Friday , April 19 2024

Tarifele poliţelor RCA şi pentru locuinţe ar putea să crească în perioada următoare

rca

Tarifele de primă la poliţele obligatorii de răspundere civilă auto şi pentru locuinţe ar putea să crească în perioada următoare întrucât, potrivit preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară, Mişu Negriţoiu, resursele asigurătorilor sunt insuficiente pentru acoperirea despăgubirilor.

“Asigurătorii cu tarife medii sau cei mai scumpi nu sunt nebuni. Dar ei au o conduită internă care nu le permite să vândă mai ieftin. Distorsiunile din cota de piaţă vin din conduita organizaţională a unor asigurători (…) RCA este parte dintr-o competiţie neloială în piaţă prin care nivelul tarifelor a scăzut cu mult sub nivelul riscului potenţial. Dacă tarifele RCA au scăzut aşa de mult în piaţă pe considerente de cotă de piaţă, atunci tarifele RCA trebuie să îşi revină ca să acopere riscurile potenţiale şi să asigurăm plata despăgubirilor clienţilor asiguraţi”, a declarat Negriţoiu într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că, săptămâna viitoare, va fi discutat în cadrul ASF un proiect privind poliţele RCA-CASCO.

“Vrem să vedem toate implicaţiile. Nu este vorba numai de nivelul RCA, dacă scade sau creşte. Prin norme, ASF cere asigurătorilor să îşi stabilească nivelul rezervelor în funcţie de riscurile asumate şi să fie solvabile. Pe noi, ca instituţie, nu ne interesează politica de preţ adoptată de asigurători în privinţa RCA. Dacă respectarea acestor criterii va avea ca efect creşterea tarifelor la RCA, atunci asta este situaţia. Noi urmărim ca societăţile să aibă resursele necesară să achite despăgubirile clienţilor”, a spus şeful ASF.

El a arătat că o problemă similară se regăseşte şi la poliţele obligatorii pentru locuinţe, emise de PAID România, unde se aşteaptă la o creştere a costurilor de reasigurare, cu un posibil impact asupra tarifelor, în contextul în care şi activitatea seismică din zona Vrancei s-a intensificat în ultima perioadă.

“Există o iniţiativă de reaşezare şi reorganizare a PAID România. Ştim ce informaţii sunt în piaţă şi sunt elemente la care ne uităm”, a mai spus Negriţoiu.

{eful ASF a afirmat că, în discuţiile cu reprezentanţii companiilor şi asociaţiilor profesionale, le-a comunicat că standardele s-au ridicat şi că trebuie să se ridice la nivelul lor.

“În unele pieţe în care simţim că sunt verigi mai slabe vom face, probabil, un audit al întregii pieţe. Şi la reasigurare sunt verigi slabe, atât din punct de vedere al raiting-ului, cât şi al seriozităţii contractelor şi costurilor”, a spus Negriţoiu.

Anul trecut, piaţa asigurărilor generale şi de viaţă a atins 8,29 miliarde de lei, cu 0,4% mai mult faţă de 2012, potrivit datelor ale Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Primele subscrise din contracte de asigurări generale s-au majorat cu 2,84%, la 6,637 miliarde de lei, din care poliţele RCA au avut o pondere de 37,18% din total, respectiv 2,467 miliarde lei, în urcare cu 15,48% faţă de 2012.

A doua clasă de asigurare ca pondere în totalul primelor subscrise pentru asigurări generale a fost CASCO, unde veniturile au cumulat 1,795 miliarde de lei, în scădere cu 6,33% faţă de anul 2012.

Pe locul trei s-au plasat asigurările de incendiu şi alte calamităţi naturale, care a totalizat prime subscrise de 1,168 miliarde de lei, în urcare cu 8,1% faţă de anul 2012.

Primele subscrise pentru asigurările obligatorii de locuinţe s-au majorat în 2013 cu 149%, la 60,25 milioane de lei, iar la poliţele facultative s-a înregistrat o creştere de 0,5%, la 568,85 milioane de lei, potrivit datelor ASF.

Vezi si

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populației

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari și cele …