile Lehaci, Ciprian Mandiuc, Lorin Mănguţă, Andrei Marcu, Daniel Mariniuc, Dumitru Maxim, Stefan Mihalalche, Ghiocel Munteanu, Lenuţa Nazare, Raluca Nenic, Dumitru Paveliuc, Ionel Paveliuc, Lorin Petrescu, Laurenţiu Pintiliciuc, Ana Pohoaţă, Ioana Popa, Grigore Popovici, Andrei Radomir, Răzvan Radu, Adriana Roşca, Andrei Rumega, Eugen Rusu, Bogdan Serea, Ciprian Stănescu, Dizela Stănescu, Elena Stănescu, Ferdiand Stănescu, Fraga Stănescu, Ionel Stănescu, Irina Stănescu, Lăcrămioara Stănescu, Lenuţa Stănescu, Marica Stanescu, Mirabela Stănescu, Virgil Stănescu, Dumitru Stefan, Gavril Stefan, Horaţiu }epeş, Gruia }ibulcă, Gheorghe Tinca, Bianca Toniţă, Florentin Ungur Bogdan Vizonie, Cristian Vizitiu, Nicolae Vlădău, care însă au avut o activitate infracţionala mai redusă. Procurorii mai arată că societăţile comerciale prin intermediul cărora s-a desfăşurat întreaga activitate infracţională au legături directe cu inculpaţii, fiind constituite prin atribuirea de părţi sociale unor persoane apropiate inculpaţilor sau prin cesiunea ulterioară a acestora către persoane de încredere implicate în tranzacţiile ilicite.
Societăţile aveau deschise mai multe conturi bancare la mai multe bănci, prin acestea rulându-se sumele de bani pe care societăţile le-au obţinut ca urmare a activităţii infracţionale. (N.R.)

Vezi si

Lungu: „Suceava putea arde deșeurile la Bioenergy, dar s-a negociat prost aquis-ul comunitar. Ministerul Mediului să se grăbească”

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a reiterat proiectul său de a valorifica deșeurile menajere – …

No comments

  1. Atatea cazuri au fost preyentate de autoritati dar nu s-au finalizat cu masuri de descuarajare! De fapt poate au incurajat si pe altii sa insele statul si de fapt pe noi! Cei doi care au fost eliberati cine sunt de fapt? Tot stanesti?