Friday , March 29 2024

Germania închide provizoriu 7 reactoare. Rusia îşi verifică centralele nucleare

După dezastrul din Japonia de la centrala nucleară Fukushima, cancelarul german, Angela Merkel, a anunţat marţi închiderea imediată şi pentru o perioadă de trei luni a tuturor reactoarelor date în funcţiune în Germania “înainte de 1980”. Şi Rusia e precaută. Premierul Vladimir Putin a ordonat marţi verificarea centralelor nucleare ruseşti în urma accidentelor de la centralele japoneze, relatează RIA Novosti.

“Vom demara un proces de verificare a tuturor centralelor nucleare”, a declarat cancelarul german în cadrul unei conferinţe de presă. Această examinare va avea drept consecinţă “oprirea tuturor reactoarelor care au intrat în funcţiune înainte de 1980, pe durata moratoriului”, a adăugat Merkel, citată de MEDIAFAX.

Merkel a anunţat luni un mortariu de trei luni provind prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, în timp ce accidentul nuclear din Japonia a exacerbat ostilitatea tradiţională a populaţiei germane faţă de energia atomică. Aşa cum a promis în campania din 2009, cancelarul a decis prelungirea cu 12 ani în medie a duratei de funcţionare a reactoarelor, în timp ce social-democraţii aliaţi cu ecologiştii au programat în urmă cu zece ani o oprire progresivă a acestora până în 2020.

Şapte reactoare nucleare au fost puse în funcţiune în Germania înainte de sfârşitul lui 1980: unul la Schleswig-Holstein (nord), unul în Saxonia Inferioară (nord-vest), două în Hesse (vest), două în Baden-Wurtemberg (sud-vest) şi unul în Bavaria (sud).

Această decizie afectează patru operatori ai centralei nucleare din Germania: o filială a grupului suedez Vattenfall, grupurile private germane EON şi RWE, şi grupul public regional german EnBW.

În timp ce Germania îşi închide centralele din vremea comunistă, premierul rus Vladimir Putin ordonă verificarea centralelor nucleare ruseşti în urma accidentelor de la centralele japoneze, relatează RIA Novosti, citată de NewsIn.

“Ministerul rus al Energiei, grupul public Rosatom şi Ministerul Resurselor naturale trebuie să analizeze starea nuclearului civil rus, perspectivele evoluţiei sale şi să prezinte concluziile guvernului, într-o lună”, a spus Putin.

Şi alte state din UE iau măsuri ca urmare a dezastrelor din Japonia.

Elveţia a suspendat procesul de aprobare a trei noi centrale nucleare, pentru a reanaliza standardele de siguranţă, a declarat, luni, ministrul Energiei, Doris Leuthard. Inspectoratul federal elveţian pentru siguranţă nucleară a fost solicitat să facă verificări la centralele nucleare existente deja în Elveţia.

În Finlanda, ministrul Economiei, Mauri Pekkarinen, a anunţat că va fi verificată siguranţa reactoarelor nucleare, iar Suedia nu va modifica durata de viaţă a centralelor sale atomice.

Secretarul pentru Energie şi Schimbări Climatice din Marea Britanie, Chris Huhne, a declarat că a comandat inspectorului pentru energie nucleară un raport cuprinzător privind implicaţiile situaţiei din Japonia şi lecţiile care trebuie învăţate.

La nivelul Uniunii Europene, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger a declarat, luni, că un summit special al UE privind siguranţa nucleară ar trebui să analizeze toate consecinţele legale, tehnice, economice şi politice ale crizei din Japonia.

Ministrul Economiei şi Energiei din Bulgaria, Traicho Traikov, a declarat că va cere detalii suplimentare şi garanţii referitoare la siguranţa viitorului reactor de la centrala Belene.

Polonia intenţionează în continuare să construiască prima sa centrală atomică până în 2020, iar Cehia nu are planuri imediate pentru reanalizarea planurilor de extindere în acest domeniu.

Grupuri ecologiste franceze au cerut ca Franţa să pună capăt dependenţei de energia nucleară, întrucât problemele din Japonia demonstrează că în acest domeniu nu există garanţii privind siguranţa.

Vezi si

Uriașa bază aeriană NATO care se construiește la Mihail Kogălniceanu îi deranjează pe ruși

Activităţile NATO din Europa de est şi din regiunea Mării Negre sunt concentrate pe pregătirea …