UE pregateste o lovitura pentru Rusia: Pretul gazelor, negociat la comun. Ce zice Ponta

reportersite
28/04/14 ora:1:32pm

gazePremierul roman, Victor Ponta, a precizat, luni, ca Romania sustine proiectul Uniunii Europene de negociere la comun a pretului gazelor naturale cu Rusia.

Ideea a fost promovata de seful Guvernului din Polonia, Donald Tusk.

“E vorba de o Uniune Europeana a energiei, si aici Romania si Guvernul sustin in totalitate proiectul, am discutat cu Tusk despre el. Mai direct, nu va mai fi vorba de 28 de tari care negociaza separat cu Rusia pretul energiei – pentru ca asta inseamna situatii mai rele sau mai bune, in functie de interse -, ci o singura politica referitoare la preturi, iar UE va deveni un partener mai puternic intr-o relatie din ce in ce mai dificila si complicata cu Rusia, dupa agresiunea din Crimeea”, a precizat Victor Ponta, dupa ce a participat la a 45-a Adunare Generala a World Trade Centers Association “Shaping Global Growth”.

Seful Guvernului considera ca aceasta criza va da “un impuls extraordinar” acordului comercial dintre SUA si UE si ar putea grabi adoptarea unei decizii favorabile.

“E vorba de o piata comuna SUA-UE, Guvernul Romaniei si Romaniei o sustin in totalitate, deoarece reprezinta oportunitati pentru economia noastra pe care le tot amanam. Am folosit de aceasta ocazie (evenimentul ‘Shaping Global Growth’ – n.red.) pentru ca sa asigur mediul de afaceri ca exista un sprijin politic”, a transmis Victor Ponta.

Romania plateste unul dintre cele mai mari preturi pentru gazele importate de la gigantul rus Gazprom. Astfel, in martie 2011, tara noastra cumpara cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, in timp ce alte state europene (inclusiv Bulgaria si Germania) achizitionau gaze rusesti cu circa 360 dolari/1.000 metri cubi.

Donald Tusk militeaza pentru o uniune enrgetica la nivel european, astfel incat statele membre sa fie aduse mai aproape si in acest domeniu, printr-o politica comuna.

Intr-un articol publicat in Financial Times, el sustine ca primul pas in acest sens ar fi negocierea la nivelul intregii UE in ceea ce priveste pretul gazelor naturale livrate de Rusia.

Mai mult, premierul Poloniei crede ca mecanismele care garanteaza solidaritatea in randul statelor membre in cazul in care Moscova taie alimentarea cu resurse sa fie intarita, pentru a evita situatia din 2009, cand Rusia nu a mai furnizat gaze batranului continent via Ucraina.

In al treilea rand, Tusk considera ca Europa trebuie sa dezvolte o infrastructura energetica adecvata, dar si sa se foloseasca de toate resursele de care dispune, inclusiv de carbune si gaze de sist.

Nu in ultimul rand, seful Executivului polonez aminteste ca statele UE trebuie sa stabileasca parteneriate si sa faca investitii impreuna cu alte tari din afara blocului comunitar.