Thursday , April 18 2024

ZIUA FRANŢEI: Paradă de milioane de euro la Paris

Sărbătoare pe străzile Parisului, cu ocazia Zilei Franţei. Astăzi de împlinesc 223 de ani de la întemeierea statului francez modern, în urma revoluţiei care a înlăturat de la putere dinastia monarhiei de Bourbon.

parada_4_26797000

UPDATE: Parada militară de Ziua Naţională a început duminică la ora 10.00 (11.00, ora României) pe Bulevardul Champs Elysées din Paris, în prezenţa a mii de persoane, relatează ziarul Le Monde. Cu ocazia Zilei Naţionale, Franţa încearcă să reafirme eficienţa forţelor militare şi rolul acestora pe scena internaţională. Preşedintele François Hollande a deschis parada la bordul vehiculului de comandă. Politicianul socialist, criticat pentru starea economiei ţării şi a cărui popularitate este în scădere vertiginoasă, a trecut în revistă trupele începând de la Arcul de Triumf şi continuând pe Bulevardul Champs Elysées. Parada a fost iniţiată de aproximativ 60 de militari din Mali care au defilat alături de colegii din unităţile franceze care au participat la operaţiunile din acest stat african. La paradă asistă şi secretarul general ONU, Ban Ki-moon, preşedintele interimar al Mali, Dioncounda Traoré, şi oficiali guvernamentali din 13 ţări africane. François Hollande va respecta tradiţia acordării unui interviu televizat de la Palatul Elysée, urmând să prezinte starea naţiunii după primele 14 luni de mandat. Confruntat cu o situaţie economică şi socială preocupantă, Hollande va încerca să demonstreze că va continua combaterea şomajului; de asemenea, va vorbi despre situaţia din Egipt, Siria şi Tunisia.

 

Cu ocazia zilei naţionale, se organizeaza în fiecare an o paradă militară de-a lungul celebrului Champs Elysees, precum şi un foc de artificii deasupra capitalei. Nu vor lipsi concertele şi petrecerile în aer liber, la care sunt aşteptaţi sute de mii de oameni din întreaga ţară. Cu toate acestea, presa scrie că evenimentul va fi afectat de criza economică de pe continent. Organizatorii paradei militare au încercat să micşoreze costurile întregii manifestări cu aproape un sfert faţă de anii precedenţi. În 2012, organizarea paradei a costat nici mai mult, nici mai puţin de patru milioane de euro.

Ziua Franţei (14 iulie) va fi marcată duminică, în Bucureşti, printr-o expoziţie de maşini de epocă şi una de fotografii, “tabloul parizian” fiind completat cu piese vestimentare rafinate şi delicatese franţuzeşti.

Spectacolul-colaj de şansonete “Paris, Mon Amour”, al Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti, va fi prezentat duminică, în Parcul Titan, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei. 

Programul include un show muzical în aer liber, “Paris, ieri şi azi, concertul de dragoste şi cavalerism”, susţinut de formaţia Truverii, un spectacol de operă pentru copii, “Monsieur Choufleuri” (Opera Comică pentru copii), şi proiecţia de film “Paris, je t’aime”, prezentată de Irina Margareta Nistor. Conceptul şi regia evenimentului sunt semnate de Alice Barb, informează un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Spectacolul Teatrului Naţional de Operetă închide programul artistic al zilei şi aduce în faţa publicului cele mai cunoscute şansonete franţuzeşti ale lui Edith Piaf (“Je ne regrette rien”, “La vie en rose”), Jacques Brel (“Ne me quitte pas”) şi Joe Dassin (“Salut”), interpretate de soliştii Operetei, cu acompaniamentul orchestrei şi al ansamblului de balet.

Spectacolul “Paris, mon amour” este una dintre cele mai de succes producţii ale instituţiei, jucată până acum în peste 10 oraşe din ţară, în faţa a mii de spectatori.

 

Academicianul Marius Sala va primi Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, de Ziua Naţională a Franţei (14 iulie), sărbătorită sâmbătă şi la Ambasada Franţei din Bucureşti, informează un comunicat al instituţiei.

Distincţia îi va fi acordată lui Marius Sala de ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin.

În octombrie 2011, Marius Sala, vicepreşedinte al Academiei Române şi directorul Institutului de Lingvistică “Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti”, a fost distins cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Ofiţer de statul francez. La sfârşitul lunii mai, el a primit şi Steaua României în grad de Ofiţer, din partea Preşedinţiei.

Marius Sala, născut pe 8 septembrie 1932, la Vaşcău, în judeţul Bihor, este lingvist, membru al Academiei Române, din 2001, şi vicepreşedinte al acestei instituţii, din 2005.

Vezi si

Consiliul de Securitate al ONU votează vineri privind primirea în organizaţie a statului palestinian

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri în privinţa cererii statului palestinian de …