Thursday , April 25 2024

145.000 de euro, suma totală pe care vor trebui să o restituie fraţii Ovidiu şi Silvestru Rusu persoanelor escrocate

ovidiu rusu

 Curtea de Apel a stabilit că la cei 110.000 de euro pe care Ovidiu Rusu trebuie să îi dea înapoi cetăţenilor înşelaţi, fratele său, Silvestru Rusu mai are şi partea sa de plată – 35.000 de euro.  Ovidiu Rusu bombardează instanţele cu sute de contestaţii la executarea pedepselor – 367 au fost înregistrate până acum la Tribunalul Suceava şi la Judecătoria Botoşani.  Silvestru nu poate proceda la fel pentru că, deocamdată, nu este condamnat definitiv

Silvestru Rusu, fratele mai cunoscutului escroc rădăuţean Ovidiu Rusu a fost obligat de Curtea de Apel Suceava să restituie persoanelor care au fost înşelate de cei doi, suma de 35.000 de euro, în valută şi monedă naţională. Astfel, în total, fraţii Rusu vor trebui să dea înapoi circa 145.000 de euro. De reţinut că în luna aprilie a acestui an, Silvestru Rusu a fost condamnat de către Tribunalul Suceava la patru ani de închisoare, pentru complicitate la trafic de influenţă, fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals în dosarul în care fratele său, Ovidiu Rusu a primit o pedeapsă de nouă ani de închisoare. Dacă cel de-al doilea a fost obligat de instanţa de fond să restituie către mai multe persoane 107.000 de euro, Silvestru Rusu scăpase doar cu închisoarea, fără a fi obligat la restituirea vreunei sume. In urma apelului declarat de Serviciul Teritorial Suceava al DNA împotriva sentinţei penale a tribunalului din 17 aprilie a.c., Curtea de Apel Suceava a reparat omisiunea şi l-a obligat şi pe Silvestru Rusu la restituirea către persoanele denunţătoare, a sumelor de bani primite în vederea traficării de influenţă, după cum urmează: 9.000 de euro (sau echivalentul în lei la data plăţii) şi 3.200 de lei, către Angela Eugenia Stanciuc, din comuna Moara; 14.000 euro (sau echivalentul în lei la data plăţii) către Magdalena Vaslavschi din Sfântu Ilie, comuna Scheia; 3.000 de euro (sau echivalentul în lei la data plăţii) către Ananie Carp din Moara; 7.000 de euro (sau echivalentul în lei la data plăţii) către Viorica Blându din Moara; 5.850 de lei către Rachila Albu, din aceeaşi comună.
Precum se va vedea, în total procurorii DNA suceveni au dovedit escrocarea în acest dosar a opt persoane din localităţile Moara, Bosanci, Brodina şi Scheia, de la unele dintre acestea încasând bani atât Ovidiu, cât şi Silvestru Rusu.
Silvestru Rusu a fost condamnat pentru că şi-a ajutat fratele, Ovidiu Rusu, care se dădea drept preşedintele Curţii de Apel Suceava or, după caz, procuror general, să înşele mai multe persoane, de la care au pretins şi obţinut bani pentru a le rezolva favorabil unele dosare în instanţă. Silvestru Rusu a primit patru ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă, doi ani de închisoare pentru fals material în înscrisuri oficiale şi pentru săvârşirea infracţiunii de „uz de fals” a primit doi ani de închisoare. Cele trei pedepse principale mai sus stabilite au fost contopite în pedeapsa cea mai grea, inculpatul Silvestru Rusu urmând a executa pedeapsa rezultantă de patru ani de închisoare. Prin decizia penală din aprilie 2013 a Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie s-a dispus obligarea lui Ovidiu Rusu la restituirea către persoanele denunţătoare a sumelor de bani primite în vederea traficării de influenţă, după cum urmează: 55.000 de euro către Daniela Elena Steclaru, din municipiul Suceava, 9.000 de euro şi 3.200 de lei către Angela Eugenia Stanciuc din comuna Moara, 4.000 de euro către Ioan Bodnar din comuna Brodina, 14.000 de euro către Magdalena Vaslavschi, din comuna Scheia, 4.000 de euro către Ananie Carp, din Moara, 10.700 de euro către Viorica Blîndu, din Moara, 1.400 de euro către Rachila Albu, din Moara, 2.000 de euro către Ioan Stanciu, din Bosanci şi 2.300 de euro către Constantin Curic, din Bosanci.
367 de cereri contestaţii la executare, cereri de liberare condiţionată ori de întrerupere a executării pedepsei
Silvestru Rusu a fost condamnat pentru că, fiind mâna dreaptă a fratelui său, Ovidiu Rusu, care a primit pedeapsa de nouă ani de închisoare din partea Curţii de Apel Suceava pe 23 noiembrie 2012, au înşelat mai multe persoane din judeţul Suceava. Chiar dacă se afla după gratii, Ovidiu Rusu ajutat de fratele său, Silvestru Rusu, care se afla în libertate şi care îi falsifica diferite documente emise chipurile de unităţi de parchet sau instanţe judecătoreşti, a reuşit să pună la cale o megaescrocherie, aducând la sapă de lemn mai multe persoane, în general în vârstă care aveau de rezolvat felurite diferenduri în instanţă. Dându-se preşedinte al Curţii de Apel Suceava ori procuror general Ovidiu Rusu a reuşit să îi determine pe aceştia să creadă că într-adevăr vorbesc la telefon cu magistraţi de genul celor amintiţi şi care se ofereau, în schimbul unor comisioane importante, să-le scoată apropiaţii de după gratii sau să câştige procese în instanţă. Astfel Ovidiu Rusu a pretins cu titlu de plată a influenţei promise de la persoanele denunţătoare suma totală de 107.600 euro şi 13.200 lei, din care a primit efectiv suma de 100.852 euro şi 3.200 lei, transmiteau în vara lui 2009, când l-au trimis în judecată, procurorii DNA –serviciul Teritorial Suceava. Ovidiu Rusu a reuşit să îl tapeze chiar pe colegul său de celulă de la Penitenciarul din Botoşani, Ioan Popovici – Coaţă, fost patron al pensiunii sucevene Casa de Piatră ce îşi ispăşea arestul în penitenciar, după ce a fost acuzat că a pus la cale incendierea pensiunii Dolce Vita. Apropiaţii lui Coaţă au plătit atunci cam 55.000 de euro într-un cont indicat de Ovidiu Rusu, crezând că aceşti bani ajung de fapt la preşedintele de atunci al Curţii de Apel Suceava, Cezar Hâncu, pe numele căruia şi în numele instituţiei pe care el o reprezintă, fraţii Ovidiu şi Silvestru Rusu plastografiau diferite înscrisuri.
Din penitenciar, Ovidiu Rusu bombardează instanţele de judecată din Suceava şi Botoşani cu sute de contestaţii la executarea pedepselor, cereri de întrerupere a executării acestora ori de liberare condiţionată. In total numărul acestor cereri ating 230 la Tribunalul Suceava şi 137 la Judecătoria Botoşani, în total 367. Silvestru Rusu nu poate juca deocamdată aceeaşi piesă cu fratele său, pentru simplul motiv că nu are pe numele său deocamdată o condamnare definitivă. (Neculai ROSCA)
 

Vezi si

O nouă sesiune de admitere la Şcoala Militară de Subofițeri Jandarmi ”Petru Rareș” Fălticeni, care a scos la concurs 350 de locuri

Data limită de înscriere a candidaților este 14 mai a.c., iar dosarele pot fi depuse …