Friday , March 29 2024

10 romi din Gulia, săltați de 50 de polițiști și băgați în închisoare

Xece indivizi care și-au măcelărit în vara anului 2014 doi consăteni au primit pedepse de la 7 ani și 8 luni în sus, în principal pentru tentativă de omor. Sâmbătă, 50 de polițiști de la IPJ au descins la Gulia, luându-i pe cei zece ca din oală, încătușându-i și transportându-i la Penitenciarul Botoșani 

gulia descindere (2)

In cursul zilei de sâmbătă, peste 50 de polițiști din cadrul IPJ Suceava au descins în satul Gulia, orașul Dolhasca, pentru a pune în executare un număr de 10 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, în baza unei sentințe pronunțate vineri, 7 iulie a.c., de Curtea de Apel Suceava. Este vorba despre 10 indivizi de etnie rromă din localitate care, în baza unei mai vechi dușmănii, au fost la un pas de a-i omorî pe doi con­săteni ai lor. Toți au fost condamnați la pedepse  între 7 ani și 8 luni mergând până la peste 10 ani de închisoare în cazul unuia dintre aceștia, care mai avea o pedeapsă anterioară pentru care i s-a ridicat suspendarea. Descinderea polițiștilor a fost apreciată ca fiind un succes, în condițiile în care toți cei 10 condamnați au fost găsiți pe raza satului Gulia, au fost ridicați și duși la Pe­nitenciarul din Botoșani, unde își vor executa pedepsele. “La 08.07.2017, în baza planului de acțiune întocmit la nivelul IPJ Suceava, polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, împreună cu polițiști din cadrul Poliției orașului Dolhasca și beneficiind de sprijinul a două grupe din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale – IPJ Su­ceava s-au deplasat pe raza orașului Dolhasca, sat Gulia, ocazie cu care au procedat la punerea în executare a 10 mandate de executare a pedepsei cu în­chisoarea emise de Tribunalul Su­ceava la data de 07.07.2017. În cadrul acțiunii complexe au fost dispuse și măsuri informative pentru ­suprave­gherea operativă a persoanelor posesoare de mandat, astfel încât să se poată realiza în condiții de deplină siguranță capturarea la timp a tuturor celor 10 persoane. Măsurile au fost dispuse pentru a fi   înlăturată sustragerea de la executarea pedepsei a celor implicați”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul Ionuț Epureanu. El a explicat că au fost organizate măsuri suplimentare de siguranță pentru a fi   descurajate eventu­ale acte de tulburare a ordinii și li­niș­tii publice de către membri ai familiilor celor 10 bărbați. Cei  50 de polițiști i-au identificat și încătușat fără incidente ma­jore pe  toți cei 10 condamnați:  Adrian Sîrbu de 44 de ani, Decebal  Dulap  de 32 ani; Eugen Roman de 31 de ani; Zicu Sîrbu de 54 de ani; Segal Sîrbu de 32 de ani; Dumitru Dulap de 60 de ani; Ilie  Moldovan de 42 de ani;  Florin Roman de 27 de ani; Gheor­ghiță Sîrbu de 48 de ani și Darius Dulap de 36 de ani, toți din orașul Dolhasca, satul Gulia.gulia descindere (1)

Condamnarea finală, la aproape trei ani de la trimiterea în judecată

Curtea de Apel Suceava a dat decizia finală în dosarul în care au fost inculpați inițial 13 bărbați de etnie romă din satul Gulia, orașul Dolhasca, trimiși în judecată în anul 2014 în urma unui scandal violent, soldat cu răni care au pus în pericol viața celor atacați. Eve­nimentul s-a produs la începutul verii anului 2014, iar în luna septembrie a aceluiași an, rechizitoriul a fost în­­toc­mit și trimis spre judecată magistraților de la Tribunalul Suceava. In data de 5 ianuarie 2016, Tribunalul s-a pronun­țat, anunțând condamnări  aspre. Incul­pații au depus apel, judecat de Curtea de Apel Suceava, care s-a pronunțat la sfârșitul săptămânii, definitiv. Cum am arătat deja, toți cei condamnați au fost găsiți de polițiștii investiți cu mandate de executare, arestați și duși la Penitenciarul Botoșani, unde urmează să își ispășească pedepsele.

 Curtea de Apel, mai “omenoasă” decât Tribunalul

Potrivit deciziei luate vineri, au fost reduse mai multe pedepse față de decizia anterioară. Astfel, Decebal Dulap   va avea de executat în total 7 ani și 8 (opt) luni închisoare plus pedepse complementare, nu se știe cât de importante pentru condamnat (de genul interdicției de a alege și a fi ales, să exercite funcții ce implică exercițiul autorităților de stat, etc). Sunt reduse pedepsele principale pentru Dumitru Dulap, urmând să execute de asemenea 7 ani și 8 luni de închisoare, plus pedepsele complementare. Sunt reduse și pedepsele principale aplicate lui Gheorghiță Sârbu, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, de  8 ani și 2 luni închi­soare cu interzicerea unor drepturi ca pedeapsă complementară. Au fost reduse și  pedepsele principa­le aplicate lui Adrian Sârbu, acesta urmând să execute 8 ani și 2 luni închisoare, plus pedepsele complementare. Au fost de asemenea reduse pedepsele aplicate lui Zicu Sârbu, acesta urmând să execute în total tot la 8 ani și 2 luni de închisoare, cu pe­depse complementare. Pe­deapsa lui Segal Sîrbu este de 7 ani și 8 luni închisoare cu pedepse complementare aferente. Instanța a consta­tat că Segal  se află în stare de recidivă postcondamnatorie față de pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată anterior pentru infracțiuni în județul Botoșani. S-a dispus revocarea suspendării pri­mei pedepse, rezultând o pedeapsă finală de 10 ani și 8 luni închisoare. {i pe­dep­sele principale aplicate lui Eugen Roman au fost reduse, dar va trebui și acesta să execute o pedeapsă de 7 ani și 8 luni de închisoare, plus complementarele. La fel și în cazul lui Florin Ro­man, care va executa 7 ani și 8 luni închisoare cu pe­deapsa complementară.  Instanța a redus și pedepsele principale aplicate lui Ilie Moldovan, la 8 ani și 3 luni închisoare cu interzicerea acelorași drepturi, ca pedeapsă complementară. {i în cazul lui Darius Dulap s-a dispus reducerea pedepselor principale, acesta urmând să execute  7 ani și 9 luni de închisoare plus pedepsele complemen­tare.

De menționat că toți cei zece inculpați au fost condamnați, fiecare dintre ei, la pedepse între 6 luni și opt ani de închisoare, pentru trei infracțiuni – violare de domiciliu, distrugere și tentativă de omor, ultima faptă fiind cea mai gravă.

Curtea de Apel a redus într-adevăr pedepsele, dar nu semnificativ, fiecare dintre inculpați beneficiind de o redu­cere de maximum 6 luni la pedeapsa principală, ceea ce, să recunoaștem, la condamnări de la 7 ani în sus, nu înseamnă mare lucru. S-a decis însă reducerea substanțială a cuantumului dau­nelor morale, care trebuiau să fie plătite către părțile vă­tămate de către Decebal Du­lap, Dumitru Dulap, Gheor­ghiță Sîrbu, Zicu Sîrbu, Segal Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman, Ilie Moldovan și Darius Dulap, de la 90.000 de lei la 50.000 de lei către partea civilă Va­sile Iordache. De asemenea, instanța a dispus reducerea cuantumului daunelor mo­rale la a căror plată au fost obli­gați cei 10 către Georgel Chiriac, de la 67.500 lei la 30.000 de lei. Daunele morale pentru altă victimă – Nicolae Iordache – au fost diminuate de asemenea de la 10.000 la 5.000 de lei.

Cum s-a desfășurat “bătălia” de la Gulia, din vara anului 2014

Din probele administrate de procu­rorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, care au stat la baza trimiterii în judecată a romilor din Gulia – Dolhasca, reiese că între membrii familiei Iordache și membrii familiei Sîrbu, respectiv Dulap din Gulia exista  o stare conflictuală veche, de-a lungul timpului având loc mai multe incidente solda­te în principal cu rănirea pro­­ta­­goniștilor. In data de 17 iunie 2014, partea vătămată Nicolai Iordache, poreclit Tărzănel, lucra împre­ună cu alte două persoane la con­­struirea gardului împrejmuitor al proprietăților sale – acesta având în aceeași curte două imobile, o casă de locuit și un spațiu comercial. Cei trei erau ajutați și de Vasile Iordache, de 62 de ani, respectiv Georgel Chiriac, de 42 de ani, tatăl, respectiv cumnatul lui Tărzănel. Pe la ora 20.00, aceștia au terminat de lucrat, strângeau sculele și făceau curățenie în curte. In acel moment, membrii familiilor Sîrbu și Dulap au pătruns în curtea lui Tărzănel, înarmați cu furci, topoare, răngi, pari și cuțite. Grupul de atacatori format din Ilie Moldovan, Adrian Sîrbu, Eugen Roman, Florin Roman și Gheorghiță Sîrbu s-a năpustit asupra lui Vasile Iordache, aplicându-i  mai multe lovituri  cu obiectele ce le aveau asupra lor în mai multe zone vitale ale corpului, în special la nivelul capului. Vasile Iordache a fost lovit cu furca, cu muchia toporului, cu parii și a fost înjunghiat cu un cuțit. Ceilalți atacator  s-au ocupat de Georgel Chiriac, care a primit mai multe lovituri cu armele din dotare de la Segal Sîrbu, Zicu Sîrbu, Dumitru Dulap, Decebal Dulap, Darius Dulap, Robert Constantin. Cei doi, mai mult morți decât vii, au fost duși la Spitalul Județean cu multiple răni.

Rudele de sex feminin ale inculpaților, în arest pentru mărturie mincinoasă

Procurorii au avut de furcă în continuare și cu consoarte ori rude de sex feminin, dar nu numai, ale celor inculpați în dosar. Inainte de a se da prima condamnare, în luna iulie a anului 2016, anchetatorii au descins din nou la Gulia, 16 persoane de etnie rromă find suspectate de mărturie mincinoasă în dosarul mai sus descris. In cele din urmă, pentru nouă suspecți cu vârste cuprinse între 20 și 60 de ani, respectiv Maria Dumitru, Florin Dumitru, Victoria Sîrbu, Mariana Ro­man, Valerica Baicu, Mariana Ma­zarache, Elena Edu, Laura Roman și Mihaela Sîrbu, s-au emis mandate de reținere pentru 24 de ore sub aspectul comiterii infracțiunii de mărturie mi­ncinosă. Aceste rude, mai ales femeile s-au dat în spectacol în fața sediului IPJ Suceava, punând, cum le este obiceiul, argumentul că au copii mici de crescut. După o noapte de arest, acestea au fost lăsate să plece acasă, “la copilași”, dosarul pentru mărturie mincinoasă continuându-și cursul.  (D.Z., N.R.)

 

 

 

Vezi si

Puștan de 12 ani, filmat conducând un BMW prin Verești (VIDEO)

Miercuri dimineață, pe rețeaua  Facebook, pe pagina ”Suceava Fail”, a fost postată o înregistrare video …