Friday , April 19 2024

Scandalul Volkswagen în România. 30 de mii de maşini au probleme cu softul

VW5

Scandalul Volskwagen în România. 30.000 de maşini Volkswagen care circulă pe strazile din România acum au probleme cu softul. Maşinile care nu corespund standardelor în ceea ce priveşte emisia de noxe vor fi rechemate în service.

Aproximativ 109.000 de masini produse de grupul WV, masini care se afla in circulatie in Romania, ar putea fi dotate cu softuri care pacalescu testele de mediu.”, a spus Iulian Matache, ministrul transporturilor.

Maşini din România care au probleme cu softul:

Audi
Noi: 5.284
Utilizate: 14.861

Seat
Noi: 1.288
Utilizate: 1.067

Skoda
Noi: 19.918
Utilizate: 4.204

VW
Noi: 29.619
Utilizate: 29.763

Registrul Auto Român a decis: 300 de maşini Volkswagen din ţara noastră, dotate cu motor diesel Euro5, nu mai pot fi puse în vânzare.

“Se află pe stoc nevândute 300 de autoturisme pentru care nu vor mai fi eliberate cărţi de identitate până la rezolvarea problemei”, spune Iulian Matache, Ministrul Transporturilor.

Oficialii români ne garantează însă că nu vor fi afectaţi sub nicio formă cumpărătorii.

De asemenea, seful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului a anunţat că dealerii care vând maşinile germane în România pot primi amenzi de până la 100.000 de lei.
Membrii board-ului de supervizare al companiei Volkswagen au anunțat, joi, că vor avea nevoie de cel puțin câteva luni pentru a finaliza investigația, privind falsificarea rezultatelor la testele antipoluare ale motoarelor diesel, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, săptămâna viitoare, conducerea companiei va informa opinia publică referitor la soluțiile găsite pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Volkswagen, se arată în declarația board-ului.

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, la sediul Ministerului Transportului, a declarat că cetățenii României care au plătit taxa de mediu mai mică din cauză că producătorul Volkswagen a păcălit, printr-un soft, testele de emisii de noxe.
“Nu o să ne îndreptăm atenția asupra conducătorului auto. Producătorul trebuie să fie răspunzător, recuperarea prejudiciului se va face numai și numai de la producător, nu și de la populație!”, a explicat Grațiela Gavrilescu.

Marius Dincă, președintele ANPC, a susținut că dealerii vinovați vor fi trași la răspundere pentru acest scandal, cu amenzi între 20.000 și 100.000 de lei, punctând că “nu putem să tragem la răspundere grupul german Volkswagen”.
Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, a declarat, după reuniunea grupului de lucru din care au făcut parte și Ministerul Mediului și reprezentanții RAR, că, în prezent, se află 105.000 de autovehicule cu problema emisiilor de noxe.

“În România sunt 105.000 de cărți eliberate ale mașinilor germane cu probleme, dintre care 56.000 sunt noi, la data înmatriculării, iar restul second-hand. Totodată, se află nevândute 300 de autoturisme pentru care nu se vor mai elibera cărți de identitate până la remedierea problemelor emisiilor de noxe”, a spus Iulian Matache. Acesta a explicat că a solicitat grupului Volkswagen numerele de identificare a autoturismelor cu probleme.“Am solicitat reprezentantului Volkswagen în România comunicarea numerelor de identificare a autoturismelor care sunt echipate cu motoarea EA189, respectiv cele cu probleme la emisiile de noxe. Sunt implicate autoturisme Volkswagen, Audi, Skoda și Seat. RAR va comunica Volkswagen toate datele despre autovehiculele care trebuie să fie chemate în service și repareate”, a continuat ministrul Transporturilor.

Vezi si

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazare în perioada minivacanței de Paști

67,5% dintre români spun că ar plăti între 150 și 300 de lei/camera dublă/noapte, iar …