12 copii din Neamț au ajuns la Spitalul Județean Suceava cu toxiinfecție alimentară

23/08/19 ora:7:26am

Aceștia erau cazați la o pensiune din Poiana Micului, dar au venit cu alimente de acasă și și-au gătit singuri. După o noapte în spital, cei 12 au fost externați și au putut pleca spre casă 

Vacanța unui grup de copii din județul Neamț s-a încheiat la Spitalul Județean, miercuri seara, după ce 12 copii cu vârste cuprinse între șapte și 16 ani, care se aflau într-o tabără în localitatea Poiana Micului din județul nostru, au ajuns la Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean Suceava acuzând vărsături, stări de greață și diaree. Copiii au fost preluați de mai multe ambulanțe de la pensiunea unde erau cazați și transportați la spital, unde au fost internați la secțiile de Pediatrie și Boli Infecțioase. După cum au explicat cadrele medicale, trei dintre aceștia prezentau o stare de deshidratare ușor mai accentuată, restul având o formă mai ușoară a bolii. “Inițial au fost aduși 12 copii cu simptome de toxiinfecții alimentare. În urma primelor investigații care s-au făcut la nivelul Unității de Primiri Urgențe, s-a constatat doar la trei copii o stare de deshidratare ușor mai accentuată, ca să spunem așa, iar restul sunt stabili hemodinamic și respirator, stare generală bună”, a explicat medicul Liviu Cîrlan, șeful UPU Suceava.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Suceava au deschis o anchetă în acest sens pentru a se stabili cu exactitate de unde au căpătat copiii virusul care le-a stricat vacanța. „Un grup de copii și tineri din județul Neamț s-a cazat luni, 11 august, în localitatea Poiana Micului din comuna Mănăstirea Humorului. Aceștia au adus alimente de acasă și și-au gătit singuri. În noaptea de luni spre marți, unei fetițe i s-a făcut rău, a avut greață, vărsături, părinții acesteia au venit și au luat-o la domiciliu. După 24 de ore au început și alți copii să simtă dureri abdominale, greață și vărsături, au fost evaluați la fața locului și 12 dintre aceștia au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență «Sfântul Ioan cel Nou»”, a precizat medicul Liliana Grădinariu, directorul DSP Suceava.

Starea de sănătate a copiilor este bună, iar în cursul zilei de ieri aceștia au fost externați de la Spitalul Județean Suceava și au plecat spre Piatra Neamț.

Direcția de Sănătate Publică Suceava continuă verificările pentru a stabili cu exactitate de la ce a pornit întregul focar. “O echipă de inspectori ai serviciului de Control în Sănătate Publică s-a deplasat la fața locului verificând condițiile igienico-sanitare. Probele recoltate sunt în lucru. Specialiștii compartimentului de Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile desfășoară o anchetă epidemiologică. O probă de materii fecale și o probă de lichid de vărsătură de la pacienții internați se află de asemenea în lucru la Laboratorul de Diagnostic și Investigare în Sănătate Publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava”, a completat directorul DSP Suceava, medicul Liliana Grădinariu. (Cristina RUŞTI)