Thursday , April 18 2024

S&P a păstrat perspectiva României la stabilă

Agenția de rating Standard & Poor’s și-a menținut, vineri, perspectiva privind datoria României la stabilă, cât este din 16 mai 2014. Această perspectivă a fost amânată acum două săptămâni la cererea Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

La data de 1 martie, S&P și-a menținut la „BBB- / A-3” ratingul pentru datoria suverană a României în monedă străină și locală, pe termen lung, respectiv pe termen scurt, dar a amânat cu două săptămâni perspectiva, care a fost atacată de Guvernul României prin MFP.

„Perspectiva stabilă reflectă așteptările noastre că bufferele fiscale și externe ale României vor rezista perspectivei de creștere economică moderată și a potențialelor riscuri care decurg din pachetul politic recent adoptat, Ordonanța de urgență 114. Am putea scădea ratingul în următoarele 12-24 luni dacă așteptata modificare a politicilor nu va fi insuficientă pentru a evita o încetinire semnificativă a economiei, ceea ce ar conduce, la rândul său, la obținerea unor venituri fiscale mai scăzute, la creșterea datoriei în PIB și o costuri semnificativ mai mari ale dobânzii. În cazul în care flexibilitatea politicii monetare a României se va diminua, de exemplu, ca urmare a noii taxe pentru bănci, s-ar crea, de asemenea, o presiune scăzută asupra ratingului”, au subliniat reprezentanții S&P.

Reprezentanții agenției susțin că ar putea crește ratingul țării noastre, „dacă mediul instituțional din România s-ar stabiliza, iar Guvernul ar face mai multe progrese sustenabile în ceea ce privește consolidarea bugetară, dacă ar plasa ferm datoria publică netă pe o traiectorie descendentă și și-ar întări cadrul de guvernanță”, respectiv dacă s-ar orienta spre o creștere macroeconomică și finanțe publice mai previzibile și stabile. (Mediafax)

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …