Saturday , April 20 2024

13 afgani şi sirieni au fost găsiţi, în urma unor percheziţii, în casa unui sucevean

migranti 1 [800x600]

 DIICOT Suceava a organizat ieri opt percheziţii în judeţul Suceava într-un dosar de trafic de migranţi. Astfel, la locuinţa unui bărbat din municipiul Suceava au fost găsiţi 11 afgani şi doi sirieni, care au fost introduşi ilegal în România peste frontiera verde dinspre Ucraina. Gruparea, coordonată de un ucrainean, prelua migranţii din Cernăuţi – Ucraina, îi introducea în România, apoi îi duceau prin Ungaria la Viena în Austria u pentru fiecare migrant gruparea primea între 4.000 şi 4.500 de dolari

 
Ieri, după ce pe raza municipiului Suceava, au fost depistaţi Marius M., de 24 de ani, din comuna Brodina şi E.G., cu dublă cetăţenie română şi ucraineană, care urmau să transporte un grup de migranţi peste frontiera de Vest, lucrătorii BCCO Suceava, cu sprijinul IPJ Suceava – SAS, IJJ Suceava, ITPF Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi, lucrători din cadrul Poliţiei municipiului Suceava şi Poliţiei municipiului Rădăuţi, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, au organizat o acţiune, ocazie cu care au fost făcute opt percheziţii domiciliare pe raza judeţului Suceava şi au fost puse în executare şase mandate de aducere, ceilalţi suspecţi nefiind în România.
Cu ocazia percheziţiilor făcute, la domiciliul suspectului Daniel C., de 47 de ani, din municipiul Suceava şi la tatălui acestuia, au fost găsiţi 13 migranţi – 11 afgani şi doi sirieni – introduşi anterior în mod ilegal peste frontiera verde dinspre Ucraina, fiind anunţat în acest sens Serviciul pentru Imigrări Suceava care urmează să-i preia şi să le clarifice situaţia juridică. Totodată au fost ridicate în vederea cercetărilor două maşini, 1.590 de dolari, 210 euro, 1.800 de lei, un pistol cu gaz, opt telefoane mobile, paşapoarte, cărţi de identitate, precum şi mai multe înscrisuri cu valoare probatorie în cauză.
De asemenea, persoanele pe numele cărora au fost emise mandate de aducere au fost duse la sediul DIICOT Suceava pentru audieri. Pe parcursul cercetărilor activităţile de suport tehnic au fost asigurate de către SOS Suceava, SOS Cluj, SOS Alba, SOS Timişoara, SOS Oradea, DGIPI şi SRI – Direcţia Judeţeană Suceava. Totodată, au fost făcute activităţi operative punctuale şi de către lucrători din IGI – Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi, ITPF Sighetu Marmaţiei – Sectorul Poliţiei de Frontieră Rădăuţi şi BCCO Alba Iulia.
Cercetările sunt continuate de oamenii legii în vederea stabilirii întregii activităţi infracţionale, prinderii şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor. migranti 2 [800x600]
Gruparea primea între 4.000 şi 4.500 de dolari pentru fiecare migrant
Incepând cu luna noiembrie a anului 2013, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava au făcut cercetări sub coordonarea unui procuror din cadrul DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava, faţă de suspecţii Ivan L., de 41 de ani, cetăţean ucrainean, G.C., de 41 de ani, cu dublă cetăţenie, română şi moldovenească, M.B., de 40 de ani, cetăţean ucrainean şi Alin B., de 30 de ani, din comuna Straja, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”.
În urma activităţilor operative complexe desfăşurate de anchetatori, s-a stabilit că în cursul lunii noiembrie 2013 pe raza judeţului Suceava s-a constituit un grup infracţional organizat compus din Ivan L., cetăţean ucrainean, M.B., cetăţean ucrainean, Alin B. şi D.M., de 28 de ani, cetăţean ucrainean, care au acţionat împreună şi în mod coordonat în scopul săvârşirii infracţiunii de trafic de migranţi, pentru obţinerea de beneficii financiare.
Astfel, Ivan L., urmărit prin Interpol, în prezent arestat în Republica Moldova, liderul şi coordonatorul grupului, ţinea legătura cu persoane aflate pe teritoriul Ucrainei, care furnizau migranţii în zona oraşului Cernăuţi, de unde erau preluaţi de către D.M., care la cererea lui Ivan L., organiza şi realiza, prin intermediul altor complici cetăţeni ucraineni, transportul şi călăuzirea migranţilor peste frontiera verde în România, prin zona comunei Brodina. Din zona de frontieră, migranţii erau preluaţi de către Alin B., cu ajutorul altor călăuze, apoi erau transportaţi în interiorul ţării şi eventual găzduiţi până la momentul predării lor către ceilalţi membri ai grupului. G.C. şi Ivan L. luau migranţii de la Alin B., îi călăuzeau pe teritoriul României până în apropierea frontierei de vest, îi cazau în diverse case particulare, hoteluri sau pensiuni şi le organizau ieşirea ilegală din România către Spaţiul Schengen. Trecerea frauduloasă a migranţilor în Ungaria se realiza fie prin călăuzirea migranţilor peste frontiera verde de către M.B., V.F., cetăţean ucrainean sau V.N., de 34 de ani, cetăţean ucrainean, în prezent arestat în Ungaria, fie prin ascunderea lor în mijloace de transport. Pe teritoriul Ungariei, migranţii erau preluaţi cu microbuze de către legături ale lui Ivan L., care îi transportau până în Viena – Austria. Pentru fiecare migrant traficat pe ruta Cernăuţi (Ucraina) – România – Ungaria – Viena (Austria) se percepea suma de 4.000 – 4.500 de dolari, bani care se împărţeau între membrii şi sprijinitorii grupului, în funcţie de poziţia şi aportul fiecăruia.
În modalitatea mai sus menţionată au fost racolate, găzduite şi transportate de pe raza judeţului Suceava, şapte grupuri de migranţi, compuse din 31 de persoane – şase grupuri cu 25 persoane trecute fraudulos din Ucraina în România şi un grup cu şase persoane racolate din Centrul de Cazare şi Proceduri pentru Solicitanţii de Azil Rădăuţi. Grupurile au fost monitorizate şi depistate cu sprijinul lucrătorilor poliţiei de frontieră din cadrul PTF Salonta, PTF Borş, ITPF Timiş, PTF Sânicolau Mare şi Serviciul pentru Străini Arad. După prinderea acestora, migranţii solicitau azil, iar membrii grupării îi preluau din nou, îi transportau şi cazau la diferite pensiuni de pe raza judeţelor Bihor, Timiş, Alba sau Cluj, încercând să-i scoată din ţară prin alte metode.
Majoritatea membrilor reţelei sunt din Ucraina sau din Republica Moldova, coordonarea activităţilor infracţionale fiind făcută de pe teritoriul Ucrainei, iar migranţii provin din Pakistan, Afganistan, Irak sau Siria.
În urma probelor administrate în dosar s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de 16 suspecţi, pentru comiterea infracţiunilor de „constituirea unui grup infracţional organizat” şi „trafic de migranţi”. (Constantin ZUZEAC)

Vezi si

ADU și-a lansat candidații la fucția de primar al Sucevei și președinte al Consiliului Județean

Alianța Dreapta Unită (ADU) Suceava a lansat oficial, la o ceremonie care a avut loc …