Tuesday , April 16 2024

13 medii de zece la Evaluarea Națională. 74,04% dintre candidații suceveni au obținut medii peste 5

Mai mult de un sfert dintre cei 6.161 de candidați suceveni prezenți anul acesta la Evaluarea Națională nu au reușit să obțină media cinci. Grosul notelor, 17,98% se situează între 7 și 7,99. Sunt 13 elevi cu media 10: trei de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Rădăuți, doi de la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” din Suceava și câte unul de la unitățile de învățământ Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, Liceul Tehnologic “Nicanor Moroșan” Pârteșii de Jos, Şcoala Gimnazială Humoreni, Şcoala Gimnazială “I. G. Sbiera” Horodnic de Jos, Şcoala Gimnazială “Ioan Vicoveanu” Vicovu de Jos, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Gura Humorului, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Vicovu de Sus, Şcoala Gimnazială “Samson Bodnărescu” Gălănești. Anul trecut au fost doar 11 medii de 10. Intre 3-7 iulie, elevii vor completa fișele de înscriere la liceu, iar pe 12 iulie va avea loc repartizarea computerizată

Ieri, puțin înaintea orei 12, pe portalul www.edu.ro au fost afișate mediile obținute de elevii de clasa a VIII-a la Evaluarea Națională. Potrivit unei situații întocmite de Inspectoratul Şcolar Județean Suceava, rezultatele Evaluării Naționale din acest an sunt puțin mai bune decât cele de anul trecut, în condițiile în care 74.04% dintre candidații  suceveni au reușit să obțină medii peste 5 (înainte de contestații), față de 73,62% în 2018.

Cele mai multe medii s-au situat între 7.00 și 7.99, 17,98% dintre candidați  obținând note cuprinse în acest interval .

Note mai slabe s-au înregistrat la Matematică, doar 60,9% dintre elevi reușind să obțină calificative mai mari de 5.00. La această disciplină s-au înregistrat însă 76 de note de 10. La Limba română, 83,8% dintre absolvenții de clasa a VIII-a au înregistrat note de peste 5.00, fiind acordate 104 note de 10.

Un număr de 13 elevi din județ au obținut media 10.00. Trei dintre aceștia provin de la o școală gimnazială din municipiul Rădăuți, doi de la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” din Suceava, iar restul sunt elevi la diferite unități de învățământ din afara municipiului Suceava.

Decariștii suceveni sunt Babalean Teodora Denisa, Şcoala Gimnazială “Samson Bodnărescu” Gălănești, Babliuc Alexia de la, Colegiul Național “Ştefan cel Mare” Suceava, Bîrsan Flavia Elena, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Rădăuți, Carcea Alina, Şcoala Gimnazială “Ioan Vicoveanu” din Vicovu de Jos, Ciocan Filip Fabian, Şcoala Gimnazială nr. 1 Gura Humorului, Coroamă Elena Doruța, Şcoala Gimnazială “I.G.Sbiera” Horodnic de Jos, Mareș de la Şcoala Gimnazială Humoreni, Niculcea Francesca, Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Rădăuți, Şandru Raluca Elena, de la Colegiul Național “Nicu Gane” Fălticeni, Schipor Alexia de la Şcoala Gimnazială nr. 1 din Vicovu de Sus, Spoială Rebeca de la Colegiul Național “Ştefan cel Mare” Suceava, Todosi Mihaela, Liceul Tehnologic “Nicanor Moroșan” din Pârteștii de Jos și Țișca Adela de la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” Rădăuți.

Nici nu au scăpat bine de Evaluarea Națională și proaspeții absolvenți ai claselor a VIII-a vor intra în focul admiterii la liceu. Pentru a ocupa un loc, aceștia trebuie să participe la repartizarea computerizată, care se face pe baza mediei de la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, și a mediei anilor de gimnaziu, cu o pondere de 20%. În perioada 3 – 7 iulie, absolvenții de gimnaziu vor completa fișele de înscriere, urmând ca pe 12 iulie să se desfășoare repartizarea computerizată într-o singură etapă. Repartizarea se realizează în funcție de opțiunile elevului, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere. În perioada 15 – 18 iulie, elevii își vor depune dosarele de înscriere la școlile la care au fost repartizați, iar pe data de 18 iulie unitățile de învățământ vor transmite către Inspectoratul Şcolar Județean situația locurilor rămase libere. Situațiile speciale vor fi rezolvate de comisia specială de admitere după etapa de repartizare computerizată, în intervalul 19 – 23 iulie.

Anul acesta, se pare că va fi o concurență acerbă printre absolvenții claselor a VIII-a pentru ocuparea unui loc la liceu. Numărul locurilor, în liceele sucevene, a scăzut cu aproape 350, față de anul trecut. Mai exact, în planul de școlarizare pentru anul școlar 2019-2020, Ministerul Educației a aprobat un număr de 182 de clase la învățământul liceal, față de 193, câte au fost la începutul anului școlarcare tocmai s-a încheiat. S-a păstrat atât numărul claselor de la învățământul liceal seral, cât și cel de la învățământul liceal cu frecvență redusă, fiind și anul acesta trei, respectiv cinci clase. Reprezentanii Ministerului Educației au păstrat, comparativ cu anul școlar trecut, și numărul claselor la învățământul postliceal și la cel special, fiind și acum aprobate câte 14, respectiv 13 clase. După cum arată datele statistice, se poate observa clar că numărul locurilor luate de la învățământul liceal, au fost dirijate către învățământul profesional și dual. Dacă pentru anul școlar 2018-2019, Ministerul Educației aprobase în Suceava, 50 de clase, planul de școlarizare pentru anul școlar viitor, cuprinde 77 de clase. (Cristina RUŞTI)

Vezi si

Primul strat de asfalt pe axialul Suceava – Iași se va turna la Bosanci în două săptămâni

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a verificat stadiul lucrărilor la drumurile județene. El a …