Friday , March 29 2024

Schimbari fiscale de la 1 august: TVA de 9% in agricultura si scutire de impozit in cercetare

agricultura apia [800x600]

De luni, 1 august, intra in vigoare doua schimbari de ordin fiscal: TVA de 9% pentru unele produse agricole si scutire de impozit pentru cei care lucreaza in cercetare.

Reducerea taxei pe valoare adaugata se va aplica pentru ingrasaminte, pesticide, seminte si alte produse agricole destinate insamantarii sau plantarii.

De asemenea, TVA de 9% va fi valabila si in cazul unor prestari de servicii, de exemplu arat, semanat, prasit, ierbicidat, recoltat, fertilizat, greblat, balotat etc.

Intreaga lista poate fi consultata in ordinul comun al Ministerului Finantelor si Ministerului Agriculturii  pe aceasta tema.

Cand a adoptat masura, Guvernul a explicat si efectele pe care le urmareste:

– stimularea persoanelor care desfasoara activitati in domeniul agricol;
– cresterea nivelului de accesibilitate la bunurile/servicii de tipul celor utilizate in sectorul agricol;
– facilitarea de noi investitii in agricultura in perioada urmatoare;
– derularea in conditii optime a programelor de investitii din fondurile europene nerambursabile in sectorul agricol;
– sustenabilitatea sectorului agricol, in vederea atingerii obiectivelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare.

Tot de la 1 august intra in vigoare si scutirea de impozit pe venit, de 16%, pentru inginerii si cercetatorii care lucreaza in centrele de dezvoltare tehnologica.

“Am decis in Guvern ca incepand cu salariile lunii august pentru inginerii si cercetatorii care lucreaza in centrele de dezvoltare tehnologica, ca cel de la Titu, dar si alte companii care au astfel de centre, sa eliminam impozitele si taxele pe salarii, ceea ce inseamna o crestere proportionala a veniturilor cercetatorilor.

Vrem sa atragem tinerii in acest domeniu, dar si sa reducem pe cat posibil migratia fortei de munca calificate. (…) Nu va fi vorba de o crestere foarte mare, dar e un semn ca pentru stat si Guvern acest domeniu e important si vom cauta in continuare si alte facilitati pentru a stimula acest sector”, a explicat Dacian Ciolos, la finalul lunii iunie.

Totusi, inca nu a fost publicat proiectul de ordin care ar fi trebuit sa detalieze modul de aplicare a masurii, ce urmeaza sa fie elaborat de ministrii Economiei, Finantelor si Muncii.

Vezi si

Firmele care nu pot introduce facturi în sistemul RO e-Factura sunt scutite de amenzi până la 31 mai

Guvernul prelungește cu două luni, până la 31 mai, perioada în care firmele nu primesc …