Friday , March 29 2024

“Vinerea plecarii”: Sute de mii de manifestanţi protestează în marile oraşe din Egipt

Sute de mii de egipteni au ieşit pe străzi, vineri, pentru a cere plecarea preşedintelui Hosni Mubarak, în cea de-a 11-a zi de proteste marcate de prezenţa unor personalităţi politice în piaţa Tahrir, plină de persoane.

Vedetă a diplomaţiei lumii arabe, liderul Ligii Arabe, Amr Moussa, foarte popular în ţara sa, a venit în piaţa Tahrir (Eliberării) pentru a contribui la “calmarea” situaţiei, potrivit biroului său de presă.

În cursul dimineţii, el nu a exclus să se prezinte la alegerile prezidenţiale.

Mişcarea de contestare a cerut o mobilizare generală pentru ceea ce a numit “vinerea plecării” şi speră să reunească un milion de persoane în ţară, în cea de-a 11-a zi a unei revolte soldate cu cel puţin 300 de morţi şi mii de răniţi, potrivit ONU.

În piaţa Tahrir, zeci de mii de manifestanţi au participat la rugăciunea săptămânală.

“Ne-am născut liberi şi vom trăi liberi. Vă cer să aveţi răbdare până la victorie”, a declarat imamul, identificat de credincioşi drept Khaled al-Marakbi, care a plâns, ca mulţi alţii, în timpul rugăciunii pentru morţi.

După rugăciune, manifestanţii au scandat “Irhal, irhal” (Pleacă, pleacă), la adresa lui Mubarak, care a susţinut că nu va candida pentru un al şaselea mandat la alegerile prezidenţiale din septembrie, după aproape 30 de ani la putere.

Pentru a ajunge în piaţă, unde mii de persoane şi-au petrecut noaptea în pofida restricţiilor de circulaţie, manifestanţii trebuie să treacă de un punct de control al armatei, apoi de alte şase baraje civile.

Ministrul Apărării, Mohamed Hussein Tantawi, a mers în piaţă în cursul dimineţii pentru a evalua situaţia, aceasta fiind prima vizită a unui oficial de rang înalt al regimului de la începutul mişcării de contestare.

“V-a spus că nu se va prezenta”, a declarat el, referindu-se la declaraţiile lui Mubarak.

“Dacă oprim (mişcarea), răzbunarea va fi terifiantă”, a reacţionat un manifestant, Khaled Abdallah.

Numeroşi egipteni au răspuns apelului la mobilizare şi în provincie: zeci de mii se aflau în Alexandria (nord), 10.000 la Menufiya (nord), 20.000 la Mahalla (Delta Nilului), 5.000 la Suez (est), zeci de mii la Mansura (Delta Nilului), 5.000 la Assiut (centru) şi zeci de mii la Luxor (sud), potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate.

Starea de aşteptare aparentă a armatei, care a promis să nu folosească forţa împotriva manifestanţilor dar care nu s-a opus atacurilor împotriva acestora, generează întrebări dar cu certitudine rolul său va fi decisiv indiferent care va fi rezultatul crizei.

Într-un interviu acordat postului american de televiziune ABC, Mubarak a declarat că “s-a săturat să mai fie preşedinte”, dar că nu poate să demisioneze “de teamă că ţara ar plonja în haos”, a declarat jurnalista Christiane Amanpour.

Comunitatea internaţională continua să facă presiuni asupra preşedintelui egiptean. Potrivit New York Times, Statele Unite discută cu liderii egipteni pentru ca Mubarak să cedeze putere unui Guvern de tranziţie condus de vicepreşedintele Omar Suleiman.

Ghidul suprem al Fraţilor Musulmani, principala forţă de opoziţie, Mohammed Badie, a declarat că este dispus la dialog cu Suleiman, dar numai după plecarea lui Mubarak. El s-a declarat favorabil unei “perioade de tranziţie conduse de vicepreşedinte”.

Două partide ale opoziţiei, Wafd (liberal) şi Tagammu (stânga), au acceptat oferta de dialog a lui Suleiman.

Ghidul suprem iranian, Ali Khamenei, a cărui ţară este în relaţii reci cu Egiptul din cauza tratatului de pace al acestuia cu Israelul, a cerut un regim islamic.

Miercuri şi joi, confruntări violente au avut loc între susţinătorii şi opozanţii regimului, provocând opt morţi şi mii de răniţi, potrivit unor surse oficiale şi medicale.

Liderii europeni, reuniţi în cadrul unui summit la Bruxelles, au avertizat autorităţile egiptene împotriva oricărui derapaj, iar Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a cerut anchete “transparente şi imparţiale” asupra acestor violenţe.

Zeci de jurnalişti străini au fost bătuţi, reţinuţi sau intimidaţi în ultimele zile.

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …