Thursday , March 28 2024

Semnale îngrijorătoare la Bursa de Valori București devoalează vulnerabilitatea economiei naționale în perspectiva unei crize

Bursa de Valori București a continuat și în ianuarie trendul descendent care a fost constatat îndeosebi din luna decembrie a anului trecut. O analiză a activității din prima lună a anului curent, concluzionează că BVB „începe anul 2019 cu o scădere de aproape 6 procente și doar un indice pe plus cel al companiilor din energie și utilități”.

Potrivit unui comunicat al Bursei de Valori București din data de 15.02.2019, piața de capital din România a început anul 2019 cu o scădere de aproape 6% atât pentru indicele BET, cât și pentru BET-TR, care include și dividendele. Doar indicele BET-NG, care include companiile din sectorul ­e­nergetic si al utilităților, a crescut luna trecută cu 2,4%. Conform sursei citate, în context european, piața de la București a raportat în ianuarie a doua cea mai abruptă scădere din rândul principalilor indici din Uniunea Europeană.

„Bursa de Valori București (BVB) a început anul 2019 cu scăderi pentru toți indicii, cu excepția indicelui BET-NG, care include companiile din sectorul energetic și al utilităților și care a crescut cu 2,44%. Astfel, la finalul lunii ianuarie, indicele BET, principalul indice al pieței de capital locale care include cele mai tranzacționate 15 companii cu excepția SIF-urilor, a scăzut cu 5,8%, similară cu cea raportată de BET-TR, indicele care include și dividendele oferite de companiile din BET. La nivelul Uniunii Europene, din rândul indicilor principali, doar piața de capital din Cipru a avut o scădere mai mare, respectiv de 7,5%”, se specifică în comunicatul BVB.

Printre societățile listate la BVB și care nu activează în sectorul energetic și de utilități sunt: ERSTE GROUP BANK AG, PURCARI ­WINE­RIES PUBLIC COMPANY LIMITED, DIGI COMMUNICATIONS N.V., ALRO S.A., ANTIBIOTICE S.A., BIOFARM S.A., BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE S.A., SSIF BRK FINANCIAL GROUP SA, FONDUL PROPRIETATEA, IMPACT DEVELOPER & CONTRACTOR S.A., MEDLIFE S.A., PATRIA BANK S.A., cele cinci S.I.F.-uri, SPHERA FRANCHISE GROUP, BANCA TRANSILVANIA S.A.

Printre societățile listate la BVB și care activează în sectorul energetic și de utilități sunt: S.N.T.G.N. TRANSGAZ S.A., C.N.T.E.E. TRANSELECTRICA, S.N. NUCLEARELECTRICA S.A., S.N.G.N. ROMGAZ S.A., OMV PETROM S.A., SOCIETATEA ENERGETICA ELECTRICA S.A.

Acestea sunt doar companiile – internaționale și naționale – din categoria „premium” care au fost listate la BVB. Din categoria „Standard” fac parte fie companii de anvergură mai mică, precum este și cazul singurelor companii sucevene listate pe BVB – BERMAS SA și Casa de Bucovina Club de Munte – sau companii foarte bine capitalizate, dar care din considerente diverse au o prezență modestă pe bursă, cum ar fi cazul ROMPETROL RAFINARE S.A., ZENTIVA S.A., AEROSTAR S.A. sau TMK – ARTROM S.A.

BVB atrage atenția că pentru piața locală, trendul descrescător de la începutul acestui an a reprezentat continuarea declinului din a doua jumătate a lunii decembrie a anului trecut, „când au apărut informații referitoare la taxarea suplimentară pe sectoarele bancar, energie și telecomunicații, și modificarea Pilonului II, moment în care indicele de referință BET a scăzut cu 11,21%, ștergând într-o singură zi toată creșterea înregistrată până atunci în tot anul 2018 de piața de capital locală”.

Ceea ce însă nu este menționat în comunicatul BVB este însă faptul că făcându-se o comparație între indicatorii de tranzacționare și capitalizare din Ianuarie comparativ cu cei din decembrie, rezultă o situație care ar putea fi interpretată chiar mai îngrijorătoare. Astfel, la final de decembrie 2018 (în condițiile în care declinul era evident), valoarea tranzacțiilor era de 2.043.726.566,25 lei iar numărul acestora era de 68.472. La final de ianuarie 2019, valoarea tranzacțiilor era puțin sub 50% comparativ cu decembrie 2018 și anume 1.009.986.350,13 lei în condițiile în care numărul tranzacțiilor era de 56.352. Asta reflectă o schimbare de comportament al actorilor de pe bursă. Poate cel mai bun exemplu în acest sens în reprezintă ALRO și Banca Transilvania. În decembrie, ALRO era pe primul loc ca număr de acțiuni tranzacționate și al valorii (730 de milioane lei) iar BT era pe locul al doilea cu 467 de milioane în vreme ce în ianuarie ALRO a coborât pe locul 14 cu acțiuni tranzacționate în sumă de 4,6 milioane lei iar BT a ajuns pe locul 1, deși valoarea acțiunilor tranzacționate nu a cunoscut fluctuații semnificative: 474 milioane lei.

Pentru o mai bună înțelegere a fenomenului bursier, BVB și-a exprimat în mod public deschiderea la dialog și consultări și a atras, în mod repetat, atenția că investitorii au nevoie de predictibilitate legislativă pentru a evalua corect oportunitățile oferite de piața de capital, mediul în care activează companii românești ce reprezintă valoric aproximativ 10% din Produsul Intern Brut al României.

„Pe fondul unei volatilități crescute, valoarea medie zilnică de tranzacționare pe segmentul de acțiuni a depășit 10 milioane de euro și a crescut cu aproape 3 procente comparativ cu ianuarie 2018. Un procent similar de creștere s-a înregistrat și la nivelul valorii totale de tranzacționare realizată luna trecută, comparativ tot cu prima lună a anului anterior. Investitorii activi la BVB au tranzacționat, luna trecută, acțiuni de peste 210 milioane euro”, mai arată BVB î comunicatul respectiv în care se adaugă des­pre capitalizarea bursieră a companiilor românești că a scăzut la 17,2 miliarde de euro la finalul lunii trecute comparativ cu valoarea de la finalul anului trecut, în timp ce capitalizarea tuturor companiilor listate pe piața reglementată a BVB a fost de 30,6 de miliarde de euro în ultima ședință de tranzacționare din ianuarie 2019. (Dan PRICOPE)

Vezi si

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie

70% dintre angajații din HoReCa și turism câștigă sub salariul mediu pe economie, media fiind …