Thursday , April 18 2024

A murit Richard Holbrooke, emisarul SUA in Afganistan si Pakistan

Richard Holbrooke, emisarul lui Barack Obama în Afganistan şi Pakistan şi, potrivit preşedintelui Statelor Unite, un “veritabil gigant al politicii externe americane”, a decedat luni seara, la trei zile după ce a suferit o criză cardiacă.

“America a pierdut în această seară pe unul dintre cei mai puternici apărători ai săi şi pe unul dintre servitorii săi cei mai devotaţi”, a declarat secretarul de Stat Hillary Clinton, într-un comunicat.

“Progresele pe care le-am realizat în Afganistan şi Pakistan se datorează în bună parte eforturilor neîncetate ale lui Richard în favoarea interesului naţional al Americii şi în direcţia păcii şi securităţii”, a subliniat, la rândul său, preşedintele american.

Starea lui Holbrooke, în vârstă de 69 de ani, era critică încă de vineri. El a fost supus unei lungi operaţii de aortă la acest sfârşit de săptămână, apoi unei a doua intervenţii.

Din ianuarie 2009, l-a reprezentat pe Obama în Afganistan şi Pakistan, unde Statele Unite sunt implicate din 2001 într-un război împotriva talibanilor.

Preşedintele urmează să se exprime joi în legătură cu situaţia din cele două ţări, cu ocazia prezentării unui raport de etapă ce ar urma să evoce “progrese”, la un an după anunţarea noii sale strategii în această regiune.

Luni seară, au fost transmise numeroase omagii în memoria lui Richard Holbrooke.

“El a refăcut speranţa pentru numeroase persoane din întreaga lume”, a afirmat fostul preşedinte Bill Clinton, în timp ce vicepreşedintele Joe Biden a apreciat că el a fost “diplomatul cel mai talentat din generaţia sa”.

Cariera sa diplomatică a început în Vietnam în urmă cu aproape 50 de ani.

Artizan al acordului de pace de la Dayton, care a pus capăt în 1995 războiului din Bosnia, Holbrooke este supranumit “Kissinger al Balcanilor”.

Rolul lui Richard Holbrooke a permis salvarea a “zeci de mii de vieţi” în acest conflict, a declarat luni John Kerry, preşedintele comisiei de Afaceri Externe din Senatul american.

Pentru negocierea acestui mare succes al diplomaţiei americane, Richard Holbrooke s-a deplasat de mai multe ori în fosta Iugoslavie. El nu a ezitat să vorbească pe un ton dur şi cu Slobodan Miloşevici.

“A fost diplomatul prin excelenţă, capabil să îi înfrunte pe dictatori şi să se ridice pentru interesele Americii în condiţiile cel mai dificile”, scria, luni seară, Hillary Clinton. “În această seară, medicii săi au aflat ceea ce diplomaţii şi dictatorii din întreaga lume ştiu de mult timp. Nimeni nu este mai dur decât Richard Holbrooke”, declarase ea, cu mai puţin de două ore înainte de anunţarea morţii sale.

Tată a doi băieţi, Holbrooke se căsătorise în 1994 cu cea de-a treia soţie, fosta jurnalistă Kati Marton.

Vezi si

Telegram va ajunge într-un an la 1miliard de utilizatori pe lună

Aplicaţia de mesagerie Telegram va ajunge într-un an la un miliard de utilizatori activi pe …